Moskva blufib Külma sõja stiilis

Eilne päev oli kahtlemata ajalooline. Prahas kirjutasid USA ja Tšehhi välisministrid alla kauavaieldud radarijaama ehitamise lepingule. Selle tegelikuks jõustamiseks on veel vaja Tšehhi parlamendi otsust, kuid nii või teisiti on astutud väga oluline samm strateegilise raketikilbi laiendamiseks Ida-Euroopasse.

Seejuures on oluline lisada, et pärast NATO Bukaresti kevadist tippkohtumist on raketikilbi näol tegemist alliansi laiema huviga. Seepärast on kahtlemata ka Eestile oluline, millised arengud järgnevad tänastele allkirjadele.

Mõned tunnid pärast Praha tseremooniat väljastas Venemaa välisministeerium ehtsas Külma sõja stiilis avalduse. Selles öeldakse, et kui lepe saab juriidilise jõu, peab Venemaa reageerima mitte diplomaatiliste, vaid sõjalis-tehniliste vahenditega.

Mida see tähendab? Esiteks on viimased kuud näidanud, et vaatamata lääneriikide kõikvõimalikele katsetele veenda Moskvat raketikilbi vajalikkuses ning selle mitte-Vene-vastases iseloomus, pakkudes informatsiooni ja kaasatust, on Venemaa jäärapäiselt hoidnud kinni oma joones. Ehk siis - see lõhub mitte üksnes regionaalset, vaid ka globaalset julgeolekut.

Teiseks pole Venemaa karm toon mingi uudis. Peaaegu sarnast retoorikat kasutati enne Balti riikide liitumist NATOga. Rohkem meenutab see blufivat hoiakut, millele võivad järgneda Venemaa sammud analoogsete rajatiste loomiseks või täiendamiseks näiteks Valgevenes.

Kogu see Moskva hoiak veenab, et Venemaa käsitleb Läänt mitte kui partnerit, vaid kui ohuallikat. Kas Külm sõda on ikka tegelikult lõppenud?

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
minu meelest on vale see nagu käsitleks moskva läänt kui ohu allikat. tegemist on lihtsalt ühe kauplemisobjektiga, mida on võimalik kusagil millegi vastu vahetada, et näe meie lepime kilbiga, aga teie ärge segage kui ajame enda huvisid (nt kaukaasias). vene kasutab ju koguaeg sellist taktikat, et asub mingites maailma asjades olulistes küsimustes kolmandale positsioonile ja siis hiljem on nõus asjades järele andma kui neile mujal mingeid järeleandmisi või vastutulekuid tehakse. tegelikult tuleks sellist riiki täielikult ignoreerida maailma jaoks oluliste küsimuste lahendamisel.
Marko Mihkelson ütles …
Sandy Casar: see, et Venel on oma diplomaatilised eripärad, teame ju ammu. Ka seda, et Lääne kuvand on olnud kogu aega ebausaldusväärne ohustaja. Ükskõik, kas siis poliitilist, majanduslikku või ka religioosset tausta arvestades. Samas pole Venemaad siiski võimalik ignoreerida. Küll aga on võimalik pisut järjekindlamalt ja selgemate seisukohtade saavutada paremaid tulemusi suhetes Venemaaga, kes ise armastab tihti bluffides edu saavutada.
Anonüümne ütles …
Sõltuvalt lugeja kergeusklikkusest võib raketikilpi Tšehhis ju Iraani vastu kaitsmiseks pidada, aga kuidas kuradi moodi spinniksite raketibaase Poolas, aga eriti Leedus "kaitseks paariariikide eest"?

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA