Island tugevdaks Euroopa Liidus Põhjalat


Eestil pole kindlasti miskit selle vastu, kui Euroopa Liit saaks Islandi näol omale uue liikme. See samm tugevdaks kahtlemata Põhjala riikide positsioone Euroopa Liidus ning paneks ehk Norragi ühel hetkel taas liitumise peale mõtlema.

Islandi parlamendi tänane otsus toetada liitumisavalduse esitamist Euroopa Liidule avab täiesti uue arengu ühenduse võimalikus laienemissuunas. Loomulikult ei tähenda parlamendi otsus veel iseenesest liitumise teokssaamist.

Esiteks peab Euroopa Liit oma arvamuse esitama. Laienemisvoliniku Olli Rehni ning liikmesriikide varasemad vihjed on Islandile pigem positiivsed. Samas on päris selge, et võimalike liitumiskõneluste peamiseks küsimuseks kujuneks kalandustemaatika. Ja see ei pruugi anda kuigi kiireid tulemusi.

Isegi kui Island suudaks liitumiskõnelused läbida rekordkiirusel, pole veel kindel islandlaste endi seisukoht. Hetkel on see peaaegu pooleks. Nii pole referendumi tulemust võimalik täna ennustada. Ka parlamendis sai otsus vaid viiehäälelise enamuse.

Ja ikkagi, kui Island suudaks liitumistoimingud läbida suuremate probleemideta, leiaks reaalne ühinemine aset mitte enne 2011. aastat.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA