Saksamaal põhimõtteline tüli majas

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel (CDU/CSU) ja äsja asekantsleriks tõusnud välisminister Frank-Walter Steinmeier (SPD) on pööranud tõsisesse vaidlusse riigi välispoliitiliste prioriteetide üle. Õigupoolest on küll rünnaku üles võtnud sotsid, kes eelistavad suhetes Hiina ja Venemaaga majandussuhteid inimõigustele ja demokraatiale.

Tuld Merkeli pihta on korraga andnud nii endine liidukantsler Gerhard Schröder kui tema endine kabinetiülem Steinmeier. Peamiseks ajendiks on Merkeli julge otsus septembris vastu võtta Dalai Lama, millest ka siin blogis sai kirjutatud. Teiseks sotsiaaldemokraate ärritavaks teemaks on Merkeli kainem positsioon suhetes Venemaaga.

Schröder kuulutas Hiinas otse, et Merkel on teinud palju kahju Pekingi ja Berliini suhetele, mis on iseenesest tavatu süüdistus endiselt liidukantslerilt oma järglase kohta. Steinmeier omakorda on aga hurjutanud Merkelit vaateaknapoliitika (Schaufensterpolitik) eelistamises telgitagusele diplomaatiale. Loodetavasti ei jää Merkel võlgu, sest juba detsembri algul kogunevad kristlikud demokraadid oma aastakongressile Hannoveris.

Sisuliselt on Saksamaal arenemas väga paeluv poliitiline debatt ühe Lääne suurriigi välispoliitilisest käitumisest kaasaegses maailmas. Kas peale jääb tüüpiline realpolitik, mida esindavad Schröder-Steinmeier, või totalitaarsüsteemi seestpoolt hästi tundva Merkeli avatud ja väärtusi hindav diplomaatia, näitavad lähemad kuud.

Poliitilise sisepinge otseseks sütitajaks on muidugi asjaolu, et nii Merkel kui sotside leeris populaarsust koguv Steinmeier võivad 2009. aasta üldvalimistel olla peamised rivaalid võitluses kantslerikoha pärast.

Kui Steinmeier oli veel 2005. aastal välisministriks tõustes suhteliselt vähetuntud, siis nüüd on ta Merkeli järel populaarsuselt riigi teine poliitik. Ka sotsiaaldemokraatide liider Kurt Beck jääb talle alla.

Viimase avaliku arvamuse küsitluse kohaselt on Merkeli kristlikud demokraadid erakonnana selgelt juhtimas. Nende poolt hääletaks täna 41 protsenti, sotsiaaldemokraadid saaksid 30 toetusprotsenti. Samas on siiski paremtsentristlikel jõududel (CDU/CSU ja FDP) vaid napp enamus vasakpoolsete üle. See aga ennustab tihedat rebimist 2009. aasta valimisteks valmistudes.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Noh, kui merkel totalitaarset asja seestpoolt nõnna hästi tunneb, siis peaks ta aru saama, et Dalai-laama ei muuda seal hiinas küll sittagi. Ma tunnen sügavat austust Dalai-laama meeelekindluse ees. aga poliitiline mäng tema ümber on puhas tola tegemine. Ta võetakse vastu, et "näidata" oma demokraatlikke väärtusi, tegelt samal ajal tegutsevad hiinlased Tiibetis põhimõttel "las koerad hauguvad, karavan liigub edasi". Ka hiinlaste protestid on tola tegemine: diplomaadid võivad ju vihast nägu teha, a tegelt ei soovi Hiina ega ta äripartnerid Dala-laama pärast suhteid rikkuda. Hea näide on see hiljutine juhtum, kus Hispaania kunn Chavezi peale käratas. Kunn võib ju nüüd hispaanlaste seas popp olla, aga tegelikkuses pidid Hispaania diplomaadid tegema Venezuelas peale seda juhtumit kõvasti ületunde, et Hispaania investoreid minema ei saadetaks.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA