Putini vangerduste tagamõte

Venemaa presidendi Vladimir Putini eilsed kaadrimuudatused valitsuses ning Tšetšeenias on tõlgendatavad kui osa käimasolevatest ettevalmistustest lähenevaks "valimishooajaks". Seda mõistab üheselt ka Venemaa meedia, mis täna on laialt teemat käsitlenud.

Senise kaitseministri ning Putini "korporatsioonikaaslase" Sergei Ivanovi nimetamine esimeseks asepeaministriks on paljude arvates selge viide niinimetatud jõugrupeeringu (siloviki) positsioonide tugevnemisest. Seda nii sise- kui ka välispoliitikas.

Rääkisin täna ühe oma Moskva tuttavaga, kes varem on töötanud Venemaa kindralstaabis. Ta on veendunud, et viimased arengud viitavad kindralstaabi (Juri Balujevski) rolli suurenemisele Venemaa strateegilistes küsimustes. Muide Balujevski äsjased kommentaarid ballistiliste rakettide taasrakendamise osas on kiiresti Venemaal toetust leidnud.

Leningradi kunagise mööblipoe nr 3 osakonnajuhataja Anatoli Serdjukovi määramine uueks kaitseministriks on aga vastu võetud väga erinevate tunnetega. Esiteks on mees täiesti tundmatu kindralkonnale, kuigi ilmselt Putini "petrograadide" usaldusisik. Teisalt jääb hetkel arusaamatuks selle tüüpilise bütsantsliku sammu tegelik taust. Ametlik seletus sellest, et Serdjukov oskab maksuametnikuna raha lugeda, ei vääri erilist tõsiseltvõetavust. Pigem on ta varipersoon. Vähemalt praegu tundub nii.

Mis aga puutub Tšetšeenias aset leidnud kaadrimuutusele, siis seda oli juba ammu oodata. President Alu Alhanovi toomine Venemaa justiitsministri asetäitjaks ning 30aastase Ramzan Kadõrovi määramine Tšetšeenia liidriks oli vormistamise küsimus.

Olen kohtunud korduvalt nii Alhanovi kui Kadõroviga. Kui esimene on tüüpiline, kuigi sõnaosav miilits, siis Kadõrov on lihtsalt bandiit. Tšetšeenia tulevikku silmas pidades on Kadõrov küll praegu saavutanud kontrolli selle paljukannatanud vabariigi üle, kuid see põhineb terroril ning diktatuuril. Pole kuigi jätkusuutlik. Kuid see, et ta usub korraga nii Allahi kui Putinisse, tähendab nähtavasti Kremlile piisavalt palju.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA