Obama esimene kriis täies hoos

Eilse ja tänase päeva uudised Lähis-Idast räägivad küll seda keelt, et Iisraeli valitsus on võtnud ette tõsise rünnaku Hamasi võimekuse piiramiseks Gaza maakitsusel.

Operatsioon Cast Lead näib olevat alles oma algusjärgus, sest täna kutsus Iisraeli valitsus teenistusse 6500 reservisti. Samas on Gaza piiridele nihutatud suurtükivägi, mis viitab võimalikule maismaarünnakule.

Olgugi, et Hamasi infrastruktuur on kaks päeva kestnud pommitamistes kõvasti pihta saanud, lendas eile Iisraeli suunas 117 Qassami raketti. Eeldatakse, et lähipäevadel võib nende hulk kasvada kuni 200 päevas.

Hetkel pole teada, mis on käimasoleva operatsiooni lõppeesmärgiks. Pole kahtlust, et peamiseks löögisuunaks on Hamasi tegevusvõimekuse lõhkumine. Samas ei ole välistatud, et sedavõrd ohvriterohke esmarünnaku järel võib Iisraeli valitsuse eesmärgiks olla üleüldse Hamasi struktuuride hävitamine.

See on viimase kahe aasta jooksul teine kord, mil Tel Aviv on otsustanud võtta ette rünnaku terroristliku organisatsiooni vastu oma vahetus naabruses. 2006. aastal peeti suhteliselt tulutut sõda Hezbollah vastu Lõuna-Liibanonis. Nüüd siis on sihikul teine terrorismi pooldav jõud - Hamas. Paraku võib eeldada, et vaatamata suurele tulejõule ei pruugi Iisraeli eesmärgid olla lihtsasti saavutatavad.

Igatahes on juba praegu selge, et Lähis-Ida rahuprotsessi jätkumine senisel viisil on väga keeruline. Samuti on selge, et Iisraeli ja Hamasi vaheline sõjategevus on võtnud juba praegu sellised mõõtmed, mis loob esimese tõsise rahvusvahelise kriisi peatselt ametisse astuvale USA presidendile Obamale.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
tundub, et see rünnak oligi ajastatud Bushi "testamendiks" Obamale. Tagajärgedega ta ju ise tegelema ei pea.
Vb poleks Obama nii lihtsasti rohelist tuld andud ning oleks proovinud ka muid võimalusi. Obamal on hiljem muidugi väga raske USA seisukohti muutma hakata ning sisuliselt on ta pandud fakti ette.
Anonüümne ütles …
Kui logeda Obama esseed tema välispoliitilisest nägemusest Lähis idas siit: http://www.foreignaffairs.org/

siis võib julgelt väita, et sellisteks arenguteks Obama kindlasti pole valmistunud

Salasilm

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA