Katõni tragöödia - Venemaa tegelik test

Seekordsete pühade üheks kõrghetkeks vähemalt endale pean Poola kuulsa filmirežissööri Andrzej Wajda vändatud filmi "Katõn" vaatamist. Kahjuks jäi see film sellel aastal küll Oscarita, kuid laineid on ta jõudnud filmilevisse jõudmatagi juba lüüa kõvasti.

Wajdale on see lugu väga isiklik. Andrzej isa, kapten Jakub Wajda tapeti NKVD poolt koos tuhandete teiste poola ohvisteride ja eliidi esindajatega 1940. aastal. Seepärast on Wajda seda filmi ette valmistanud ka pikka aega.

"Katyn is a special film in my long career as a director. I never thought I would live to see the fall of the USSR, or that free Poland would provide me with the opportunity to portray on the screen the crime and lies of Katyn," kirjutab Wajda oma koduleheküljel.

Wajda film lihtsalt ei saa jätta kedagi ükskõikseks. Kuid selle tegelik tähendus on pelgalt kunstist kaugem. See on midagi Steven Spielbergi "Schindleri nimekirja" taolist ja isegi enamat. Kui natside kuriteod on rahvusvaheliselt hukka mõistetud, siis stalinistlike kommunistide kuriteod pole mitte üksnes hukka mõistetud, vaid neid ka jätkuvalt eitatakse. Just Katõni tragöödia on tuntuim nendest, mis seab omamoodi testi kogu kaasaegse Venemaa suutlikkusele pattu kahetseda.

Niipea, kui Wajda film eelmise aasta septembris esimestele ekraanidele ilmus, algas Venemaal tõsine vastukampaania. Vaatamata sellele, et tuhandete poola ohvitseride ja eliidi tapjad 1940. aastal olid just Stalini ketikoerad, püüab tänane Venemaa seda eitada.

Alguse tegi Venemaa valitsuse ametlik ajaleht "Rossiiskaja Gazeta", kus 18. septembril 2007 ilmus Aleksander Sabovi artikkel. Selles püüab autor seada kahtluse alla Katõni veretöö tegeliku toimepanija ehk siis NKVD osa.

Kuu aega hiljem lülitus valede võimendamisse massileht "Komsomolskaja Pravda", kus ilmus artikkel pealkirja all "Kõiges on süüdi venelased". Selles jutustab erukindral Valentin Varennikov (jah, seesama 1991. aasta riigipööraja) stalinistlikust propagandatekstist tuntud loo, kuidas poola ohvitserid olid Smolenski oblastis teetöödel, kui hitlerlased nad 1941. aasta suvel pealetungi käigus vangi võtsid ning maha lasid. Samas vaimus ning veelgi jõletuma küünilisusega esitab vale 1. veebruaril 2008 ajalehe "Nezavissimaja Gazeta" sõjaväelisa.

Need on vaid mõned viited reaktsioonidele tänapäeva Venemaalt. Õigupoolest algas Katõni veretööde summutamine juba mõned aastad tagasi. 2005. aasta märtsis lõpetas Venemaa sõjväeprokuratuur enam kui kümme aastat kestnud Katõni veretöö uurimise ühtegi süüdistust esitamata. Prokurör Savenkov kirjeldas juhtunut, kui kõigest lokaalset kuritegu. Samal ajal otsustati suurem osa arhiividokumentidest taas salastada. Olgugi, et aastaid varem lubati need Poola valitsusele üle anda.

Venemaal Wajda film ilmselt suurde levisse ei jõua, nagu kirjutab 19. märtsil "Nezavissimaja Gazeta". Vaataja polevat selle filmi seedimiseks lihtsalt valmis, leiab loo autor.

Wajda on oma filmiga tabanud tegelikult naela pea pihta. Just nüüd ja praegu on seda tõekuulutust hädasti vaja, et hoida laiemas teadvuses senini ametlikult tunnustamata inimsusevastaseid kuritegusid.

Mida rohkem püüab Venemaa Katõni veresauna eitada, seda raskem on eeldada Moskva siirust suhetes lääneriikidega. Katõni tragöödia on ja jääb kaasaegse Venemaa tegelikuks sisutestiks. Seda peab Lääs mõistma ning suhete seadmisel Venemaaga ka arvesse võtma.

Minu arvates võiks aga Wajda film Eestis pälvida meie koolide tõsist tähelepanu. Kuigi massikülastused on meil harvad (viimati vist "Nimed marmortahvlil" linastumisel), vääriks "Katõn" just seda tähelepanu. Ja mitte ainult.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
holliwood väntab pea iga aasta mõne natsiteemalise filmi, on ka põhjust: kaup müüb. Katse aga midagi idarindelt teha on aga pea olematu, kuna sellele puudub läänes turg. Hea näide on film "Stalingrad" mõni aasta tagasi, läänes kehitati selle peale lihtsalt õlgu, venelased hädaldasid, et filmis ei kajastunud venelaste kannatused "nagu vaja".Kirjutan seda sellepärast, et holliwood on vägagi võimas mõjutaja, pildikeel mõjub alati efektiivsemalt.Üks võimalus, mis vahest töötaks, olekski üritada nõukogude kuriteod holliwoodi filmilindile saada, see oleks tunduvalt efektiivsem teadvusamine kui hr.Ilvese kõned europarlamendis.
Marko Mihkelson ütles …
Salasilmaga nõus. Olen isegi varem arvanud, et Holliwood on kommunismi kuritegude teadvustamisel üks parimaid meediume. Samas ei saa siiski ka poliitikute tööd päris kõrvale jätta:)
Anonüümne ütles …
lülitage palun spämmikaitse sisse. need spämmirobotite postitatud lingid on asjatundmatu arvutikasutaja jaoks ohtlikud!
Marko Mihkelson ütles …
Tänud viite eest. Juba tegelen!
Marko Mihkelson ütles …
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
kronja ütles …
mis jutt see on, "mida rohkem püüab venemaa katõni veresauna eitada, seda raskem on eeldada moskva siirust suhetes lääneriikidega"? veel aastal 1990 tunnistas nsvl'i toonane pea gorbatšov katyn'i kui stalini & co veretöö, ja 1992 aastal andis jeltsin (venemaa presidendina) poolale üle osa dokumente, mis nkvd osalust kinnitasid. see, et mõnes ajalehes mõni ajakirjanik midagi kahtluse alla seab ei tähenda automaatselt, et venemaa hakkas järsku midagi eitama. olgem korrektsed väljendites, eksole..
Marko Mihkelson ütles …
Kronjale: tõepoolest - Gorbi ja Jeltsin tunnistasid Katõni veretööd, kuid eriti viimase nelja aastaga on toimunud põhimõtteline muutus Moskva ametlikes hoiakutes. Vt. ka näiteks lisaks: http://en.wikipedia.org/wiki/Katyn_massacre.
kronja ütles …
jah, wikipedia oli üks infoallikatest.
natuke kaevasin vene netti, ja on täiesti olemas ka n.ö. "alternatiivne" arusaam asjast. selle pooldajad võtsid enda kanda raske (kui mitte võimatu) missioon tõestada, et olemasolev versioon on vale (või puudulik) ning igati pidi vaidlevad foorumites ametliku versiooni pooldajatega.. vt ntx http://katyn.ru http://katyn.codis.ru/ . kas see "alternatiivne" nägemine just midagi tõestab? ainult seda, et kellegi arvates pole olemasolevad tõendid piisavad, et "case closed" lugeda (lugu meenutab natuke holocausti uurijaid/revisionismi)..
siiski pole antud ajahetkeks keegi vene võimudest ametlikult tühistanud jeltsini tunnistust ja kauplemine veresauna kvalifitseerimise pärast (war crime, genocide, vms) on pigem tehniline, kui põhimõtteline küsimus..
pankleks ütles …
Kui armeekindral Varennikov (oli vist N.Liidu ja 90-ndate alguses ka Vene armee peastaabi ülem) hakkab ajalehtedes Katõni massimõrva eitama, siis võime seda lugeda juba peaaegu et Venemaa ametlikuks seisukohaks.
Armeekindralid Venemaal valitsuse seisukohtadega vastuollu ei lähe. Pigem võime öelda, et nüüdse erukindral Varennikovi (tüüpilise raudhambulise bolševiku) "arvamusavaldusega" testitakse, kas Lääneriigid neelavad Venemaa uued seisukohad alla.
Kui Läänes tõuseb kisa, siis Kreml ütleb, et mis te vanainimesest ja vanast kommunistist ikka tahate; kui ei tõuse kisa, siis kordab sama seisukohta varsti mõni Vene valitsusele ja Putini KGB ringkonnale märksa lähemalseisvam isik jne. - Kuni vajalike poliitiliste seisukohtade kinnistumiseni ja kivistumiseni meile juba ammu tuntud vene kommuuno-natsionalistlikuks "raudbetooniks"...

Muide, N.Liidu ja Venemaa kuritegusid kajastavate filmide osas olen veendunud, et Eesti ei saa jääda lootma Hollywoodi ärkamisele. Meil ja meie riigil tuleks ise leida rahasid selliste filmide tootmiseks.
Kui me leiame 100 miljonit krooni Vabadussamba jaoks, siis võime leida sama summa nt. iga kolme - nelja aasta tagant ka korraliku suure filmi jaoks. Selle vahega, et too raha jääks meile kodumaale ja turgutaks meie enda loomemajandust.
kronja ütles …
kui nüüd härra pankleks viitsiks natuke ringi vaadata siis teaks ta, et kindral varennikov on rodina partei (pensionerid/regioonid) üks esininadest, ja see partei ei kuulu kremli lemmikute hulka. väita, nagu oppositsioneerist erukindrali väljaütlemiste puhul oleks tegemist venemaa ametliku seisukohaga on pehmelt öeldes ebakorrektne, kas teile ei tundu?
testimise osas - tulge mõistusele, kremlil on "oma" telekanalid ju? teha üks vastavate aktsentidega saade katyn'i teemal, ja tappa kaks jänest korraga - näidata rahvale asja õiges valguses ning "testida" lääne reaktsiooni.. kordades effektiivsem lahendus kui vana kommunist kollases ajalehes.
Anonüümne ütles …
kronja: venemaa ei ole samas huvitet asja ülespuhumisest, kuna üks film tuli välja, oldi sunnitud andma mingi kommentaar, kogu lugu. Unustage ära. Ma võin oma pea panti panna, et kui isegi mingil põhjusel kremli telekanalil film tekiks, rändaks see aind ühte auku - fritsud on kõiges süüdi. Ära ole naiivne, venemaal müüakse praegu hoolega sellist II ms kuvandit, kus venelased olid pühal ristiretkel ja maailm on neile selle eest jätkuvalt võlgu.
kronja ütles …
salasilm, see sinu "venemaal müüakse praegu hoolega sellist II ms kuvandit, kus venelased olid pühal ristiretkel ja maailm on neile selle eest jätkuvalt võlgu" on natuke naljakas :) mis mõttes "praegu"? venelasi on sellises teadmises alati kasvatatud, koolist saati :)

praegu sõdurid iraagis on sügavalt veendunud, et nad sõdivad õige asja eest, et neil on "püha retk" "pahade" vastu. kui aga oletada, et 50 aasta pärast on maailm muutunud ning seda juhib saddami noorem poeg siis oleksid aktsendid hoopis teistsugused, või mis? enam pole mitte "vabastajad", vaid "okkupandid" jne..

