Bideni ennustus on täitumas

Peagi ametisse astuv USA asepresident Joe Biden poetas valimiskampaania ajal ühes raadiointervjuus, et esimese kuue kuu jooksul tekib maailmas situatsioon, mis paneb proovile Barack Obama rahvusvahelise võimekuse. Näib, et kogenud poliitikul oli õigus. Tema ainuke eksimus seisneb selles, et proovilepanek algas kohe pärast Obama valimisvõitu.

Kõigepealt võttis Obama sihikule Venemaa, kes on tõstnud jõuliselt üles raketikilbi teema ning viimastel päevadel ka suhted oma suurima läänenaabri – Ukrainaga. Veelgi tõsisem on Obama väljakutse aga Lähis-Idas, kus Iisraeli maavägede operatsioon Gaza maakitsusel ähvardab laieneda tõsisemaks regionaalseks kriisiks.

USA blokeeris laupäeva õhtul ÜRO julgeolekunõukogu otsuse, andes sellega võimaluse Iisraeli valitsusele võimaluse Hamasi vastase operatsiooni jätkamiseks. Lahkuv president Bush hoiab väga madalat liini, rääkides vaid kestva vaherahu vajalikkusest. Samas rõhutab Obama, et USAl on üks president korraga.

Kas tahtlikult või juhuslikult, kuid sündmused nii Lähis-Idas kui Vene-Ukraina suhetes sattusid kokku teatava interregnumi perioodiga Ühendriikides. ÜRO näitas, et pole suuteline kiirelt reageerima ega lahendusi pakkuma. Ka Euroopa Liit jääb objektiivsetel põhjustel pigem deklaratiivseks tegutsejaks.

See aga kinnitab veelkord, kui mõjukas on siiski Valge maja rahvusvaheliste kriiside ohjamisel, mõjutamisel või lahendamisel. Arvestades seda, et Obama asub ametisse alles 20. jaanuaril ning uue administratsiooni tegelik käivitumine võtab aega veel mitu kuud, siis pole välistatud mõni teinegi rahvusvaheline „üllatus“.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA