Värsked muljed Gruusiast

Kui ma eile õhtul Kiievi kaudu Tbilisi jõudsin, oli mu üllatus täiesti ehe. Viimati siin läinud aasta suvel käinuna oli esimene võrdlushetk vägagi silmatorkav. Sellist lennujaama ning taksokorraldust näeb isegi mitte igal pool Lääne-Euroopas. Tallinna lennujaama praegune segadusteaeg, mida ilmestab ka näiteks täielik kaos taksoteenuse korraldamises, jätavad meid küll kaugele varju.

Türgi investeeringutega rajatud kaasaegne lennujaam on Gruusiale kahtlemata suureks edusammuks. Lennuvärav on siinsele riigile mõistagi kõige tähtsamaks sillaks muua maailmaga ning see näib kenasti arenevat.

Seekordne minu Gruusias käik on seotud osalemisega täna õhtul algaval Tbilisi Summitil, mille teemaks on Building Europe's East. Peaesinejate hulgas on näiteks nii Rootsi välisminister Carl Bildt kui USA välisministeeriumi Euroopa ja Euraasia suuna juht Daniel Fried. Lisaks kahele konverentsipäevale pakuvad korraldajad ära käia ka nii Lõuna-Osseetias kui Adžaarias.

Kuid ilmselt ei saa mööda ka Gruusia sisemiste arengute vahetust jälgimisest, sest just homseks on kavandatud Tbilisis opositsiooni uus ja arvatavalt veelgi rahvarohkem meeleavaldus. Tänane kohalik ingliskeelne ajaleht The Messenger kuulutab oma juhtkirjas homse päeva juba ette tähtsaks nii opositsiooni kui Gruusia demokraatia tulevikku silmas pidades.

Räägitakse koguni kuni 50 000 inimese võimalikust väljatulemisest Rustaveli prospektile, kelle peanõudmiseks on ennetähtaegsete parlamendivalimiste korraldamine 2008. aasta aprillis. Praegu on valimised ettenähtud koos presidendivalimistega tuleva aasta sügisel. Arvestades kõrget provokatsiooniohtu, siis on homne päev tõepoolest oluline Gruusia edasisi sisearenguid silmas pidades.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?