Kas Gruusia reformide toetamine on meie prioriteet?

Viimased 24 tundi on toonud pisut rohkem selgust, miks Gruusia võimud rakendaisd riigis eriolukorra. Eile õhtul rääkisin telefonitsi nendel teemadel kolleegiga Gruusia parlamendist Giga Bokeriaga (kes on ühtlasi tuntud kui president Saakašvili lähedasemaid poliitilisi nõunikke) ning vähemalt tema versioon sündmustest viitab tõsisele välisele sekkumisele riigi siseasjadesse, mille eesmärgiks oli opositsiooni abil läbi viia riigipööre.

Bokeria lootis, et juba lähematel päevadel avaldatakse need tõendusmaterjalid, mis viitavad kavandatud riigipöördekatsele. Samuti oli ta kindel, et eriolukord tühistatakse kas täna või homme. Olukord riigis olevat täielikult võimude kontrolli all.

Informeerisin omalt poolt Bokeriat meie parlamendirühma avaldusest. Samas andsin mõista, et toimunu võib raskendada Gruusia kiiret integreerumist Euro-Atlandi julgeolekustruktuuridega. Ta möönis, et välispartnerite informeerimine ning avalikkusega suhtlemine jättis tugevalt soovida.

Gruusia reformide toetamine demokraatia ja õigusriigi tugevdamise suunas on olnud ja on jätkuvalt Eesti välispoliitika üks prioriteete. Seepärast on vähemalt mulle pisut kummastav, et erinevalt presidendist ja parlamendist on meie välisministeerium hoidnud viimastel päevadel väga madalat ehk isegi vaikivat profiili.

Kuigi meie saatkond teeb Tbilisis väga head tööd, eeldaks siiski ka ministeeriumi ametlikku seisukohta või ka tegevust seoses sündmustega Gruusias. Isegi sisepoliitiliselt keerukas seisus Läti on teinud vastava avaldsue, rääkimata siis Leedust, kelle välisminister otsustas Armeenia visiidilt Gruusiasse sõita.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Kujutame hetkeks ette, et sarnaste tükkidega oleks hakkama saanud Lukašenko Valgevenes või Savisaar Tallinnas. Kas IRL ka siis räägiks sama juttu stabiilsuse olulisusest ning otsiks õigustusi oma rahva vastu suunatud vägivallale?

See on väga nukker, kuidas demokraatia ja vabaduseideaalid on teie ja teie erakonna jaoks muutunud teise- või kolmandajärgulisteks, jättes ainsateks juhindumiskriteeriumiteks USA-sõbralikkuse ja Vene-vastasuse. Võib-olla on see teie meelest ainus valik ja paratamatus Vene mõjuvõimu piiramiseks. Paraku ei saa üle ega ümber asjaolust, et oma rahvast ahistavate diktaatorite toetamine selle ülla eesmärgi nimel laostab nii teie erakonda kui ka tervet Eestit moraalselt.
Klaus ütles …
Kogu lugupidamise juures arvan, et on ääretult naiivne uskuda antud juhul kodanik Bokeriat.
Anonüümne ütles …
kui rääkida diktaatoritest, siis nende esireas ju sinu suur sõber Putja või vaidled vastu?
Marko Mihkelson ütles …
Klausile: küsimus ei ole uskumises. Küsimus on informatsioonis, mida nii või teisiti saame erinevatest allikatest. Tähtis on ka sõnum, mis on meie hinnang ja arvamus.
Anonüümne ütles …
Selle informatsioonikesega on natuke s..asti jah, arvestades kuidas Lukašenko, ptüi Šaakasvili, peale ametlike propagandakanalite igasuguse ajakirjanduse töö peatanud on ning tema kontrolli all olevad politseinikud tahtlikult rahutusi kajastavaid ajakirjanikke ründavad ning kaameraid purustavad.

http://www.rsf.org/article.php3?id_article=24300
Klaus ütles …
Nojah, kui siin Lukašenkoga kurjasid paralleele tõmmatakse, tuleb meelde hiljutine EurasiaNeti kirjatükk pealkirjaga "Odd bedfellows" (ei midagi liiga erilist):

In comments to Georgian reporters, parliamentarian Giga Bokeria, a close associate of Saakashvili, said that Georgia supports Belarus as "a country towards which Russian aggression has been noticeable over the last year."

http://www.eurasianet.org/departments/insight/articles/100307a.shtml
Anonüümne ütles …
Avastasin sellise huvitava dokfilmi (kahjuks prantsuse keelest vaid vene keelde tõlgituna), kus muuseas figureerib ka blogipostituses mainitud Marko kolleeg Giga Bokeria. Oletan, et blogipidaja reageerib sellele vihaselt, ent minu arvates seletab see mõndagi ka sellenädalaste reaktsioonide ja peataoleku suhtes:

http://video.google.com/videoplay?docid=3846833218126330420
Anonüümne ütles …
eelmistele
Guusia president on vabadel valimistel valitud president.
Gruuisa president on korra juba lühendanud enda ametiaega ja nüüd lühendas ta seda veelgi kuulutades välja valimised.
Võrrelda Gruusiat Valgevenega on ikka väga lapsik ja tobe.
Tuletame ka siinkohal meelde, et Venemaa on väga huvitatud kaose tekitamisest Gruusias, sest see vähendab tõenäosust, et Gruusia suudab tuua Abhaasia ja Ossetia vene mõju alt ära.
Gruusia on teinud ülisuuri edusamme oma arengus, seda vaatab venemaa kadedusega pealt, sest VARSTI MUIDU KÜSIVEAD VENE KODANIKUD, MIKS GRUUSIA ELAB PAREMINI KUI MEIE VENELASED?
Gruusia on suutnud taastada oma elektritootmise ja tarnestabiilsuse. Gruusia on suutnud leida alternatiive Vene gaasile.
GRUUSIA ON TÕESTANUD ET VAATAMATA VENE KAUBANDUSEMBARGOLE ON TEMA MAJANDUS KASVAMAS.
GRUUSIA VALITSUS ON SUUTNUD LUUA TOIMIVA RIIGI JA SUURENDANUD RIIGIKASSA TULUSID KORDADES JA KORDADES.
Venemaa poolt on äärmiselt alatu torpedeerida alles jalgadele tõusvat riiki.
See on nagu maaslamaja peksmine.
VENEMAA ON KURJUSE IMPEERIUM. SIIN POLE MINGIT KAHTLUST!
Anonüümne ütles …
tere
Tahaks ikkagi teada kuskilt Gruusia avaliku arvamuse küsitluste tulemusi.
Kas Gruusia Eesti saatkonna kaudu saaks seda kuidagi`?
Anonüümne ütles …
to anonüümne 10 November, 2007 12:24

Eestlasi saab (eriti peale aprillisündmusi) Venemaaga hirmutades valitsuse ükskõik millist käitumist aktsepteerima sundida, nagu sina siin üritad. Grusiine mitte.

Kindlasti ei saa neid panna aktsepteerima nii korrumpeerunud, jõhkralt autoritaarset, teda ennast vaid paar aastat varem veretult võimule aidanud rahvademokraatiat jalge alla tallavat presidenti. Olgugi, et tollel on veel siiani USA usaldus ning ta on suutnud ookeanitaguseid (ja siinseid) toetajaid veenda, et igasugune demokraatne alternatiiv tema ainuvõimule tähendaks riigi Venemaa mõjusfääri sattumist.

Kujuta seda ette, kui suudad: Gruusia ilma sealse praeguse diktaatorita ei tähenda veel venemeelset Gruusiat.
Kui just toetus Šaakasvilile seal tõepoolest Ameerika vastu allergiat pole tekitanud - kes teab, meile siinmail ju sellest ei räägita.
Anonüümne ütles …
tere
lp anonüümik 17:32 too ka mingi näide või fakt oma jutu usutavuse tõestamiseks.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA