Eesti positiivne edetabelikultus

Viimastel aastatel on Eestis juurdumas positiivne edetabelikultus. Tänu õigetele ja julgetele otsustele 1990ndate aastate algul ning Euroopa Liiduga liitumiseks vajalike siseriiklike reformide läbiviimisele on loodud olukord, kus üpris paljudes erinevates globaaledetabelites võib Eesti leida esikümnest või selle piirimailt. Ehk kehvemini paistame vaid nn. korruptsiooniedetabelis.

Sellel nädalal jõudis Eesti esimest korda USAs tegutseva CATO instituudi majandusvabaduse indeksis esikümnesse. See oli sedavõrd tähelepanuväärne, et mitmed rahvusvahelised uudistekanalid pidasid vajalikuks Eesti eriliselt esile tõsta.

Minu arvates pole selles edetabelikultuses midagi halba. Üks asi on ennast näha kõrgetel kohtadel, mis räägib, et võrdluses teistega oleme ju päris hästi edenenud. Teisalt on see vajalik ka näiteks välisinvestoritele äriusu tugevdamiseks. Seda viimast on hetkel eriti vaja, kui meie makromajanduslikud näitajad pole viimasel ajal ehk kõige positiivsemad olnud.

Paljuski võib meie edu olla seletatav regionaalse iseärasuse kaudu. Arvestades, et Skandinaavia riigid tipnevad paljudes edetabelites, siis on meil olemas väga vahetud ja lähedased mõõdupuud. See aga kinnitab veelkord arvamust, et Eesti on oma arengus ja mentaliteedis väga lähedane Põhjala riikidele.

Muide, CATO instituudi kodulehelt leidsin ka ühe päris huvitava raporti post-kommunistliku maailma üleminekuperioodist viimase 15 aasta jooksul. Päris hea lugemine, kus taas ka Eesti kogemus kenas võrdluses teistega.

Kommentaarid

Laps Eestis ütles …
Jah, sellest perspektiivist on tore. Teisest perspektiivist vaata:

http://lapseestis.blogspot.com/2007/08/eesti-on-mees.html

Rõõmsat isadepäeva!
KT ütles …
taoliste edulugude juures tuleb aga arvestada üht eripära - enamik edetabeleid ei peegelda hetkeseisu, vaid mõne aja tagust olukorda. ehk siis seda situatsiooni, kus mõõdetavad riigid olid head mitmed aastad tagasi - suur osa algandmeid ilmuvad ju aasta või ka kahese nihkega.

aga no meeldiv on ikka, miks ta's pole;)
Marko Mihkelson ütles …
Tänud tervituste eest! Samad sõnad vastu kõigile isadele!
tambet ütles …
Edetabelites on igati hea olla. Kahjuks tuleb tunnistada, et oleme kenasti tipus ka sellistes asjades, nagu narko või aids.
Marko Mihkelson ütles …
Väga hea Tambet, narko ja eriti aidsi osas on meil tõesti väga närused tulemused. Lisaks on Eesti näiteks ELis liiklusõnnetustes hukkunute poolest Leedu ja Läti järel nukral kolmandal kohal.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA