Nabucco torujuhtmel käes murdemoment


Kõik märgid näitavad, et kauaräägitud ja plaanitud Nabucco torujuhe, mis toob Kaspia mere piirkonna gaasi Euroopasse, võib tõepoolest tegelikkuseks saada. 13. juulil ehk siis ülehomme kirjutavad Austria, Ungari, Bulgaaria, Rumeenia ja Türgi alla valitsustevahelisele kokkuleppele, mis annab 8 miljardit eurot maksvale projektile tugeva starditõuke. Kui kõik läheb kavade kohaselt, hakkab Nabucco tööle 2014. aastal.

Tegelikult tuli aga põhiuudis reedel hoopiski Turkmenistanist. Selle gaasirikka riigiga on viimasel ajal Lääne suhted oluliselt soojenenud. Samas on jällegi Gazpromi ja Venemaa läbisaamine Ashabadi uue juhtkonnaga märgatavalt jahenenud. Pärast Venemaale suunduva gaasijuhtme kahtlasevõitu plahvatust aprillis on Turkmenistan kaotamas iga kuu hinnanguliselt 1 miljard dollarit.

Alles hiljuti kuulsin Tallinnat külastanud ühe Lääne suurriigi energiaekspertidelt, kuidas on viimasel ajal muutunud Turkmenistani suhtumine koostöö laiendamisse Euroopaga. Nüüd sai see ka reaalse kinnituse.

Turkmenistani presidendi Kurbangulõ Berdõmuhhamedovi kinnitusel on tema juhitav riik valmis gaasi müüma oma piiridel kõigile, kaasa arvatud ka Nabuccole. See on jõuline ja väga tähenduslik samm, mis oluliselt muudab geopoliitilist kaarti Kaspia mere ümbruses.

Ei maksa unustada, et Turkmenistani maagaasi varud on viimastel hinnangutel kolossaalsed. Ainuüksi Lõuna-Jolotania ja Osmama väljade minimaalne arvestuslik maht (4 triljonit kuupmeetrit) lubaks katta Nabucco läbilaskevõime (31 miljardit kuupeemtrit aastas ehk 5 protsenti ELi vajadustest) järgmiseks 130 aastaks.

Kui see peaks tõesti nii minema, et Turkmenistan suunab osa oma gaasivarusid Euroopa poole, on Nabucco varustuskindlus tagatud. Just viimane on olnud investorite peamiseks mureks.

Samas on päris ilmne, et sedavõrd põhimõtteline ja strateegilise iseloomuga muutus võib enesega kaasa tuua pingeid nii Kesk-Aasias kui Lõuna-Kaukaasias. Need, kes ei tahaks näha Turkmenistani soojenevaid suhteid Läänega, püüavad kindlasti kaikaid kodaraisse visata. Üheks seesuguseks kriisiküsimuseks on Georgia territoriaalne terviklikkus.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA