Läti Seimi poolik toetus Eestile

Veidi vähem kui tunni aja pärast on selge, kui suure eduga võitis Sarkozy Prantsusmaa presidendivalimised. Sestap veel enne seda kiirelt ühest teisest teemast. Täna Riiast tagasisõites jäi silma lõunanaabrite suurima päevalehe Diena esikülg. Seal on ära toodud reedese Seimi hääletuse tulemused, kus Eestit toetavat avaldust pooldas kõigest 41 saadikut 100st. Ajaleht on punase ringi ümber teinud nendele nimedele, kes hääletasid kas Eesti toetamise vastu või jäid ükskõikseks.

Rääkisin seepeale hea kolleegiga opositsioonierakonnast Jaunas Laiks ehk Uus Aeg, kes tunnistas, et tegu oli tõesti häbiväärse looga. Opositsiooni algatatud avaldus võeti valitsusliidu saadikute poolt vastu selge jahedusega. Mis iganes motiividel, kuid suur osa nendest ei leidnud võimalust avaldust toetada. Ka Seimi spiiker Emsis tegi kummalise avalduse, kus otsapidi taunis Eesti valitsust pronkssõduri teisaldamises.

Läti viimase aja tegevus nii Brüsselis kui kodus on kummastav ajal, kui solidaarsus Euroopas, veelgi enam Baltikumis on äärmiselt oluline. Kas loodab Kalvitise juhitud valitsus mingile erisuhtele Moskvaga (gaas ennekõike!) või on mõnel Läti poliitikul meelest läinud Eesti hiljutised toetusavaldused Läti aadressil, jääb veel selgusetuks. Samas ei saa seda kaugeltki üldistada kõigile Läti poliitikutele. Ka kunagine hea kolleeg, nüüdne välisminister Artis Pabriks on selgelt välja astunud Eesti toetuseks. Nagu ka president Freiberga.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
seda lõunamaalaste isepäisust küll.
Unknown ütles …
* Pugemine seoses piirileppega.
* Läti poliitika kriis -- President vs valitsus, parlament, vene oligarhid.

Läti otsuse kohta lugesin ma juba varem siit: http://www.allaboutlatvia.com/article/616/latvia-sold-out

Samuti juhiks tähelepanu sellele: http://www.allaboutlatvia.com/article/618/political-hypocricy
Anonüümne ütles …
Samal ajal plaanivad leedukad uut Balti ketti, milles selline erinevus?
Marko Mihkelson ütles …
Eks erinevus tulene minu arvates sellest, et suhetes Venemaaga on lihtne langeda illusioonide kütkeisse, nägemeta lühiajalisest kasust kaugemale.
Anonüümne ütles …
olin eliseks kutsutud Taivani Vene Klubi avaüritusele, mis 9. maid arvestades vääris oma vormis tunnustust: paintball lahing ning grillimine

kuna paljud noored ei viitsinud ja ükski vana ei tahtnud 'sõdida', oli mul hea võimalus selles pea sajaliikmelises seltskonnas päeva jooksul väikest arvamusuuringut teha

naised polnud Eesti-Vene kriisist reeglina midagi kuulnud (või ei pidanud oluliseks), mehed aga võtsid minuga ise teema üles, kui said teada, et ma Eestist olen

põhiline suhtumine oli ikkagi kuju eemaldamise suhtes tauniv, ja nii mõnigi professor ristis mind rahvuse põhjal kohe faśistiks

aga vähestel rahvastel on juhtunud, et üks vanaisa sõdib Saksa armees teise vanaisa vastu, kes Punaarmees..

mina suhtusin teemasse neutraalse huumoriga. ning mida siin ikka teha, kui kohalikud vanema põlvakonna vene haritlased (sic!) analoogselt Taivani iseseisvumist ei poolda, kuna see võiks "Suurt Naabrit ärritada".

selles olime aga kõik üksmeelel, et Balti riikidel 15 a tagasi ikka vedas, et NLiidust minema said: venelased lugesid NLiidu lagunemise erinevalt Hiinast aga vääramatuks ajalooliseks arenguks ;)

inimese mõtlemine on ikka väga imetlusväärne protsess, riigist ja tahvusest olenemata. eks seda näitas ka Läti Seim.
tambet ütles …
Jama lugu nende lätlastega jah :)
KT ütles …
ummmm ... Marko, palun tuleta meelde, mis toetus see oli Lätile?
Anonüümne ütles …
...eks Lätlaste hulgas ole neidki kes julgevad saadanaga sõbrutseda lootes ise terveks jääda, mitte kohe ei tule
ajalugu meelde.
Marina on diplomaat selle sõna parimas tähenduses. Meie pere lugupidamine!
Unknown ütles …
Марко, добрый день,
меня зовут Вадим Дубнов, возможно, Вы помните меня по моему приезду в Таллинн несколько лет назад, когда мы небезынтересно общались. Тогда я работал в журнале "Новое время". К сожалению, ваши телефоны, которые я тогда записал, безнадежно устарели, а контакт хотелось бы востановить. Сейчас я заместитель главного редактора в новом проекте, который в ближайшее время увидит свет и станет одним из немногих либеральных изданий в России.
С уважением, Вадим Дубнов
vdubnov@gmail.com
mobile tel +7 916 121 75 41
Priit ütles …
See, et lätlaste toetus on poolik, on pigem probleemiks neile kui meile. Ent eelpool mainitud leedukate Balti keti idee ja toetus võeti suurima heameelega vastu, aga tänane EYL üleskutse oli mitte osaleda seal. Ühest küljest mõistlik, et ei provotseeri konflikte riigis. Teisalt, kas ikka on õige liitlaste heatahte avaldusele niimoodi vastu näppe anda? Ja kui keegi võtab inimketi moodustamist provokatsioonina, siis on ikka mõistusega midagi valesti... Kas peaksime, siis kartuses pooletoobiste ees hoiduma igasugustest rahvuslikest üritustest?

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?