Gazpromi ultimaatum - lask jalga

Gazpromi juhtkonda kuuluva Aleksandr Medvedjevi äsjane ultimatiivsena kõlanud hoiatus, et kui projektid Nord Stream ja South Stream blokeeruvad, siis võib Euroopa Liitu ees oodata tõsine gaasidefitsiit.

Jutt käivat umbes 85 miljardist kuupmeetrist gaasist, mida Medvedjevi arvates polevat Euroopal kusagilt mujalt saada. Tänases Nezavissimaja Gazetas on kirjeldatud eeskätt projektiga Nord Stream kujunenud seisu, kus korraga neli riiki - Eesti, Soome, Rootsi ja Poola on avaldanud tõsist survet torujuhtme varem kavandatud marsruudi osas.

Samas on ajaleheartikkel iseenesest üles ehitatud Gazpromi-kriitiliselt. Medvedjevi väljaöeldu on järjekordne tõrvatilk Venemaa ja Euroopa Liidu energiakoostöös, kus eeskätt Moskva kipub mängu tooma rohkem poliitikat kui majandust. Euroopat ei saavat lihtsalt niisama santažeerida.

Tõepoolest, Gazprom on oma mõjujahil Euroopas viimastel aastatel ise teinud korduvalt vigu, mis on töötanud nende strateegiliste huvide vastu. Ja kuigi Gazprom on olnud siiani üks parim vahend Venemaa välispoliitilises arsenalis Euroopa Liidu killustamises (vähemalt energiapoliitikas), on eriti pärast Vene-Ukraina gaasikriisi selle tõhusus järk-järgult vähenenud.

Euroopa Liit aga on vaikselt aru saamas, et vaid ühine tegevus ning ühtsem energiapoliitika on kasvava tähendusega selliste monopolide nagu Gazprom ohjeldamiseks. Igatahes on Euroopa Komisjoni septembrikuine raport tarnekindluse osas selle trendi kinnituseks.

Medvedjevi avaldusest võib välja lugeda teatava ettehoiatuse Venemaa enda gaasidefitsiidi võimalikkusest. Analüütikute hinnangul võib see vaatamata nimetatud projektide õnnestumisele ikkagi küündida kümnendi lõpul 100-120 miljardi kuupmeetrini.

Samuti räägib Medvedjevi avaldus sellest, et Euroopa Liidu suunal püüab Gazprom jätkuvalt pigem hirmutamistaktikat. Eks see ole proovikiviks Euroopa enda tärkavale ühtsusele.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
See nn euroopa ühtsus võib tekkida aind mõningates punktides, ehk siis oludes, kus kellelgi pole rohkem mängus...

Ega eestigi pole mingi egotu heategija: kui mingis küsimuses järgi antakse, siis ikka lootuses, et rohkem tuleb tagasi...

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA