Eesti ei finlandiseeru

Paar päeva tagasi keelas Kaliningradi üks kaubamajadest müügilt suitsuvorsti nimega „Tallinn”. Alles pärast käsu täitmist selgus, et meie pealinna nime kandvat toiduainet ei valmistata mitte Eestis, vaid kohalikus, Tšernjahhovski lihakombinaadis. Venemaa poolt viimastel nädalatel ja mõistagi eriti päevadel ülesköetud Eesti-vastased emotsioonid on tõesti kõrgel ning selle pinnalt pole imestada, et ratsionaalsus hajub tunnete laviini alla.

Praeguseks on ilmne, et Venemaa ametlik käitumine järgib aprilli algul president Putini juures kokkulepitut ning 26. aprilli hommikul välknõupidamisel ülekorratut. Pronkssõduri teisaldamisest ajendatuna rakendatakse Eesti vastu jõulist retoorikat nii kodus kui rahvusvahelistes organisatsioonides. Hoidmaks ära vahetut konflikti Euroopa Liiduga ei räägi keegi ametlikest majandussanktsioonidest. Samas käib varjatud surve päris suure hooga.

Venemaa sarnane käitumine pole ju mingi uudis. Tülikate naabrite vastu on korduvalt rakendatud erinevaid sanktsioone. Teinekord on ka lihtsalt administratiivne lohakus oma tööd teinud.

Ka Eesti on korduvalt tunda saanud Venemaa majandussurvet. Meenutagem kasvõi 1995-2004 kehtinud topelttolle või hiljutigi uudistesse mahtunud veokite järjekordi piiripunktides. Samas pole kunagi varem see emotsionaalne haare olnud sedavõrd lai kui nüüd.

Suure tõenäosusega võib eeldada, et Eesti vastu suunatud varjatud majandussanktsioonid veel alles koguvad hoogu ning nende tegelik ulatus ja mõju saavad selgemaks lähematel nädalatel. Kuna paljudelgi juhtumitel põhinevad sammud emotsioonidel, siis võib arvata, et osaliselt jääb see ajutiseks lainetuseks.

Teisalt on siiski vaja tähele panna, et tegemist on kõige kõrgemal tasemel vastu võetud tegevusjuhisega, mis strateegilisemates küsimustes (nagu näiteks Eesti surumine transiiditupikuks) võib leida ka püsivamat ellurakendamist.

Loomulikult tõstatub küsimus: mida Venemaa loodab saavutada sarnase survepoliitikaga? Kas on see lihtsalt karistusoperatsioon või on sellesse segatud ka lootused näiteks Eesti valitsuse välispoliitilise kursi muutmiseks?

Viimase kohta võib kindlalt väita, et taoliste sammudega ei ole Venemaal Eestit võimalik finlandiseerida ehk oma mõjuvälja haardesse saada. See võib olla küll mõnede Moskva strateegide unistus, kuid see on määratud läbikukkumisele.

Teisalt on ilmne, et igasuguste majandussanktsioonide rakendamine on vastastikuse toimega ega ole jätkusuutlik. Toeplttollid surusid omal ajal näiteks Eesti majanduse palju kiiremini integreeruma Euroopa ühisturuga.

Venemaa püüab suhete pingestamisel Eestiga kõige muu hulgas ka tunnetada, kui kaugele võib Moskva oma survega nii Euroopa Liidu kui ka NATO liikmesriigi vastu minna. Samuti pole vähetähtis märkida, et Venemaal käivituvas valimisprotsessis on sarnane vastasseis väga oodatud ja kergesti rakendatav nähtus.

PS: see artikkel on täismahus lugeda tänases Äripäevas.

Kommentaarid

tambet ütles …
Endalgi sama mõte tekkinud - et tegemist on ka Venes algava võimu/valimis-võitlusega, mis väljendub oma vastikul moel ka meie riigis.
Anonüümne ütles …
Kas on tõsi, et Eesti saadik lahkus Moskvast selle tulemusel, et Lavrovile helistas Saksa välisminister ja jõuti kokkuleppele, et saatkonna piiramine lõpetatakse, kui Eesti saadik lahkub?

Sel juhul on ikka piinlik küll. Kaks Eestit okupeerinud riiki lepivad taas kord kokku selles, kuidas on Eestil õige käituda. Kas Eesti Vabariigil on põhjust selliseid võõraid kokkuleppeid täita?
Unknown ütles …
Mida arvata sellisest mõttekäigust ? Kas võib olla tõsi artikli viimases lõigus märgitud mõte ?

http://www.polit.ru/news/2007/05/03/gozman.html
Anonüümne ütles …
Mina arvan, et kaks asja tulid kõigile üllatusena:
- mässajate lollus
- meie vaprus ja ühtsus

Need kaks asja määrasid lõpptulemuse peaaegu kohe. Kreml ja kõik tema käsilased said otsustavalt auti mängitud. Nüüd ei ole enam muud, kui vaadata nende koolmiskrampe, enne kui nad koolevad.
KT ütles …
Marko, paranda mind kui ma eksin - aga kas sinu teada saavutas VF midagi Gruusia suunal oma ülijäiga ja -terava vastandumisega, mille kõrval EV-vastave kampaania on suhteliselt süütu? vähemalt minul ei tule ette küll ühtegi Gruusia-poolset avalikku taandumist, mis oleks omakorda põhjendanud VF-poolset leebumist.
Anonüümne ütles …
Putini valimisvanker on alati rakendanud oma veterane. Meenutame Moskva sõjalõpu pidustusi, kus nad nii armsad nägid välja vanades veoautodes. "Püha mälestuse" ründamine oli rünnak Putini vastu ja eelise andmine demokraatlikule opositsioonile. Aga sel päeval kui Venemaa teatab suurest sõprusest Balti riikidega ja lubab häid majandussuhteid on meie omariiklus kadunud. Loodan et 1924-le ei järgne 1939 aasta.
Marko Mihkelson ütles …
Jällegi tänud kõigile heade kommentaaride eest! Mõned mõtted.

Anonüümsele: kogu selles telefonivestluste loos, mis tõepoolest mängis olulist rolli Moskva saatkonna blokeerimise lõpetamisel on see, et me saime detailsemalt sellest teada Saksa ajakirjanduse vahendusel. Meie välisministeeriumi avalikud suhted jätavad teinekord ikka tõsiselt soovida. Eriti sellistes seisudes, kus just viibisime.

Genile: Gozman on igati mõistlik tegelane. Kohtusin temaga viimati novembris, kui koostasin energiaraportit. Ta on kaine mõtlemisega, mispärast tema arvamused on siirad ja adekvaatsed.

Kristjanile: sinuga nõus. Eriti hea oli Marina Kaljurand, kellele ka tänuloo blogisin.

KT: Gruusia on minu arvates pigem võitnud kui kaotanud. Sealsed poliitikud on väga sihikindlad. Nad on suutnud (otsati ka meie abiga) mitmed esmaohud ära manageerida ning uusi turgusid otsima hakata. Nii nagu meie tegime 90ndatel topelttollide tingimustes. Ka pole Vene suutnud sisemiselt segadust tekitada. Provokatsioonid ei ole läbi läinud.

Matile: nõus 26. ja 27. aprill meenutas tõesti pigem 1924ndat aastat.
Unknown ütles …
Kas probleem pole ka psühholoogia valestihindamises? Äkki Venemaa tõesti usub, et tugeva surve ja valitsuse tagasiastumise nõudmisega õnnestub valitsust vahetada. Neil ju see jõuloogika töötab.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA