Obama ajastu algab suure lootusega


Lootus on isegi suurem märksõna kui muutus, mis iseloomustab täna ametisse vannutatud USA presidendi Barack Obama alanud ajastut. Vähemalt selle esimest otsa. Kapitooliumil kõnet pidades püüdis Obama ennast lahti raputada eelkäija vigadest. Kuidas see tal tegelikult õnnestub ning millised on värske presidendi esimesed sammud, näitavad lähipäevad ja nädalad.

Igatahes on nii ameeriklased kui tegelikult kogu maailm erutatult lootusrikas, et sedavõrd keerukal ajal toimunud võimuvahetus võib anda uue tõuke nii globaalse majanduse kui julgeolekukeskkonna paranemisele.

See on väga inimlik. Sama inimlik on ka lootusi liiga kõrgeks ajada. Obama on kindlasti valmis seda rasket koormat kandma. Iseasi on küsimus, millised lootused täituvad ning millised mitte. Erinevalt pidutsevast Pennist polnud eilne Wall Street kuigi entusiastlik. Põhjuseks kahtlus, kas Obama suudab valida õiged meetmed majanduslanguse peatamiseks ning usalduse taastamiseks finantsturgudel.

Just majandus muutub Obama esimese poolaasta, võimalik et isegi esimese aasta kõige prioriteetsemaks küsimuseks. Kui ta soovib kujundada oma ajastut edukaks ning murranguliseks, peaks ta saavutama võimalikult kiireid muutusi halveneva majanduskeskkonna reanimeerimisel.

Maailm ei lase Obamal muidugi üksnes kodumaale keskenduda. Ühendriikide presidendil tuleb suhteliselt kiirelt tõestada paljudes erinevates rahvusvahelistes küsimustes uut, kuid ikkagi USA huvidest lähtuvat poliitikat.

Iga Obama samm ja tegu on alates tänasest mitmekordse võimenduse ja tähelepanu all. Tema õnnestumisest ei sõltu üksnes ameeriklaste edu, vaid kogu läänemaailma tulevik.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
show must go on

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA