Brüssel võiks öelda viisakalt "ei"

Tänases intervjuus ajalehele Rossiiskaja Gazeta tunnistab Venemaa presidendi nõunik Euroopa Liidu küsimustes Sergei Jastržembski avalikult, et viimasel tippkohtumisel Mafras Putini poolt pakutud idee Venemaa-Euroopa demokraatia ja inimõiguste instituudist peaks Moskva silmis tegelema hakkama eeskätt Ida- ja Kesk-Euroopa (sealhulgas Eesti ja Läti) probleemide lahkamisega.

Kuigi Mafra tippkohtumisel pidas Portugali peaminister Socrates ideed huvitavaks, ei peaks Euroopa Liit sellele siiski oma põhimõttelist heakskiitu andma. Igasugune idee ajutruste luua on iseenesest vaid tervitatav. Lugu on aga hoopis teine, kui selle eesmärgiks on Euroopa Liidu sisemise ühtsuse vastase välispoliitilise survemehhanismi loomine. Viimase ärahoidmiseks peaks Brüssel ning liikmesriigid sellesse ideesse suhtuma küll palju suurema ettevaatusega.

Nimetatud instituudi idee kõlab eriti kummaliselt ajal, mil Venemaa on viimastel aastatel ise piiranud demokraatlikke vabadusi, sealhulgas inimõiguste ja demokraatia eest seisvate kodanikuorganisatsioonide tegevust. Lisaks on Venemaa just praegu tegemas olulisi takistusi rahvusvaheliste vaatlejate tööle lähenevate parlamendivalimiste eel.

Kommentaarid

KT ütles …
juhul kui rajada ühine asutis, mis hakkaks käsitlema inimõiguste probleeme (mis on ju ometigi universaalsed) võrdlevalt ja võrdsetel alustel, siis miks mitte? :)

no näiteks võetaks ette mittekodanike küsimus ja tehtaks võdlev uuring, milline on nende olukord EL ja VF puhul. või siis diskrimineerimise rassilise-keelelise-nahavärvilise tunnuse järgi...

millist uurimismaterjali annaks ainuüksi viimane Russkii Marsh ... loosungitega "tshurki von", "Rossia russkim", "sieg hail, sieg hail, mõ postroim novõi reich" ... no ka poleks siis tore? ;)
Marko Mihkelson ütles …
Karmo: kas sa tõesti usud, et idee on kahepoolsusel põhinev? Raha lubab ju anda üksnes Venemaa ning teemad peaks piirduma Euroopa Liiduga. Koht, kus instituut võiks asuda on kas Belgias, Prantsusmaal või Saksamaaal.
KT ütles …
ei usu, aga unistan:)
Unknown ütles …
Niikaugel siis Euroopa oma väärtustega. Nüüd hakkavad meile seda venkud õpetama..
Kuulge, tahaks eurokraatidelt küsida, mis te mehed teete nalja või?

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?