Toetus Eestile ei pruugi olla püsiv

Viimastel päevadel oleme harjunud mõttega, et meie selja taga on kogu Euroopa ja laiemalt läänemaailm. Otsati on see õige. Ka Austria näitas äsja president Putinit võõrustades, et kunagi Moskva poolt pealesurutud finlandiseerumine on jäänud eelmisesse sajandisse. Euroopa on jõuliselt demonstreerinud oma ühtsust. Kuid kas see pole liiga ilus, et olla tõsi?

Tagasilennul Pariisist (muide Estonian Airi lendu teenendas mingi Rumeenia charterkompanii!? - EA ei tee endiselt au meile, nagu kirjutasin siinsamas varem) võtsin täna (so neljapäev) nagu ikka lugeda International Herald Tribune'i.

Seekordse põhiarvamusloo autoriks oli analüütik Anatol Lieven, kes püüab oma kirjatükis veenda, et Eesti ja Läti on parajad probleemid Euroopa Liidu ja Venemaa suhetes. Eriti sesosas, kuidas me ikkagi suhtume siinsetesse venelastesse.

Lieven, kes pole tegelikult kunagi hiilanud erilise Balti-armastusega, laseb rahulikult manada pildil, et Eesti valitsuse hiljutised sammud monumendi teisaldamisel olid provokatiivsed. Ta nõuab Prantsusmaalt ja Saksamaalt rõhutamist, et võit natsi-Saksamaa üle oli võimalik üksnes tänu Punaarmeele ning et seesugune mälestus peab olema au sees kõigis Euroopa Liidu liikmesmaades.

Samuti näitab Lieven, et Euroopa Liit on teinud palju Eesti ja Läti venelasi diskrimineeriva poliitika pehmendamiseks. Eriti jäävad Lievenile ette haridussüsteemis toimunud muudatused, mis olevat vastuolus enne iseseisvuse saavutamist antud lubadustega. Mis asi see on, lubaksin küsida healt tuttavalt Lievenilt?

Lieven arvab, et Euroopa Liit peaks sarnaselt Ladina-Ameerika kogukonnale andma venelastele võimalikult laiad õigused. Ja lisab seejärel küsitavalt, et kas meil (Läänel) jätkuks ikkagi vahendeid ja tahtmist kaitsta Balti riike?

Kuid olgu selle Lieveniga kuidas on. Ei saa mainimata jätta, et kogu selle segasevõitu loo sees peab ta tähtsaks siiski ka Lääne-Euroopa sõjaväeosade saatmist Baltikumi, kui seda olukord nõuaks.

Samas peegeldab tema hoiak kindlasti mitte väheste arvamust. Ühtedeks nendest on kindlasti näiteks Euroopa suured gaasikompaniid (E.ON Ruhrgas, Gaz de France ja Eni), kes viimaste sündmuste valguses on avalikult öelnud, et poliitilised probleemid ei tohi segada äriajamist Venemaaga.

Ma olen vägagi nõus Erkki Bahovski arvamusega Postimehes, et Eesti on viimasel kuul kõvasti välja võtnud Euroopa usalduskrediiti, mille tagasimaksmine saab olema raske töö. Neid, kes sooviksid meie ebaõnnestumist, pole sugugi vähe. Ja neid on nii sõprade kui vaenalste seas.

Seepärast peab olema eriti ettenägev järgmiste sammude astumisel, mida eeskätt idanaaber võiks lähiaegadel kasutada nii meie kui Euroopa vastu. Me peame väga kiirelt õppima aprillisündmuste vigadest ning nende kordumist vältima. Vastasel juhul võib see väärtuslik Euroopa usalduskrediit lihtsalt otsa saada.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Marko,

Minu arust on Sul siin natuke vale suhtumine.

1) Kuid olgu selle Lieveniga kuidas on. - Ei saa niimoodi. Kui keegi ajab väärikas väljaandes jama, siis tuleb võidelda endale eetriaega samas väljaandes, et öelda, et see on jama. See on meist igaühe asi. Kes saab, see teeb.

2) Ma olen vägagi nõus Erkki Bahovski arvamusega Postimehes, et Eesti on viimasel kuul kõvasti välja võtnud Euroopa usalduskrediiti, mille tagasimaksmine saab olema raske töö. - Minu arust ei ole me midagi välja võtnud. Meid rünnati ja me kaitsesime end. See ei ole midagi erilist, kui sõpradele tullakse appi. See on ja peab olema normaalne.

3) Neid, kes sooviksid meie ebaõnnestumist, pole sugugi vähe. Ja neid on nii sõprade kui vaenalste seas. - See, kes soovib meie ebaõnnestumist, ei ole meie sõber.
Unknown ütles …
kõik võib ju olla, aga mis on siis need sammud, mida peaks edaspidi astuma?
Marko Mihkelson ütles …
Kristjanile: head märkused. Eetriaja eest on võideldud ja tegelikult suurem või valdav osa meie sündmuste kajastusest on positiivne. See aga ei tähenda, et otsustajate peades oleks sama selgus. Ajakrijandus on alati poliitilisest tasemest vabam. Teiseks, toetus meile peaks olema iseenesestmõistetav, kuid ei maksa unustada, et Eesti pole maailma mitte kõige tähtsam riik. Kolmandas punktis Sinuga nõus.

Svenile: eriti hästi peaks olema läbimõeldud eelseisval sügisel algav vene gümnaasiumide üleminek eestikeelsele õppele. Usun, et Kolerov ja tema jüngrid on oma ettevalmistusi juba ammu alustanud. Aga peamine: kui tahame toetus, peame olema partneritega võimalikult avameelsed ning informatsiooni jagavad. Aprillis jäi sellest kohe kindlasti puudus.
tambet ütles …
Marko, seoses propagandaga: sinu kirjutise päises toodud pilt annab samuti hea mõtte - miks ei võiks teha vastupropagandat, kasutades ära sellised Vene poolsed apsud? Selline pilt koos ing.keelse tõlkega oleks väga kõnekas tõend sellest, et Venes ahistatakse teisi rahvusi? Miks seda mitte ära kasutada? Selline agitprop töötabki paljus emotsioonidel ja õiglustundega sakslasel seostuks see ilmselt III Reichi aegsete siltidega juutide vastu.
Meie (s.t. Eesti) häda tundub olevat selles, et kui kriis möödas, muutume me jälle mugavaks tagasi.Aga ei tohiks.
Anonüümne ütles …
Aga peamine: kui tahame toetust, peame olema partneritega võimalikult avameelsed ning informatsiooni jagavad. Aprillis jäi sellest kohe kindlasti puudus.


Õige.
Anonüümne ütles …
Tegelikult on ka teistsuguseid arvamusi:
Delfis: "USA teadlane: Ameerika hüljaku Eesti"
Anonüümne ütles …
Arvan ,et meil tuleks kuulutada riigis välja olukord kus esiteks sõnabadus kui selline piirataks ja oleks karistatav karmilt kõik välja ütlemised mis rikkuks meie riigi mainet ja mis tähtsam sylitab täis inimeste südameid kes on selles elus palju palju halba näind ja hinged on nii õredad et ei jõua seda enam välja kannatada see viib vaid yhe asjani rahva ylestõusuni konsulteerige poliitikud psüholoogidega teevad väga selgekas selle kui õhk õrn vahe on meeleheites tytarlapsel ja kylmaverelisel mõrvaril.Tuleb välja kuulutada mobilatsioon ja riigi toeteusel kõik soovijad lähetada nende kodumaale .vastasel juhul tuleb varsti kindlalt mäss kuid mitte nii lahja maiguga kui see oli tallinnas 26-27.04 vaid midagi hoopis hirmsamat kuna eesti patrioodid ei suuda seda jama enam kaua pealt jälgida ja on nõus riskima sellega ,et kodumaa mida nad armastavad neid selle armastuse ja ustavuse eest kinni pistavad kuna ei ole riigiisade seas nii karmi suuga kui eesti ptrioodi rusikas on.asju ei aeta nii vabandage
tambet ütles …
Anonüümsele: Mida head sellise sinu poolt kujutletava olukorraga saavutataks? Eesti muutuks paariariigiks ja tekiks uus vaikiv ajastu.Ehk siis me just nõrgaks muutukski.
Sinu poolt kirjeldatud stsenaarium toob mulle meelde ühe Baskini (oli vist) nalja: "kui riigis on midagi lahti, siis tuleb hakata kinni panema". See nali käis nõukogude korra pihta...
Marko Mihkelson ütles …
Tambetiga ja Baskiniga nõus:) aga samas tuleb tõesti olla väga tähelepanelik, et mitte laskuda mingite tühipaljaste provokatsioonide ohvriks. Kellelegi kohe väga meeldiks, kui Eesti spiraleeruks pidevate sisejamade keerisesse.
KT ütles …
milline keelend "spiraleeruma" ... täpne ja hoomatav ... kes on selle autor?
Anonüümne ütles …
Kas väärib kiitust keele raiskamine (s.t. võõrapärastamine)?

Minu arust mitte.
Eddiesmoments ütles …
poliitikud poliitikuteks, arvamusliidrid arvamusliidriteks, minus süveneb aga üha rohkem veendumus, et tõelist kaitset ja toetust pakub see, kui igal eestlasel on mitmes välisriigis isiklikke sõpdur ja tuttavaid. keegi minu hollandi või inglise sõpradest ei arvaks iial, et ma neile luiskan või vassin, nad usaldavad mind. ja kui igaühel leidub selliseid sõpru-tuttavaid.... ühesõnaga, iga eestlane peab olema kellegi jaoks isiklikult oluline.
võta või jäta. aga ma usun et see mõjub (ka).
Unknown ütles …
Täiesti nõus Kristjnai 1. kommentaariga. See usaldukrediit tundub olevat moekas sõnakõlks, mida täna rahvsuvahelistes suhetes väga meelsasti kasutatakse.

Aga mida kuradit see ikkagi tähendab!? Nagu mingi ülemaailmsesse keskpanka deponeeritud raha, mida Eesti nüüd justkui oma pisikeste siseasjade ajamisel välja võtnud on!?

Sama mantrat viljeleb Ed Lucas, kes andis mõista, et me oleks võinud enne pronksi nihutamist välismaiste poliitikute toetust küsida! Fantastika...

Kui see, et Saksamaa kantsler ütleks Putinile sõnad "Euroopa seisab oma ühtsuse eest", tähendab, et on kulutatud ära kogu meie usalduskrediit, no siis tuleb pigem omale näkku vaadata ja tunnistada, et mingit kuradi usalduskrediiti pole nagu õieti olnudki.

Kas aastatepikkused tegevused, mida Bahhovski & co võiks käsitleda usalduskrediidi võitmisena (meie sõdurite töö Afganistaanis ja Iraagis?), on nüüd nende nägemuses äkki üleöö nullistatud? Ise arvan et see siiski nii pole.

Marko, sinu vastusest Kristjanile võiks nagu järeldada, et kui on tegemist kõige tähtsama riigiga, siis on sel kasutada lõpmata suur usalduskrediit...

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA