Uus näide viha külvavast propagandast



Vene telekanal RTR näitas oma õhtuses uudistesaates oodatult üdini propagandistlikku Eesti-vastast uudisnuppu täna Sinimägedes toimunud mälestusürituselt. See oli järjekordne annus vihkamist ning "ajaloo võltsimise" vastu võitlemist oma "tuntud headuses".

Kui võtta tavavenelase kontekst, kes jälgib seda uudist kusagilt Venemaa väikelinnast, siis jääb Eestist küll mulje, et ainukesteks oma riigi patriootideks on Mark Sirõk ja temasugused. Ülejäänud (ehk siis tegelikult kogu eesti ühiskond) on fašistid, kes "vihkavad Venemaad ning püüavad taaselustada natsismi".

Loomulikult oli Vene välisministeerium pühapäevale vaatamata kiirelt teinud pressiteate, milles taunis Sinimägede üritust ning hurjutas Euroopa Liidu kallal sellega, et talub oma liikmesriigis sellist "natsimeelsust".

Tegelikult oli see ja ka üldse Venemaa kesktelevisiooni uudissaated päris tänuväärne materjal nendele, kes püüavad aru saada Moskva välispoliitilistest hoiakutest. Vist ei lähe mööda ühtegi päeva, kui negatiivsel või isegi ründaval toonil pole esitletud lugusid Venemaa lähinaabrite (eriti Gruusia, Ukraina, Balti riigid) vastu.

Kogu selle loo lühike järeldus on ilmne: mõjuväljapoliitika on täies hoos ning Venemaa ei ole veel kaugeltki leppinud kunagise impeeriumi ruumis oma sõnaõiguse (taas)kehtestamisest.

Kommentaarid

Marko Mihkelson ütles …
http://1tv.ru/news/social/148349
Anonüümne ütles …
tere,
mis siin imestada, ERR vene ja eestikeelne uudis olid täiesti erinevad oma sisult . ühes võitles laskurkorpus sakalastega. eesti err uuidses oli põhjalikum jutt.
Anonüümne ütles …
Eks Euroopas ongi vaid kaks riiki, kus endised SS-lased (paraku on see nende õige nimetus) korraldavad puhkpilliorkestri saatel mälestusüritusi. Huvitav on see, et Marko paneb kogu süü antud juhul Vene propaganda kaela. Varsti algab Eesti Kaitseministeeriumi korraldatav sõjamäng, millega mälestatakse Natsi-Saksamaa luurerühma tegevust, mis aitas otseselt kaasa Saksamaa vallutuspoliitikale.
Anonüümne ütles …
eelmisele,
ja ameeriklased lasid tuhandetel ja tuhandetel baltlastel, kes sealhulgas teenisid SS vägedes emigreeruda USAsse 40nendate aastate lõpus.
USA sai aru mis mehed need olid ja kelle vastu võitlesid. Kes ei taha mõista eesti sõdureid see ei mõista, kes tahab see on ammu aru saanud asja sisust.
sinu arust on kindlasti need kes taasiseseisuvusele kaasa aitasid Nõukogude Liidu surmavaenalsed ja nad kuulunuks 20 aug riigipöörde läbiminekul likvideerimisele.
Marko Mihkelson ütles …
Anonüümile (8.28): võiksid üle vaadata Nürnbergi tribunali otsuse Balti leegionäride kohta. Teisalt olen nõus viimase kommentaariga. Putinliku teesi kohaselt oli N.Liiud lagunemine suurim katastroof 20. sajandil, mistõttu oleme kõik süüdlased. Ehk lõpetuseks: kui salgad oma ajaloo, siis on sind ka väga lihtne väljastpoolt mõjutada.
Anonüümne ütles …
" USA sai aru mis mehed need olid ja kelle vastu võitlesid "

Enamus SSis teeninud baltlasi oli sinna mobiliseeritud, seega polnud USA-l nende deporteerimiseks alust (kui nad kuritegusid ei sooritanud). Arvata aga, et USA-s seepärast keegi aktsepteeriks praegu toimuvat endiste SS-laste ülistamist ja nende nimetamist vabadusvõitlejateks on soovmõtlemine.

"Kes ei taha mõista eesti sõdureid see ei mõista, kes tahab see on ammu aru saanud asja sisust. "

Küsimus pole mitte hinnangus teatud ajaloosündmustele, vaid selles kuidas neid sündmusi aastal 2009 tähistatakse.

" sinu arust on kindlasti need kes taasiseseisuvusele kaasa aitasid Nõukogude Liidu surmavaenalsed ja nad kuulunuks 20 aug riigipöörde läbiminekul likvideerimisele. "

Täielik lasteaiajutt. Me räägime SS-laste kokkutulekust ja sina viid jutu taasiseseisvumisprotsessile. Loomulikult, kõik kes julgevad kritiseerida ka eesti poole tegevust on Kremli käsilased. Kui originaalne.
Anonüümne ütles …
" võiksid üle vaadata Nürnbergi tribunali otsuse Balti leegionäride kohta "

Ma tean täpselt, mida Nürnberg ja USA välisministeerium on nende kohta omal ajal öelnud. Kordan veel. Mitte keegi ei arva, et Saksa armees teeninuid tuleks käsitleda tavaliste kollaborantidena, sest seda nad polnud. Asi on selles kuidas neid sündmusi tänapäeval mälestada. Kas Marko Mihkelson tõesti ei saa aru kui kohatu on näiteks SS-lastele mälestusmärkide püstitamine. Pean silmas Lihula sündmusi. Ja muideks, Venemaa hakkas Eestit süüdistama natsismis alles pärast seda kui eestlased hakkasid natsimonumente püsti panema.

Kuid huvitav oleks teada, mida arvab Marko Erna retkest. Kas selle lõpetamine või selle asendamine näiteks mõne Vabadussõja teemalise sõjamänguga oleks Eesti ajaloo mahasalgamine. Vist siiski mitte.
oliver ütles …
Kui rääkida Erna retkest hästi lihtsalt, siis:
Eesti mehed tulid tagasi OMA KOJU, hävitasid ise ja said hävitatud võõrvallutajate poolt.

Kui natuke keerulisemalt:
Sakslate alluvuses, Soome varustuse ja paatidega Eestisse saabunud Eesti meestest koosnev luurerühm, mis oma missiooni (luurata) peagi hülgas, otsis kontakti kohalike vastupanuvõitlejatega ja hoidis ära tsiviilisikute massimõrva.

Võõrale, kes ikka veel aru ei saa, võin seletada veel põhjalikumalt. (ilmselt vajab selline inimene juba kogu 20. sajandi Euroopa ajaloo kursust - alustades bolševistide 1917. aastast alanud veresaunast ja lõpetades natsivägede-punaarmee ühisparaadiga Poolas...
Anonüümne ütles …
Oliverile. Mainimist vääriks vist ka see, et ernalased tegid edaspidi karjääri natsistruktuurides.

Ja veel. Tahaks ikkagi teada kui kaua laseb Eesti riik igasugustel äärmuslastel siin laamendada. Miks lasti Johan Bäckman jälle Eestisse. Kas värske siseminister on nii loll, et ei aimanud tema saabumist sellise ürituse puhul. Ka ei oleks tohtinud Sinimägedesse üldse lasta vene äärmuslasi ega ka eesti paremäärmuslasi. Impotentne riik.
Unknown ütles …
Ma pole ajalooga põhjalikult kursis ja sõna sekka ei saa öelda, aga tänaste riigivalitsejate saamatuse kohapealt olen anonüümse kodanikuga ühte meelt. Markolt tahaks küsida, et miks meie Väliministeerium nõnda vähe panustab meie ajaloo üksikasjade tutvustamisele-selgitamisele laialdasemalt nii EL-is, kui ka Ida suunas. Sellest, et selles toredas blogis midagi mainida, jääb kindlasti väheseks. Tavainimene ei näe meie välispoliitikute sellekohaseid töid-tegemisi.
Anonüümne ütles …
" miks meie Väliministeerium nõnda vähe panustab meie ajaloo üksikasjade tutvustamisele-selgitamisele laialdasemalt nii EL-is, kui ka Ida suunas. "

Kui see seletamine on selline, et Eesti välisministeerium hakkab kellelegi EL-s selgeks tegema, et SS-lased olid tegelikult vabadusvõitlejad, siis on see juba ette läbikukkunud ning sellise seisukohaga esineja satub lollikirja ükskõik millises EL-i riigis. Seetõttu oleks Eesti enda huvides, et sellist haiget juttu ka ei räägitaks.

Ka on Eesti puhul probleem usutavuses. Eesti on riik, kus kahekordne peaminister avaldab heroiseeriva raamatu SS-lastest (mida saksa politsei käsitles õigustatult natsipropagandana). Mitte keegi läänes ei võta sellise inimese ajalooalaseid seisukohti tõsiselt. Ja keegi ei võta tõsiselt riiki, kust tulevad regulaarselt uudised natsimonumentide püstitamise kohta. Eesti riik on selle propagandasõja juba ammu kaotanud.
Anonüümne ütles …
Kui me peaksime vene propaganda hirmus oma ajalugu salgama, siis samahästi oleks võinud juba NLust mitte välja astuda.

Salasilm
Toomas ütles …
Ah, et tuleb regulaarselt uudiseid "natsimonumentide püstitamise" kohta. Äkki tutvustaks mullegi, pole nägu märganud eriti.Sellise haige hülgemöla koht on ikka PunaMusta ja 8-mai seltsimeeste jututubades.Või ongi seltsimees äkki eksinud....??
Anonüümne ütles …
" Ah, et tuleb regulaarselt uudiseid "natsimonumentide püstitamise" kohta. Äkki tutvustaks mullegi, pole nägu märganud eriti. "

Eestisse on kaks korda üritatud püstitada monumenti SS-lastele, esimest korda Pärnus ja teist korda Lihulas. Ka on püstitatud mälestusmärgid Sinimägedes Lääne-Euroopa natsikollaborantidele, keda omaenda riigis käsitletakse kurjategijatena. Ja viimased küll Eesti vabaduse eest ei sõdinud. Neid monumente püstitatakse või üritatakse püstitada põhiliselt paremäärmuslaste ja holokaustieitajate eestvedamisel. Lihula natsimonument pani Eesti kaardile.
Marko Mihkelson ütles …
Nagu näha, on teema väga tundlik. Kahjuks on Vene propaganda üks eesmärk ka meil Eestis segadust ja sisemist viha tekitada. Seda tuleb silmas pidada.

Olen nõus nendega, kelle meelest peaks sellistest üritustest võimalusel provokaatoreid eemale hoidma, kuid sõnavabaduse põhimõtteid ei tohi samas riivata.

Eiki: kahjuks on SInu tähelepanek õige. Riik (sh välisministeerium) pole kuigi aktiivselt selles vallas tegutsenud. Samas on ajaloorelv suunatud meie vastu ning seda eirata ei tohi.

Täna väidetavalt Tallinnas esinev Zuroff annab teadagi uue panuse "teema" käsitlemisel.

Kui arvestada, et tulemas on suured tähtpäevad - 70 aastat MRPst ja sõja algusest, 70 aastat Poola poolitamisest ja nii edasi siis pole kahjuks oodata vaibumist sel teemal.

Aga mis kõige olulisem - kogu selle "ajaloolise tõe" konkurentsis saab meie jaoks peaküsimuseks - kas Jalta ja Potsdami maailm on ikka minevik või mitte. See puudutab kõige otsesemalt Balti riikide tulevikku.
Anonüümne ütles …
Tundub, et Marko Mihkelsoniga pole mõtet sellel teemal arutada. Marko, sa lihtsalt ei saa aru, milles on point. Sul puudub enesekriitika. Vähemalt 2/3 Venemaa propagandast põhineb eestlaste enda idiootsetel tegudel. Ja siin pole mingit pistmist oma ajaloo või identiteedi mahasalgamisega. Järgmisel nädalal, kui algab natside luurerühma mälestusretk, saame selle debati uuesti läbi teha. Mis puutub aga Zuroffi, siis seda tüüpi tuleks lihtsalt ignoreerida.
Toomas ütles …
No kui mõni seltsimees peab peamisteks tõeallikateks vene riigitelevisiooni ja sealse MID-i avaldusi, siis pole ka imestada haaranud "natsipaanikas". Jälgin ka ise sagedasti ülalnimetatuid "ajakirjandusallikaid",...no midagi peab ju nautima sellel huumorivaesel ajal.
Raske oleks vist olla juudiriigi kodanik(ja sealne poliitik), kui hakkaks tõsiselt võtma seda, mida nende kohta arvatakse Iraani riigitelevisioonis...(sõjaähvardused ehk välja arvata)
Anonüümne ütles …
" No kui mõni seltsimees peab peamisteks tõeallikateks vene riigitelevisiooni ja sealse MID-i avaldusi, siis pole ka imestada haaranud "natsipaanikas". "

Suhtumine SS-lastesse ja igasugusesse koostöö tegemisse natsidega on ühesugune nii Venemaal, Lääne-Euroopas kui ka Ida-Euroopas (Balti riigid on erandiks). Maailmas ei leidu ainsatki riiki, kus oleks võimalik selgeks teha, et natsiarmee sõdurid olid vabadusvõitlejad ja väärivad seetõttu riiklikku austust.
Janek ütles …
Tänapäevases maailmas ei peaks kummagile poole (natside ja kommunistide) hoidma, aga kui jäävad need 2 võimalust vaid, siis loomulikult: jawohl, natürlich oleks Eesti natside poolel. Kuidas muidu saada lahti idapoolsest kummitavast jamast.
Tiblad süüdistasid eestalasi fasishmis juba siis kui Saksamaal (ja mujal) seda mõistet ei tuntutki. 1924 aastal värske EW oli tibla-bolševiku riigi sõnul natse täis.
Marko Mihkelson ütles …
Anonüümsele (1733): igal juhul on mõtet arutada ja vaielda. Ma olen nõus sellega, et Lihula laadsed üritused on pigem meie probleem. Kuid samas olen veendunud, et nn vaikiv ajastu ei aitaks tasandada propagandatulva. Viimane on naaberriigi ametlikult ja kõige kõrgemal tasemel heaks kiidetud poliitika eeskätt Balti riikide ja Ukraina vastu ehk nende rahvusvahelise maine kahjustamine. Mis meil teha? Sellest on ka siin ajaveebis korduvalt kirjutatud. Minu arvates vaikne pealtvaatamine meid kaugele ei aita. See ei peata tulva, nagu ütlesin. Lisaks kommunismi kuritegude rahvusvahelise tunnustamise taotlemisel (kus palju edusamme) tuleb panustada visuaalsesse meediasse ja kunsti. Üks Hollywoodi film (a la Katõn) on mõistagi kõige enam meelsust ja teadvust mõjutav.
Anonüümne ütles …
" Minu arvates vaikne pealtvaatamine meid kaugele ei aita. "

Ma ei arvagi, et tuleks vait olla. Asi on selles, et igasugune riikik propaganda on pigem eemaletõukav ja väheusutav. Eesti peaks paremini ära kasutama Jelena Zubkova suguseid ajaloolasi. Tema sõnal on tunduvalt rohkem kaalu kui ühelgi Eesti poliitikul. Propagandat tuleb teha varjatult, siis on see usutav. ENPA-s deklaratsioonide esitamine ei maksa midagi, sest neil on poliitiline värving.

Zubkova on otsesõnu öelnud, et versioon Balti riikide vabatahtlikust ühinemisest NL-ga ei kannata mingit kriitikat. Kuid selliseid seisukohti tuleb levitada, nii et need jõuaks ka Eestist väljapoole. Kuid seda ei saa teha avalikult välisministeeriumi kaudu. Tuleb leida muud usutavad vahendid. Täna on meediaklubi Impressum toonud Eestisse Zuroffi, kes omab usutavust läänes ja selle usutavuse kaudu levitab oma sõnumit. Ehk siis Venemaa kasutab selliseid isikuid oma sõnumi levitamiseks. Aga kus on Eesti meediaklubid, mis impordiksid näiteks Zubkovi sõnumit Lääne-Euroopa riikidesse. Neid ei olegi.
Anonüümne ütles …
Lõik XXI sajandi keskpaiga entsüklopeediast:
Hitler - Stalinliku epohhi väiketürann.
Marko Mihkelson ütles …
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Marko Mihkelson ütles …
Taustaks Afanasjevi väga hea intervjuu: http://www.novayagazeta.ru/data/2009/079/08.html
Anonüümne ütles …
infox- see anonüümne natsisildikleepia on suure tõenäosusega isemõtleja vasak-sirts 8 mai liikumisest.
Anonüümne ütles …
Aga kas pole nii? Vaatasin need uudised ka ja olen täiesti nõus vene saatega. Elame Euroopas ja selliseid üüritusi nagu SS veteranide kogumine tuleb keelduda.
Anonüümne ütles …
see kes siin kireb et balti riigid mingi erand on ss kokkutulekute puhul on jama!neid tehakse igal pool ida euroopas,nii ungaris rumeenias moldivas ukrainas jne.ühesõnaga igal pool kus kommarid võimul olid.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?