Kas USA sihik pöördub Euroopalt Hiinale?

Veel mõned aastad tagasi rääkis Zbigniew Brzezinski Ameerika Ühendriikide vääramatust liidrirollist maailmas. Tänases Financial Timesis toob ta oma gepoliitilisele malelauale uue jõulise figuuri. Suure Zbigi arvates peaks Washington tegema koostööd Hiinaga, et vääramatut esiletõusjat kaasata maailma vedamisse.

Teisiti öeldes näeb ka Brzezinski, et Hiina tõusu ei suuda USA ei peatada ega ka temaga eriti Vaikse ookeani Aasia osas või näiteks Aafrikas rinda pista. Pigem eelistab Brzezinski lõimimist. Pole välistatud, et vähemalt retoorikas majandusedule ning "harmoonilisele maailmale" orienteeritud Hiina juhtkond võib taolise hoiakuga isegi päri olla.

Mis võiksid olla sellise arengu võimalikud järelmid? Kui Zbigi mõte mitteformaalsest G2-st (Hiina ja USA) peaks Barack Obama ajal teoks saama, siis tähendab see kindlasti USA tähelepanu järkjärgulist ülekandumist koosmeele otsingutele Hiinaga.

Euroopa Liit ja Jaapan jääksid paralleelseteks partneriteks, kuid Washingtoni aktiivsus maailmaküsimuste arutamisel ja lahenduste otsimisel kandub tänasest palju rohkem Hiinasse. Muuseas, huvitav on küsimus, kuhu teeb Obama peale kohustuslikku Kanadat ja Mehhikot oma esimese (kaug)välisvisiidi? Kas see pole mitte Hiina või siiski veel Euroopa?

Õigupoolest pole midagi imestada, miks USA tähelepanu kese võib piltlikult öeldes nihkuda Atlandilt Vaiksele ookeanile. Hiina esiletõus, India kasv ning Jaapani kestev tugevus on muutnud regiooni maailma üheks dünaamilisemalt arenevaks piirkonnaks. Seevastu Euroopa on kinni oma sisereformides, kehva väljavaatega demograafias ning väheambistoonikas konkurentsivõimekuses.

USA ja Hiina võimalik tihedam koostöö muudab maailmapoliitika senisest rohkem reaalpoliitilisemaks ning jätab väärtuspõhisuse tahaplaanile. See muidugi pole kaugeltki kõige innukam uudis demokraatlikele väikeriikidele, mis sunnib meid tõsisemalt analüüsima oma välis- ja julgeolekupoliitilist päevakava. Eestile on muidugi esmaoluline Euroopa Liidu ja ka NATO võimekuste suurendamine, mis tagavad eeldused meile turvalise väliskeskkonna pikemaajalisemaks kindlustamiseks.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
no esimene välisvisiit peale can ja mex tuleb ikka suurbritanniasse arvan mina, sealt edasi pariis ja berliin ja peking.

sandy casar
Anonüümne ütles …
Mis see KEDFBWZH on.
Mati

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?