Venemaa alustab propagandakampaaniat

Sellel nädalal peaks ajalehes Den za Dnjom ilmuma intervjuu Venemaa kaasmaalaste liikumise aktivisti Andrei Zarenkoviga, kus ta kirjeldab Moskva kavatsust korraldada Eesti riigieelarvet mitmekordselt ületava rahvusvahelise kampaania „ajaloo võltsijate ja ümberkirjutajate“ vastu.

Üheks osaks sellest propagandakampaaniast olevat 2010. aastal Eesti Venemaaga ühendamise 300. aastapäeva tähistamine. Seda on raske hinnata kuidagi teisiti, kui selget provokatiivset käitumist. Sarnaste tähtpäevade esiletoomine pole kindlasti suunatud riikidevaheliste suhete usaldusfooni laiendamiseks, pigem kahandamiseks.

Venemaa ei jäta oma välispoliitilises tegevuses kahjuks vähimatki kahtlust: ajalugu, eriti Teise maailmasõja kontekst on tõusnud jõuliselt esiplaanile. Ajaloo kõverpeegli jõuline propageerimine Moskva poolt võib olla eriti Balti riikide tulevikku silmas pidades tõsise ohu märgiks, mis võib oluliselt taaselustada nõndanimetatud „Jalta sündroomi“ või „Müncheni mõtlemist“.

Kui püüda mõelda siin vähegi konstruktiivselt, siis võiks vähemalt püüda Venemaale teha ettepanek luua Venemaa ja Balti riikide ühtne „raskete teemade komisjon“. See oleks võimalus tundlike ajalooteemadega tegelemiseks seda otsesesse diplomaatilisse arsenali võtmata.

Samas ei välistaks see formaat kindlasti väga aktuaalset tööd kommunismi kuritegude rahvusvahelise hukkamõistu saavutamiseks. Vastupidi, meie jõupingutused koostöös sarnaselt mõtlevate riikidega peavad juba lähemal ajal oluliselt kasvama. Loodetavast saab sellest teemast tshehhide Euroopa Liidu eesistumise prioriteete.

Kahjuks pole Eesti valitsus mõningate ministrite näol kuigi aktiivselt senini seda meie enda julgeolekule tähtsat teemat rahvusvaheliselt edendanud. Kui nüüd on algamas (täpsemini juba käimas) Venemaa massiivne propagandakampaania, kus sihtmärgiks oleme teiste seas ka meie, siis on viimane aeg talveunest ärgata.

Kommentaarid

Veiko Spolitis ütles …
Ohh, seda rasket majanduslikku olukorda...ja sellega ma arvan vabandatakse vōimalikku mittetegevust, seni kui endal vesi huulteni.

Elame ajastul, kui ratsionaalne hyyd stiilis "hunt aias" ōieti ei toimi enam:)
Ninataga ütles …
Tõsine probleem, kus mingi 50% eesti elanikest ei taha sellega midagi tegemist teha ja siis veel 25% elanikest ei küündi seda mõistma..
Jääb järgi 25% elanikkonda kes veel jaguneb ajupestud tegelasteks ja muudeks lihtsalt "töllideks". See kasin 5% kes mõistab selle uudise tõsisust aga on peaaegu võimetu midagi ette võtma.
Anonüümne ütles …
Ma ausalt öelda ei oska küll välja pakkuda, kelle puhul kampaaniat nii väga vaja on:
1. "sõnakuulmatud" Eesti( Balti riikide) ja Ida-Euroopa elanikud vaevalt et "omast" loobuvad
2. Venemaal endal on ametlik ideoloogia paigas, sinna juurde suurt midagi lisada pole.
3.Lääs: kui jätta välja üldine seisukoht, et "võitlesime koos natside vastu", siis võitlused Venemaal läänt suurt ei eruta, suurrahvad, nagu jänkid, inglased, prantslased on pigem huvitatud omaenda asjapulkade tegudest.
Anonüümne ütles …
Kuigi Eesti riigielarve ei ole Venemaa seisukohalt tõesti eriti suur, kipun siiski kahtlema väites, nagu oleks algamas sedavõrd ulatuslik propagandakampaania. Pigem on ikka tegu lihtsalt senise doktriini jätkamisega, mille ülekordamine erinevatel tasanditel eri variantides kuulub n-ö jooksva töö juurde - nagu ka sellealased süžeed riigi poolt kontrollitavates meediakanalites. Siin töötab juba ka aastatepikkune mõttelaadi inerts, mida saaks katkestada ainult kõige kõrgemalt tasandilt alla antud otsene käsulaud, et "teper budem s estontsami žit družno".

Aga kui midagi senisest mahukamat on tõesti algamas, oleks Eesti poolt jõupositsiooni kehtestamise nimel vist õige algatada hõimukoostöö raames kampaania tuntud soome-ugri vägimehe Ilja Murometsa (mis sest et spekulatiivse) sünniaastapäeva puhul või tuletada meelde Vana-Vene riigi loomist soome-ugrikeelsete hõimude poolt. Või midagi muud sellesarnast ;-)
Marko Mihkelson ütles …
Salasilm: kampaania on eeskätt vajalik Venemaa sisemise identiteedi kindlustamiseks. Ta võib küll paigas olla, kuid Moskvas tunnetatakse, et kommunismi kuritegude hukkamõistmise teema on nendele väga tundlik. Seepärast pole kasutusel mitte üksnes propaganda, vaid väga jõuline mõjutustegevus Euroopa institutsioonides.

Eeroga nõus. Kindlasti on see juba jätkukampaania, mis lihtsalt võtab tugevama pöörde ning kaetud suuremate ressurssidega.
Katrin ütles …
Siin üks artikkel, mis räägib sisuliselt samade eesmärkide seadmise vajalikkusest: http://www.rbcdaily.ru/2008/07/07/focus/359083
KT ütles …
see ajaloo-mäng on seda põnevam, et VF ise ei suuda kuidagi oma ajalooga hakkama saada.

Praeguse Jaapanis toimuva tippkohtumise tõttu on eriti lihtne mõista, kuidas Moskva ei suuda siiani leppida II Maailmasõda lõpuga.

Kuriili saared ja Kaliningradi oblast - Venemaa mõlemad otsad on ju siiani sõjatules ... piltlikult küll, kuid siiski!
Anonüümne ütles …
Venemaa käitumine on ennekõike vastureaktsioon idaeurooplaste enda käitumisele. Me oleme ka ise ajalugu liiga palju politiseerinud. Baltlased on Europarlamendis silma paistnud kõikvõimalike ajalooteemaliste deklaratsioonidega. Sama teevad ukrainlased teistes organisatsioonides. Ka asjaolu, et kommunismikuritegude hukkamõistmist nõuavad riigid, kus toimuvad poliitikute osalusel SS-veteranide kokkutulekud, ei jäta asjast väga usutavat muljet. Ajalooga tegelegu ajaloolased, mitte poliitikud.

Kuigi oleks huvitav teada, mida tähendab "rahvusvaheline kampaania". Kas Venemaa hakkab New York Timesis endale reklaampindu ostma, nii nagu tegi Kasahstan kui Borat laamendama hakkas.
Anonüümne ütles …
Don't you think that there are certain people who are interested in sparking a feud between Russia and other nations/countries (e.g. Estonia, Latvia, Great Britain, Chechnya)?
Marko Mihkelson ütles …
Anonüümsele: who you think they might be?

Kalle: kampaania polegi vist kõige õigem termin. Surve on kõikehaarav alates tõepoolest ajaleheartiklitest kuni eriti vastutegevusele kommunistliku režiimi kuritegude hukkamõistmisele. Ehk siis püütakse ära hoida vähimgi võimalus rahvusvahelises õiguses millegi sellekohase teke.
Marko Mihkelson ütles …
Ka see on kõnekas materjal: http://www.nameofrussia.ru/rating.html
Anonüümne ütles …
>Anonüümsele: who you think they might be?

The same people who support revolutions, helping anti-Russian or pro-European/USA democratic parties in gaining the power in various countries(Georgia, Ukraine, Mongolia and Russia itself) via propaganda, celebrities(chess master Kasparov(that propaganda on kanal2 looked not so funny to me because there are people who are actually believe in this big play), that poor radiation-exposed guy in Great Britain) and other devious ways. I believe that one of their ultimate goals is resources. The other possible reason is to regain their power in Russia via democratic Trojan horse. But all this is merely a subject of discussions. Anyway, it is obvious that somebody is trying to put us in a conflict. The least we can do is start thinking globally.
(Tõnis) ütles …
So how come the prospect of a democratic turn in Russian leadership looks so frightening? Democratic Trojan horse, come on! Can it not be that those you blame for sabotaging against Russia and World peace in fact show a degree of optimism towards her. You know, like just may-be some day Russia can afford herself real democracy instead of that mock-democracy of czars in democratic robes. Most Estonians believe that a strong autocratic Russia cherishing her inhumane past is an ultimate threat to World peace.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA