Huvitavad võrdlusandmed gaasihindadest

Andrei Illarionovi ajaveebi lugedes leidsin huvitava viite Ukraina presidendi eilsele pressikonverentsile, milles viimane vihjab muuseas gaasi- ja transiidihinna erinevustele riigiti. Teatavasti puudub maagaasil erinevalt naftast maailmaturu hind, mistõttu on tehingud riigiti erinevad ning lõpphind üldiselt avalikkuse eest varjul.

Seepärast on hea kõrvutada erinevate tarbijate ning transiidipakkujate hinnataset. Kui lähtuda pelgalt majanduslikest kaalutlustest, siis on ikka päris küsitav, et eeldatavalt ühtse valemi (torujuhtme kilomeetrid pluss transiiditasud) alusel arvutatavad hinnad on samakaugustele riikidele sedavõrd erinevad. Illarionovi tabelid ja kommentaarid on väärt lugemine.

Näiteks peaks Valgevene sellel aastal maksma 1000 kuupmeetri gaasi eest Gazpromile 160 dollarit. Samuti Venemaaga hästi läbisaav Armeenia maksab 154 dollarit. Distantsilt mitte sugugi kaugemal asuvalt Ukrainalt küsib Gazprom aga selle aasta I kvartalis 450 dollarit tuhandelt kuubilt. Gruusia peaks maksma mitte vähem kui 280 dollarit. Kui Euroopas kõigub transiiditasu 4-13 dollari vahel 1000 kuupmeetrilt 100 kilomeetri kohta, siis Gazprom pakub Ukrainale hinda keskmiselt 1,7 dollarit.

Kui see pole poliitiline hinnakujundamine, siis mis see on?

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?