Iraagi missiooni lõpp

Ma usun, et tänane Riigikogu otsus pikendada Eesti kaitseväe missiooni Iraagis jääb sellisena viimaseks. Hetkel on küll lahtine, milline on täpne õiguslik alus meie missiooni jätkamiseks pärast 1. jaanuari, kuid kahepoolselt Iraagi valitsusega kokkulepitav määrab suure tõenäosusega ära ka meie missiooni lõputärmini.

Pole välistatud, et missioon lõpeb enne täna Riigikogu poolt antud mandaadi ümbersaamist ehk enne tuleva aasta lõppu. Seepärast võiksime juba praegu kujundada selgema poliitilise hoiaku antud küsimuses. Teiste sõnadega võiksime põhjalikult läbi mõelda, millised oleksid Eesti huvid ja võimalused suhete arendamiseks Iraagiga erinevates valdkondades pärast tänase missiooni lõppu.

Igasugused jutud "viimasena tule kustutamisest" on mõistagi kitsarinnalised. Olukord Iraagis on viimasel paaril aastal tasapisi paranenud ning siin on oma panus ka Eesti kaitseväe rahutagamisüksustel. Seepärast oleks meile liiga lühinägelik piirata oma suhteid Iraagi valitsusega üksnes militaarkoostööga. Usutavastii võiksid Eestil tulevikus Iraagiga areneda mitmesuunalised suhted, sest Lähis-Idas omab sisemisest segadusest kosuv Bagdad kahtlemata kaalukat rolli.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA