Eurooplaste hirmud ja lootused

Euroopa Liidu kodanike suurimaks mureks on arusaadavalt olukord majanduses. Kardetakse ka energiajulgeoleku pärast, kuid siiski ollakse üldiselt optimistlikud selles, et 27liikmeline ühendus võib olla abiks raskete aegade üleelamisel.

Euroopa Komisjoni poolt täna avaldatud järjekordse suurküsitluse tulemused millegi põrutavaga ei üllata. Üle kahe kolmandiku kõigist küsitletutest peab olukorda nende kodumajandustes halvaks. Sealhulgas üle poole usuvad, et tööpuudus ja üldine majanduskeskkond tuleval aastal vaid halvenevad.

Samas on kodanike usk liikmelisusse Euroopa Liidus kahanenud eelmise aasta 58 protsendilt 53le. Üllatus-üllatus, kuid kõige rohkem kasu on Euroopa Liidus näinud iirlased - tervelt 79 protsenti. Eesti on kohe teine 78 protsendiga, misjärel tulevad slovakid, taanlased ja hollandlased.

Suurimad pessimistid elavad aga Ungaris, kus majanduskriis on juba mõjutanud inimeste meelsust negatiivsuse suunas. 51 protsenti ungarlastest arvab, et ELi liikmelisus on riigile kasu toonud.

Küsitud on ka Vene-Gruusia sõja tagajärgedest, millest esile kerkib küsimus energiajulgeolekust. Koguni 60 protsenti küsitletutest kardab tarnehäireid seoses sõjaga Lõuna-Kaukaasias. Seejuures suurimad muretsejad on kreeklased 81 protsendiga.

Peateema juurde tagasi tulles võib päris kindlalt ennustada, et tuleva aasta juunis toimuvatel Euroopa Parlamendi valimistel kujuneb üheks võtmeküsimuseks majandus ning kõik sellega seonduv. Teisiti pole see ilmselt ka Eestis. Kindlasti saab sellel teemal olema globaalsem ehk siis üleeuroopalikum mõõde, kuid inimeste murederea alguses saavad olema ikkagi küsimused üldisest toimetulekust.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA