Peaministrilt oleks oodanud enamat

Peaminister Andrus Ansip oleks võinud tänases valitsuse Euroopa Liidu poliitika aruandes Riigikogule olla minu arvates tunduvalt sisukam ning Eestile lähiajal prioriteetseid küsimusi rohkem rõhutav.

Euroopa Liidu asjade komisjoni istungitel on peaminister Ansip olnud tavaliselt tunduvalt sisukam ning ka teemasid põhjalikumalt käsitlev. Arvestades, et valitsus tutvustab oma Euroopa Liidu poliitikat Riigikogu täiskogu ees vaid korra aastas, siis oleks sellest oodanud ka detailsemat lähenemist.

Loomulikult on Euroopa Liidu tugevus ja liikmesmaade solidaarne käitumine tähtis, kuid minu arvates ei pea me seda iseenesestmõistetavat tõde iga kord nii pikalt rõhutama. See kõlaks justkui vabandusena selle eest, et meie võimekus endale olulisi teemasid kaitsta või ka meile olulisi kompromisse leida pole kuigi suur.

Peaministri tänasest kõnest ei saa päris hästi aru, mis on siis meie valitsuse Euroopa Liidu lähiaja poliitika tuumaks. Nii näiteks ei kuulnud me sõnagi hetkel meile kõige kuumemast küsimusest kolmandatest riikidest energia impordi reguleerimise osas. Samuti võis jääda mulje, et Eestile pole üldse oluline Läänemere strateegia. Viimasele polnud pühendatud ridagi.

Kuigi tänane arutelu keskendus peamiselt Euroopa Liidu sisestele küsimustele oleks siiski oodanud kasvõi peaministri hinnangut viimaste kuude Euroopa poliitikale Vene-Gruusia konflikti või ka idapartnerluse süvendamist silmas pidades.

Eesti on Euroopa Liidus oma esimese viie aastaga päris hästi hakkama saanud, kuid see ei tohiks uinutada meid hakkama vaid solidaarsuse eest seisjateks. Eesti teab juba päris hästi, kuidas üks väikeriik suudaks Euroopas silma paista ning kuidas erinevates valdkondades soovitud aktiivsust ka tegudeks vormistada.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA