Lõuna-Osseetias rahulik, Tbilisis jätkub massimiiting

Nagu eile kirjutasin, möödus suurem osa tänasest päevast Lõuna-Osseetia konfliktitsoonis. Autosõit Tbilisist Gruusia kontrolli all olevasse Lõuna-Osseetia tsooni võttis ligi kaks tundi. Seejuures selle esiotsas võis veenduda, et kiirtee ehitus trassil Tbilisi-Batumi käib täie hooga.

Tbilisi Summiti raames toimunud väljasõidul Lõuna-Osseetia Tamarasheni ja Kekhvi rajooni oli meie giidiks Dmitri Sanakojev (pildil). Värvika minevikuga mees, kes veel 2001. aastal oli separatistide kontrolli all oleva Lõuna-Osseetia osa peaminister, on nüüdsest Gruusia teenistuses.

Alates maist 2007 on Sanakojev kohaliku administratsiooni ülemana suutnud saavutada muljetavaldavaid edusamme. Teadupärast kontrollib Gruusia Lõuna-Osseetias umbes 50 protsenti territooriumist ja 40 protsenti elanikkonnast. Kokku elavat piirkonnas mitte rohkem kui 65 000 inimest, kusjuures grusiinide ja osseetide suhe olevat 50:50.

Iseenesest on Lõuna-Osseetia paras malelaud, kus vaid kohalikud aru saavad, kes mida kontrollib. Tamarashenis võisid seista nii, et sinu selja taha jäi separatistlik Tshinvali, ees oli Venemaa piir (Roki tunnelini oli sealt 60 kilomeetrit), vasakul mäe otsas Vene rahuvalve, pareml grusiinid ja nende kõrval kohe venelaste teenistuses olevad tšetšeenid. Ka mobiilioperaatorid korra teatavad, et oled Venemaal ja siis jälle, et Gruusias.

Kogu selles segaduses ning blokeerituses oli siiralt imekspandav, et Sanakojev on suutnud (mõistagi Tbilisi abiga) rajada lühikese ajaga pisikese ühemegavatise hüdroelektrijaama, uue kinomaja, renoveerinud kooli, rajanud mitu uut palliväljakut. Vaevalt mõnesaja meetri kaugusel separatistliku Tshinvali piirist ilutseb värskelt valminud elektroonikatoodete kauplus. Üldist vaesust, elumajade nigelat välimust ning teede üldiselt hullu olukorda arvestades on see tõeline lootusekiir.

Sanakojevi kinnitusel on viimastel kuudel separatistide kontrolli alt olevatest küladest üle tulnud üle 30 perekonna. Ka kohaliku garnisoni ülem oli veel kolm aastat tagasi separatistide julgeolekuteenistuse ülem.

Tundub, et grusiinid kasutavad pisut sarnast taktikat nagu seda venelased Tšetšeenias. Endised separatistid on oma klannidega meelitatud üle ning nende autonoomseks tegevuseks on antud vabad käed. Sanakojevi kinnitusel lubanud Saakašvili talle, et peale armee ja välispoliitika on Lõuna-Osseetial õigus täisautonoomiale. Mõistagi kinnituks see peale konflikti lahendamist.

Kas ja millal konflikt laheneb, seda Sanakojev muidugi ei suuda ennustada. Trend olevat positiivne, kuid separatistidel olevat püssi all ikkagi kuni 2500 meest. Lisaks siis veel Vene üldine huvi segadust säilitada. Kohaliku garnisoni ülem arvas, et Venemaa ilmselt püüab konflikti teravdada eriti Gruusia tihedama NATO lõimumise eel.

Ka rääkis garnisoni ülem loo, kuidas Vene rahuvalvajad ise provokatsioone korraldavad. Mõned kuud tagasi näidati kõigil Vene telekanalitel uudist Lõuna-Osseetiast, kus oli justkui kokkupõrkes tapetud neli Gruusia diversanti. Kohalikud teavad, et need tapetud olid tegelikult tšetšeeni laibad, kes olid toodud Lõuna-Osseetiasse propagandavõtete tegemiseks.

Vaatamata pidevale provokatsiooniohule (öised tulistamised on tavalised) näib Lõuna-Osseetia siiski hetkel rahulikumana kui Abhaasia. Vähemalt suudavad ühel mäekurul, kust mööda sõitsime, Vene rahuvalvajad (küll kadõrovlased) kõrvuti teenida Gruusia armee üksustega.

Tbilisisse tagasi jõudes selgus, et parlamendihoone ees jätkub kirglike kõnedega opositsiooni meeleavaldus. Rahvast on vaatamata nirule ilmale päris hea hulk (vähemalt 5000), mis näitab, et meeleavalduse hoog pole veel kaugeltki raugenud. Opositsiooniline Imedi telekanal teeb Rustavelilt otseülekannet. Opositsioon nõuab presidendi tagasiastumist. Saakašvili pole meeleavaldajatele tähelepanu pööranud. Seni on kõik olnud rahulik.

Homme lõpeb aga meie seekordne üritus Musta mere äärse Batumi külastamisega.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA