Stalinismi kaitseinglid

Moskvast on tulnud nähtavasti karm käsk. Venemaa saatkonnad oma asukohamaades peavad levitama ümberlükkavat informatsiooni Ukraina holodomori kohta. See on veelkordseks näiteks, et Venemaa võtab väga tõsiselt igat ajalooteemat, mis kuidagigi võivad viia rahvusvahelises õiguses toonast Nõukogude Liidus valitsenud kuritegelikku režiimi hukkamõistvate hinnanguteni.

Eestis aitab naaberriigi propagandat levitada venekeelne Delfi, kes avaldas eile Vene saatkonna teadaande täies mahus. Iseenesest on see päris õpetlik tekst. Ehtsas "nõukogude stiilis" esitatud materjal räägib kuivalt numbritest ning põhjendab laiaulatuslikku nälga muuhulgas rahvusvaheliselt kujunenud geopoliitilise olukorraga.

Seejuures ei mingitki viidet sellele, et näljahädas, kus hukkus ka sadu tuhandeid venelasi, võis olla süü toonasel Nõukogude juhtkonnal eesotsas Staliniga. Hoopistükkis lõpeb teadaanne osutusega, et kuna Ukraina kommunistide eesotsas oli palju ukrainlasi, siis hävitasidki nii ühed ukrainlased teisi. Ei mingit inimlikku kahetsust ega selle kordumatusele lootmist.

See tekst on puhas stalinismi kuritegude kaitsekõne. Ja see on paraku ametlik dokument, mis väljendab veelkordselt Venemaa ametlikku seisukohta. Huvitav, mida teeks maailm, kui tänane Saksamaa valitsus teataks, et tegelikult hävitasid Teise maailmasõja ajal juute juudid ise?

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
infosõja võidab see kes on kiirem ja aktiivsem oma sõnumi levitaja.
venemaa oskab propagandat teha. selles pea 90 aastane kogemus.
kahjuks eestlased ei oska oma teateid viia isegi eestis elavate venelasteni!
kas tõesti on raske hoolitseda 340 000 venelase infomeerimise eest?
meil on ju pealegi lihtne. me ie pea demagoogitsema ja valetama!
Unknown ütles …
Saksamaad ja Venemaad eristab eelkõige üks oluline ajalooline fakt. Üks neist kaotas II Maailmasõja ning teine võitis - ja sellest nähtavasti piisab, et must valgeks ja valge punaseks rääkida. Quod licet Venemaa, non licet Saksamaa (antagu mulle rumal keeleväänamine andeks), võitjate üle kohut ei mõisteta ja paraku on tänapäevani Läänes kommunism märksa vähem kardetud kui fašism. Vaadakem kasvõi seda, kui kiired on ingliskeelsetes kommentaariumides ja foorumites tulema võrdlused natside ja Hitleriga, samas kui "kommunist" tundub olema sõimusõna ainult kohalike päevalehtede lugejate seas. Godwini seadust ei ole ju samuti sõnastatud kommunistide ja Stalini kohta.

Ei usu, et näiteks Ameerikas kuigi paljud inimesed üldse teavad, mida Holodomor endast kujutas. Holokaustiohvreid leinatakse aga siiani.

Nii on inimestele sisse harjunud ning ma kardan küll, et seda muuta on keeruline ja selline muutus võtaks ka siis aastakümneid, kui Venemaa sellele kaasa aitaks. Ühtlasi on tsiviliseeritud riikide jaoks IIMS juba ammu läbivaieldud probleem (kui ma ei eksi, siis Marko ise on siin sedasama tõdenud) ja poliitilises diskursuses on valdavalt edasi liigutud kaasaegsemate probleemide poole.

Nukker on olukord muidugi.
Anonüümne ütles …
natside tegude kohta on mõnedes lääneriikides olemas isiklik kogemus+külma sõja ajal sai juutide riik oluiliseks Ameerika liitlaseks Lähis-Idas, aga kommunism on läänes eelkõige "ekstsentriline filosoofia"

Holokausti eripära oli selle toime panek valgete inimeste poolt ja see šokeeris. Kui midagi sarnast toimus ja toimub mujal siis on suhtumine et " ah need ahvid ja barbarid, mis neist ikka tahta"

Kommunismi kuriteod kuuluvadki lääne määratluse järgi sinna viimasesse kategooriasse.
tambet ütles …
Selles suhtes eespool kommenteerijaga sama meelt, et see propaganda pool on meie riigil ikka viletsavõitu.
Ehk on Ukrainal seekord rohkem oidu ja vahendeid oma lugu laiemalt kuulutada.
Kui Venemaa tahab eraldada end kõigest muust sellise teemaga - mis me väga teha saame, kui üks rahvas ühte hullu jumaldab.
Marko Mihkelson ütles …
Kõigile: jah,, seis pole midagi kiita. Ühest küljest ei saa me eriti praeguse Venemaa surve ajal ajalugu kõrvale heita. Teisalt on ikka piisavalt keeruline võitjatele selgeks teha, et mis sellele võidule ikka tegelikult eelnes ja järgnes. Aga siit järeldus, tuleks võimalikult palju püüelda sama moodi arvavate riikide koostööle.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA