Välispoliitika sai läbi vaieldud, osaliselt

Esimene valimisdebatt ETVs on siis nüüdseks seljataga. Stuudios olid seitsme erakonna esindajad. Lisaks siinkirjutajale väitlesid välis- ja julgeolekupoliitika üle Sven Mikser, Enn Eesmaa, Toomas Alatalu, Urmas Paet, Aleksander Einseln ja Aleksei Lotman.

Teemadeks olid välispoliitika üldine seis, lahkuvas valitsuses valitsevad vastuolud, suhted Venemaaga ning muidugi puuslik Tõnismäel, Iraagi missiooni tulevik ning kaitseväe korraldus.

Saatejuhid Aarne Rannamäe ja Peeter Kaldre andsid esinejatele piisavalt vabad käed, mistõttu minu arvates oli tegemist ühe viimaste aastate elavama välispoliitika alase debatisaatega. Mõned Foorumid on küll olnud parajalt uimased ning igavad.

Samas on seitse inimest stuudios pisut palju. Ega seda sisulist ütlemist oli ikka vähevõitu. Aga usun, et valija sai siiski pisutki konkse, mille kaudu ühe või teise erakonna suhtes oma arvamust kujundada. Esiotsa võib poolteist tundi olla justkui piisavalt pikk, kuid tegelikult jäi ikka ajaliselt kitsaks. Mõned teemad, nagu Euroopa Liidu tulevik, energiapoliitika ja muud jäid üldse puudutamata.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Ma küll paraku ei kuulnud eriti eilses saates välispoliitikast arutlemist. Jutukesed jäid ikka valimiskampaania tasemele. Mõtlen ja hüüan, hea et Eestis parlamendisaadikud välispoliitika eksekutiveerimises tagasihoidlikul positsioonil on! Ehkki viimati nimetet ei ole eriti terve riigi tunnus. Aga parem nii on, sest vist 90% parllamendi liikmetest seob sõna välispoliitika aeg-ajalt diplomaatilistele vastuvõttudele saabuvate kutstega...
Marko Mihkelson ütles …
Aavole: muidugi tuleb seesuguste saadete puhul arvestada nii osalejate teadmiste/informeerituse ebaühtlust kui ka paratamatut debatisituatsiooni. Selliste saadete puhul on ikka häda selles, et räägitakse mitmetel teemadel ning süvenemiseks pole aega ega ka võimalust. Igaühel omad mõtted ju peas. Kuid kõigele vaatamata usun - vähemalt viimase nelja aasta kogemus väliskomisjonist ja ENPA delegatsioonist veenab, et hea tahtmise korral on ka parlamendidiplomaatias võimalik ühtteist ära teha. Rääkimata siis heast koostööst välisministeeriumiga.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA