Läti presidendivalimistel võitis Ilves

Läti parlamendi poolt täna riigi uueks presidendiks valitud Riia ortopeediakeskuse juht Valdis Zatlers võib olla küll hea arst, kuid rahvusvahelises poliitikas jääb ta selgelt oma Eesti kolleegi varju.

Nüüdsest võib kindlalt väita, et president Freiberga lahkumisega on Balti riikide ja laiemalt Kesk- ja Ida-Euroopa (ja miks mitte otsati ka Põhjala) nimekamaks esindajaks ja kõneisikuks kujunemas Toomas Hendrik Ilves. See on suur välispoliitiline võimekus, mida ühel väikeriigil oleks patt mitte ära kasutada kõige paremal viisil. Loomulikult teab Kadrioru peremees seda kõike ise suurepäraselt.

Läti parlamendi kiituseks tuleb siiski öelda, et president suudeti valida ilma suurema kära ja lehmakauplemiseta. Koalitsioon näitas oma püsivust ja ka otsustavust saada kiiresti lahti president Freiberga survest. Iseasi on, kas selle sammuga ikka suudetakse peatada erakondade suurrahastajate skandaalide ja poliitiliste segaduste süvenemist.

Kommentaarid

Eddiesmoments ütles …
et siis Mulgi kuues poseerimine varjutab valge kitli...
kaarel ütles …
ma kardan, et me hindame ilvest üle. mulle tom väga meeldib, aga vahel on meil meeles meri mastaap ja see mõõtkava tõotab pisikesi pettumisi. ehk...
et ilves lätis võitis on päris huumor, aga võib ülbelt kõlada..
Anonüümne ütles …
Kas koduparteis ideoloogilise vastaspoole mehe kiitmise eest kitli peale ei saa?
Muidugi mitte, sest tegelikult on laar-ilves-mihkelson üks sõbralik EÜS punt kõik. Neile lihtsalt meeldib rahva lõbustamiseks eri maske kanda.
Priit ütles …
"...Balti riikide ja laiemalt Kesk- ja Ida-Euroopa (ja miks mitte otsati ka Põhjala) nimekamaks esindajaks ja kõneisikuks kujunemas Toomas Hendrik Ilves." Marko Mihkelson on antud juhul isegi minu silmis optimist :) Põhja-Euroopa eest kõnelemine kuulub utoopia valda, kuid eks ootused ole kõigil kõrged. Siiani pole T.H.I-lt säravaid esinemisi rahvusvahelisel areenil veel olnud. Samuti kripeldab hinges Ilvese passiivne hoiak pronksiöödel - oleks võinud ju astuda üles mõnes prestiižes telekanalis või siis kirjutada õigustav/selgitav artikkel mainekas ajalehes. Aga eks kriitikanooli ole ikka lihtne loopida...
Veiko Spolitis ütles …
Tere Marko!

Tartu ajast pole kohtunud, ja ma jagan Sinuga seisukohta et THI on muutumas Balti riikide ilmekamaks presidendiks ABSOLUUTSELT, ja ehk ka Põhjala omaks (juhul kui Sveriga Reinfeldt saab kogemust juurde, siis ka THI teadmisi ja harismat jääb väheks:)!

Samas, ma täiega ei jaga Sinu seisukohta kirjeldades Läti Saeima valitsuskoalitsiooni käitumist.

Läti on siiski VÄGA ERINEV Eestist nii mitmest vaatevinklist vaadates (symbolina kasvõi näide, et LV's siiani ei toimi kohustuslik eraisiku tuludekalreerimise systeem ehk 0 deklaratsioon) tänane hääletus oli järjekorden nael praegu valitsuskoalitsiooni kirstus.

Nyyd tuöeb oodata millal tuleb järgmine Baltikumi presidendi impeachmenti protseduur, ja minul on kuri kahtlus et seda võib LV' s juhtuda juba selle aasta jooxul:)
Priit ütles …
to baltic: Kas peale kõhutunde on ka mõni argument varuks, mis viitaks Läti vastse presidendi peatsele tagandamisele?
(lõunanaabrite poliitiliste keerdkäikudega olen kehvasti kursis)
Anonüümne ütles …
to Priit: Tollel arstil on maksudega probleeme ja noh kõrvaltvaataja jaoks sihuke kerge korruptsioonimaik asjal juures.

Läti on tõepoolest vägagi erinev Eestis -- lähedamal pigem Leedule nii ärikultuuri kui ka muus mõttes. Poliitiliselt on Läti valinud lühiajaliselt kasuliku Vene Föderatsiooni tagumiku lakkumise -- üheks ilmekaks näiteks on siinkohal Läti sprotitootjate DE FACTO keeld Venemaal äri ajamiseks (müügiload on kehtetuks tunnistatud, ametlikke sanktsioone pole), kuid Läti poliitikud ei tee probleemi lahendamiseks midagi, vaid lepivad olukorraga. Keelu põhjus seisneb tõenäoliselt selles, et VF tahab nii tõsta oma sprotitegijate (Kaliningradis) konkurentsivõimet. Kahju, et meie ajakirjanduses sellistest asjadest pole juttu olnud.

(Allikas: The Baltic Times)
Priit ütles …
Sellega, et Zatlersile meeldib "kingitusi" vastu võtta olen kursis ja nipet-näpet olen kuulnud ka Läti oligarhidest ja korruptsioonist. Kui suur oli rahva toetus Zatlersile (pollide põhjal)? Kas kõlakatel, et Zatlers on (või saab) oligarhide tööriist, on ka mingisugune tõepõhi olemas?
Veiko Spolitis ütles …
To Priit:

Pollide toestus JUST enne valimisi oli 53% Endzinshi poolt, ja AINULT 23% Zatlersile. PRAEGUSEKS KÕIK Zatlersi nõustujad on Rahvaerakonnast, vaatame MISSUGUSEKS kujuneb tema meeskond paari nädala pärast, kuid praegu tema tegutsemine jätab väga synge tunne. Tundub et valitsuskoalitsioon tahab teha kõik et presidendi institutsiooni diskrediteerida.

Kohe peale tema valimist ta osales parlamendi hoones presiikonverentsil (totaalne PR läbikukumine), ja yleeile Välisministeerium Zatlersi välispoliitika nõunikuks määras 22.a (!) Lelde Tipane. See plika on juura haridusega, kuid ministeeriumis vaid aasta aega töötanud.......
Marko Mihkelson ütles …
Kõigile: head kommentaarid. Laske edasi! Mis puutub Lätisse, siis tõepoolest on ju vahe meiega olemas ja kohati mitte väike. Ka viimane suhestus Venemaaga, ehk siis majandussõltuvuse suurendamise kaudu suhete normaliseerimisele lootes Venemaaga on küljes lühiajalisuse maik.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA