Eurovisioon lõhub Euroopat

Kes eile õhtul viitsis vaadata Eurovisiooni häältelugemist, veendus ise, et kunagisest Euroopa laulufestivalist (olgugi et ülimalt keskpärasest) on järel vaid hale geopoliitiline etendus. Eurovisioonist on saanud sisuliselt Sopoti lauluvõistlus. Soomlased tegid, mis suutsid, kuid kehtiva häältelugemissüsteemiga pole füüsiliselt võimalik mingit muud tulemust ka loota.

Jah, võidakse ju vastu vaielda, et eelmisel aastal võidutsesid soomlased ja meiegi või lätlaste mitte väga kauges minevikus saavutatud võit räägiks justkui teist keelt. Kuid need kipuvad olema pigem erandid, kui reeglid.

Kui vaadata kasvõi korraks kaardile ning mõelda ajaloole, siis on paratamatus, et kehtiva hääletussüsteemi jätkumise korral võivad Lääne-Euroopa riigids loobuda unistamast kunagi veel Eurovisiooni võita. Lihtsalt Ida-Euroopas on riike ja seeläbi naabreid rohkem. Punasteks laternateks jäid Prantsusmaa, Suurbritannia ja Iirimaa.

Ka kinnitas eilne õhtu, et hääletajate hulgas kipuvad aktiivsemad olema just immigrandid või võõrtöölised - Saksamaal türklased, Iirimaal leedulased, Eestis venelased ja nii edasi.

Kõik see tekitab küll hetkelist, kuid ikkagi parajat sappi ega teeni kindlasti mitte Euroopa suurema ühistunde tekitamise eesmärki (muidugi kui see üldse selle ürituse eesmärgiks on). Hakatakse rääkima Balkani kokkumängust, idapaktist ja muudest geopoliitilistest huvidest.

Pole välistatud, et ühel hetkel ütlevad lääneeurooplased lihtsalt üles oma osalemise. Ka Eestil pole ilmselt kasutu mõelda, kas oma aja ära elanud laulukonkursil enam osaleda (vähemalt ajutiselt). Muidugi, osalemine pidavat siiski olema pool võitu. Aga poolikuks kipub see viimastel aastatel jäämagi. Ükskõik kui head ka laulud poleks. Gerli oli ju väga tubli!

Kommentaarid

AR ütles …
Mõte mis juba mitu aastat peas on mõlkunud:

Teha poolfinaalid regionaalsed
või
selle light versioon: geograafilise naabri poolt hääletamine pole võimalik või neid tulemusi võetakse vähem arvesse (kehvem variant)

Drakoonilised meetmed aga kui võtta läbi aastate hääletamise tulemused, eriti siis viimased aastad ja veidi analüüsida, siis tundub see ainus variant olevat.
Marko Mihkelson ütles …
Nõus, kui kellegil üldse huvi või tahe see laulukonkurss elus hoida, siis ilmselt peaks tõepoolest kas tegema selle poolfinaalid regionaalseks või andma hääleotsuse zhüriile.
Anonüümne ütles …
Poliitikat on seal praegu tõesti palju. Serbiale oli väga kasulik eelmine aasta Montenegrost lahku minna, sest see riik andis kohe Serbiale 12 punkti, mida too poleks muidu saanud. Näiteks Albaania andis Serbiale aga 1 punkti ja väga lihtsalt põhjusel, kõigile on ju teada, millise rahvuse esindajad elavad Kosovos, millele Serbia kohe kuidagi iseseisvust ei taha anda.
Y galerii ütles …
Stiteerides kedagi: "Mõni on Eurovisiooni liiga tõsiselt võtnud."

Ausalt öeldes pole enam niiväga tähtis, kes võidab. Võitjate regionaalne asetus on olnud ka viimase 5 aasta jooksul endiselt lai (Läti, Ukraina, Türgi, Kreeka, Soome) nii et pole mõtet muretseda. Või tahate tagasi aegu, kui vaheldumisi võitsid Iirimaa ja Inglismaa?

Ja regionaalsete toetuseavalduste koht on Euroviss ALATI olnud.
Y galerii ütles …
Veel: kui Leedu ja Läti saavad finaali (Leedu oli 2006 isegi esikümnes), pole see võimatu ka Eestile. Lihtsalt tuleb ajusid liigutada.
Anonüümne ütles …
nojah, poliitiline kipub see üritus tõesti olema.
mind isiklikult üldse ei huvita kes kellele maksimumpunke annab ja millises riigis korraldatakse järgmine eurovisioon.

nautigem lihtsalt head muusikat!!!

päikest
:)
helle ütles …
Mis vahe sel on, kas saad finaali või ei saa, kui kohe jälle välja langed.
Vaadake, kes on väljalangejad!
Kui minu otsustada oleks, siis ma loobuksin osalemast, sest sellist trirkust ja maitsetust Eesti nagunii ei omanda. Las jäävad meile koorilaulufestivalid!
Olev ütles …
See tendents hakkas kohe kui rahvahääletamine sisse viidi. Eelmine aasta visandasin ka grupid, kuidas riike grupeerida. Igast grupist pääseks siis 3-4 paremat finaali. Finaalis aga hääletatakse enda gruppi mittekuuluvaid riike. Samas selle aasta eesti-venelaste 12 punkti välistavad ka selle võimaluse? Tuleks siis teha kas igasse gruppi kuuluvate maade esindajatest žürii, mis hindab laule või liita kõik hääled kokku grupihäälteks... Seega oleks maksimaalne punktisumma 5 * 12 punkti ja tulemus objektiivsem ja poleks niipalju nurinat...
Aivar ütles …
mikskohe nii et 'lõhub europoopat'? miks mitte et 'muudab'? pealegi on esc aind üks ebu ettevõtmistest ja ebu ise ei ole kogu euroopa.
Olev ütles …
Aivar lõhub Euroopa Liidu ühtsust, mida nõuab karm konkurents maailmas. Täiesti päri, et muudab ja eeskätt muutis rahvahääletus. Aga püüa nüüd Putini Venemaale ka selgeks teha, et aeg muutub ja on juba XXI sajand - infosajand ja klammerdumine XX sajandi kahtlase väärtusega dogmadesse on väär...
Manjana ütles …
Hei, mehed! Miks teid omasooiharate lauluvõistlus nii ärevaks teeb? Vandenõuteooriate ja immigrantide vandumise asemel võiksite pigem midagi huvitavat teha. Rabarbarikooki näiteks :)
Y galerii ütles …
Zhüriifännid võiksid siiski aru saada, et 10-liikmelist gruppi on siiski palju lihtsam poliitiliselt mõjutada kui miljoneid elanikke. Ka "vanadel headel" zhüriiaegadel käis selline võidu õlalepatsutamine, et Tiit Kusnets üle 10 aasta tagasi nentis, et milleks neid laule küll vaja on, las riigid annavad niisama üksteisele punkte. Praegu mina tunneks lihtsalt rõõmu sellest, et näeme erinevate rahvaste (erinevaid) poplaule selles niigi globaliseeruvas-ühtlustuvas maailmas. Ei taha küll, et kõik kõlaks tasapaksult iiri moodi või siis "olümpialaulu" moodi, nii nagu eelnevatel kümnenditel täiesti tavaline oli.
Eddiesmoments ütles …
Ma kirjutasin ka just sel teemal. vaata laanesluusijakoda.....
väga kurb oli eriti laupäeva öösel lugeda eurovisiooni lauluvõistluse fännide kommentaare, näha kuidas vihast ja solvumisest see lõhe otse silmnähtavalt kärises kuni hommikuks oligi suur kuristik tekkinud. ma ei tea mille vahel siis. mingisugune Meie - Nemad vastandus igatahes on. ja ma olen Markoga nõus, see on ohtlik. see on sellepärast ohtlik, et inimesed ei taha enam teist kuulda ega näha, ei taha rääkida ega üldse midagi teada. kinnistuvad endasse.
ühesõnaga, mu viimases laanesluusija postituses on lõike mu eelmise kevade esseest, mille ma justkui eelaimdusega kirjutasin.
Y galerii ütles …
Sellistes halamistes kumab läbi varjamatu rassism: uiuiui, kuhu on jäänud armas valge Euroopa, kus polnud türklasi, saavlasi ja muid murjaneid.
Priit ütles …
Küll see Eurovisioon kütab kirgi. Ei maksa liiga kaugele ulatuvaid järeldusi nüüd ka teha. Ise panin tähele, et kolmapäevases Foorumis anti ~65 000 ja Eurovisiooni finaalpäeval ~77 000 häält (kui nüüd mälu alt ei vea). Eks neist numbritest võib igaüks ise midagi välja lugeda!

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?