Kas vesi võib põhjustada tuumasõda?


Inimtegevuseks vajalikud ressursid on läbi aegade olnud väiksemate ja suuremate konfliktide üheks ajendiks. 21. sajand pole siin mingiks erandiks. Paljud tänased konfliktid omavad kokkupuudet eeskätt kontrolliga energiaressursside üle.

Venemaa rahvusliku julgeoleku strateegia aastani 2020 ütleb näiteks otse, et energiajulgeolek võib viia eriti Lõuna-Kaukaasias ja Kesk-Aasias konfliktide puhkemiseni. Suuri vaidlusi võib tekitada ka kliimamõjutuste tõttu avaneva Arktika ressursside jaotus.

Kuid energiaressursid pole kaugeltki ainsad võimalikud konfliktitekitajad. Üha enam on probleeme loomas kontroll vee või täpsemini magevee ressursside üle. Eriti terav on see probleem juba täna kogu laiemas Lähis-Idas.

Üks viimaseid vastavasisulisi analüüse annab väga huvitava ja detailse ülevaate veeprobleemidest kahe tuumariigi - India ja Pakistani suhetes. Nagu nähtub, algasid kaasaegsed veevaidlused juba enam kui poolsada aastat tagasi (vaata Indus Water Treaty, 1960). Tänaseks on aga olukord järk-järgult teravnenud.

Regioonis kiirelt kasvav rahvaarv, püsiv vaidlus Kashmiri üle ning India võimalused Pakistani suunduvate jõgede "tammistamiseks" võivad viia olukorrani, kus mõnede analüütikute arvates võib juba 2013. aastal Pakistanist kujuneda püsiva katastroofi piirkond.

Nii on üks Pakistani juhtiva ajalehe toimetaja öelnud, et kui "meie veeprobleemide lahendamiseks tuleb meil alustada tuumasõda India vastu, siis me seda ka teeme". Küll mitte nii dramaatiliselt, kuid ikkagi piisava selgusega teatas eelmisel kuul Pakistani välisminister Quresh, et veeprobleemide lahendamata jätmine võib viia konfliktideni.

Kommentaarid

Tõnu Pihelgas ütles …
Minu mäletamistmööda oli Iisreali Liibanoni 2006. aastal toimunud sõja üheks ajendiks Shebaa Farmi kuuluvus. Iisreal olevat Shebaa farmi alad okupeerituna hoidnud. Kui uurisin liibanonlastelt 2006. aasta augustis, miks see farm neile nii oluline on, siis vastati, et farmi aladel asub vesi.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA