Kas Balti riigid kõrbevad?

Paar päeva tagasi kirjutasin Läti rahutuste ajel, et ärevad poliitilised sõnumid ühest Balti riigist mõjutavad tegelikult kõikide kuvandit rahvusvaheliselt. Tänased Leedu rahutused on kahjuks veelgi tugevamalt selle seose esile kutsunud, mida on ühemõtteliselt levitanud ka majandusuudiste kanal Bloomberg.

Kunagised Euroopa majandusimed Eesti, Läti ja Leedu on nüüd Bloombergi arvates läbi elamas kontinendi rängimat kollapsit. Igatahes pakub võimalikele investoritele selline uudis kõike muud kui kindlustunnet.

Asjade selline käik sunnib valitsusi olukorra võimaliku halvenemise ennetamiseks kiireid ja kahtlemata ebapopulaarseid samme astuma. Üldise usalduse, stabiilse majanduskeskkonna ja hädavajalike krediidiliinide tagamiseks tuleb teha väga karme otsuseid. Vastasel korral võib olukord muutuda aasta teisel poolel palju kriitilisemaks.

Kahjuks kõrvetab Balti riike seegi, et siinne poliitiline kultuur on järgu võrra madalam näiteks heade Põhjala naabrite omast. Selle asemel, et kriisisituatsioonis pisutki konsolideeritumalt käituda, püüab näiteks Keskerakond oma kalli reklaamikampaaniaga arulagedat viha külvata. Kas Savisaar tahab tõepoolest korrata 1990. aasta maisündmusi, mil ülesköetud rahvamass püüdis teda Toompealt minema pühkida? Või unistab Keskerakond Tallinna kombel ühe-partei-valitsusest üle riigi?

See on väga ohtlik käitumine. Nii Eestis, aga ka Lätis ja Leedus on küllaga neid, kelle huvides oleks mitte kehtiva võimu vahetus, vaid sisemise stabiilsuse ja seeläbi kolme riigi julgeoleku õõnestamine.

Seepärast on täna eriti oluline, et demokraatlik debatt oleks suunatud mitte lõhkumisele ja laamendamisele, vaid kõigi meie edasise hea käekäigu huvides olevate ideede ning poliitikate läbivaidlemisele.

Kommentaarid

Marko Mihkelson ütles …
Üks näide kommentaarist: http://rus.delfi.lv/news/daily/politics/article.php?id=22951459
Anonüümne ütles …
Majanduslikult kõrbevad need riigid, millede eelarve on defitsiidis. Eestit ootab Islandi ja Läti saatus juba 1 aasta pärast, s.t. siis kui reservid on läbi söödud, sest siis pole enam midagi kulutada.
Juba praegu kulutab Eesti rohkem kui on tulud ja see on ainult poliitikute süü, kes ei suuda vastu võtta normaalselt eelarvet.
Parem elada vaesuses, kui muuta rahvusvaluuta kattetuks ja langeda hiljem hüperinflatsiooni.
Ei saa enam austada reformierakonda, kes ajab nii lühinägelikku majanduspoliitikat, et ei suuda kinnitada realistlikku, ilma defitsiidita riigieelarvet.
Anonüümne ütles …
Põhiline asi, mida Eesti praegu teha saab on, et valitsus püsiks 4a, seaks sisse korraliku valimistest-valimisteni tsükli, saaks lõpuks lahti sellest banaanivabariigi staatusest. see oleks praeguses võrdlemisi keerulises majanduskliimas hea asi, mida saaks "tasuta" teha. ja kui valijad 2011 kevadel nii soovivad, hääletavad nad teiste poolt, kes valitsuse moodustaksid. seega ennekõike üleskutse koalitsiooni-moodustajatele - igasugune lühiajaline kasu koalitsiooni lõhkiajamisest on pikas perspektiivis Eesti kahjuks. mitte, et ma antud blogipidajat sellest süüdistaksin, vaid üldiselt, kutsuks kõiki koalitsiooni-moodutajaid üles 2011 kevadeni vastu pidama...
Indrekthebest ütles …
Keskerakonna reklaamikampaania teeb ikka tõesti viha. Täpselt nagu see veebipõhine arvutimäng "Juhi nagu Ansip". Kulutada hulk raha ja inimtöötunde ainult selleks, et vastaseid mustata ... Ja seda ajal kui raha ja muid ressursse napib selleks , et rahva elatustaseme hoidmiseks midagi ära teha. Kuidas küll KE-le selgeks teha , et nii ei ole hea ja selline käitumine on lihtsalt madal. Raskel ajal peaksid riigimehed unustama vastuolud ja seljad kokku panema ning leidma tee kriisi üle elamiseks nii, et rahvas ei kannataks. Selleks me teid sinna valisime.
Veiko Spolitis ütles …
Tallinna tervitused!

Vaatasin, JAH, need keskikute reklaame - SELLIST JABURAT mustamiskampaaniat ma pole ikka tykk aega naeinud... Samas Marko julgen vastu vaeita, et praeguseks LATis ei saa olla midagi hullemat stabiilsuse garanteerimiseks kui praegune voimukoalitsioon!

Leedu ametyhingud peale valitsuse muutust ja Andrius ametisse astumist kuumavereliselt ei osanud Ria syndmusi oigesti tolkida, seepaerast lollilt keeldusid taenavaile mitte minemast, ja neile muidugi jaergnesid extremistide grupid...

LATi kohta raeaekides VAATAME, sest yle pika aja Rahvaerakond (TP) on vasturynnakule asunud, ja nyyd noustub, et erakorralised valmised toimuxid kiireimas korras...laeheb huvitavaks:)
Marko Mihkelson ütles …
Veiko: stabiilsust pidasin silmas tõesti Eesti puhul. Ehk siis põhjamaiselt asjalik debatt, mitte nüri ärapanemine. Aga Lätis vist läheb tõesti huvitavaks. Kas ise sekkud poliitikasse?

Anonüümsele: olen täiesti nõus, et stabiilsus ning usaldusväärsus tekib valimistest valimisteni töötava valitsuse suhtes. Nii nagu näiteks üle lahe Soomes või ka Rootsis. Selle kinnistumiseks läheb mõistagi veel pisut aega, kui välja on kujunenud kolm või neli tugevamat erakonda, kellel enamvähem stabiilne toetus.
Veiko Spolitis ütles …
Sellises olukorras kui isamaal (mu isa on lätlane:) on rasked ajad, ei jää vist midagi muud yle:)

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?