ainuõiget tõde ei ole olemas..
Anonüümne ütles …
kronja: see et venelased nii mõtlevad nagu nad mõtlevad, ei tähenda seda, et peaks seda kuidagi vaikides kannatama...
kronja ütles …
ei kommentaari :)
Anonüümne ütles …
kronja, kuidas kommenteerida suhtumist, kus saksa juhtkond vabandad natsismi kuritegude eest iga kord, kus see natukenegi kohane tundub ja seda juhtub aastas rohkem kui 1 kord? samas sina kaitsed seisukohta, kus vene pool polegi tühistanud 15+ aastat tagasi tehtud avaldusi?
kronja ütles …
kristjan, siit hakkab pihta selline "moraalitsemine" - kas on ikka vajalik iga natukese tagant tuhka endale pähe raputada või mitte, ei tea mina seda. sakslased arvavad, et on vaja, usa aga jaapani pommitamisest rääkides õigustavad seda. vaielda võib lõpmatuseni, ja see ei vii kuhugi.
küll aga tulles algse teema juurde tagasi - ei ole mina veendunud, erinevalt marko mihkelsonist ja mõnes kommenteerijast, et erukindrali kollases meedias esinemine kajastab ametliku venemaa seisukohta ja sellest võib teha kaugeleulatuvaid järeldusi. minu meelest võiks faktidest rääkides natuke objektiivsem olla, muud ei midagi.
Anonüümne ütles …
eilne (pühapäev) vremja just täpselt nii seda teemat kajastaski: kõiges olid süüdi natsid. paar pensionärist sündmuste läbielajatki olid leidnud. jäin veel mõtlema, et kas nad räägivad ikka sellest samast veresaunast...
Anonüümne ütles …
kronja: küsimus pole mitte selles, et venemaa peab endale lääne tuhka pähe raputama lääne nõudmisel. Küsimus on aususes iseenda ees. Emotsionaalselt saan aru et tunnistada, et meie inimesed on hakkama saanud millegi hirmsaga, on raske,aga on oma olemuselt tegelikult tervendav.(nii on läind sakslastega) Venelastel on hirm, et kommunismi kuritegude tunnistamisega kuulutatakse nad "mõttetuteks" vms.Tegelikult seda keegi ei taotle, lihtsalt venelased ise tunnevad hirmu. Naabrid ei soovi muud kui heanaaberlikke suhteid võrdsetel alustel, mitte niivõrd venelasi"paika panna". Kuritegude tunnistamine ei tähendaks mitte seda et venelased on halvad(kordan veel: sellist tõlgendust hirmsasti kardetakse), vaid seda, et võib enam-vähem kindel olla, et tulevikus midagi sellist ei juhtu, kuna on aru saadud tegu oli halva asjaga.

Niikaua kui jätkatakse mineviku õigustamist põhjendustega stiilis aga-näe-mis ameeriklased-tegid, on selge et mingitest usalduslikest suhetest rääkida ei saa. Kronja, sulle kindlasti ei meeldi, et saad peksa põhjendusega, et teised peksavad ju ka.

Maidea, võibolla oled saa liiga palju viibinud vene kultuuriruumis, aga sellist asja nagu "USA valitsuse ametlikku seisukohta ajaloosündmuste suhtes" pole olemas.
kronja ütles …
salasilm, ära unusta, et selles riigis elab 140mln (oli vist nii?) inimest, kellest enamus kasvas üles nsvl ajal - neil polnud vanaisasid/emasid, kes oskasid rääkida vabast, iseseisvast (demokraatlikust) venemaast (sellist asja tegelikult pole kunagi varem olnud, eksju? esimest korda demokraatia venemaal sündis koos nsvl'i lagunemisega).

nooremad on teistsugused, aga võtta ja kuritegelikuks kuulutada terve ajastu ei ole "võtame ja teeme ära".. mõtle nüüd ise, kas valitsust huvitab rohkem välisriikide (ja sinu) arvamus, või see, et neil rahva toetus oleks? ja kes on see kõige aktiivsem valijaskond? õige..

kui kogu poliitika seisnekski välispoliitikas siis oleks su pakkumisel mõtet, aga loota, et 20 aastaga 140mln inimese mõttemaailm kardinaalselt muutub ja nad on valmis elama täiesti uutmoodi? no kuule..
Marko Mihkelson ütles …
Kronjale: http://www.youtube.com/watch?v=goDYrb9jCCg
Anonüümne ütles …
Küsimus pole niivõrd järsus muutumises, kronja, vaid asjaolus, et puudub võimalus diskussiooniks. Neid (intelligente), kes "püha venemaa" käsitlusega nõus pole on palju, aga neid ei lasta rääkima.
Kuio see tsaari võim on nii vägev ja tugev, miks on siis hirm eri arvamuste suhtes nii suur?

muutus tuleb( tasapisi, aga siiski) kui tekib võimalus arutleda...
kronja ütles …
markole:
jah, kurb. kuigi see filmilõik eriti ei haaku diskussiooniga - me siin ei vaidle selle üle, kas katyn oli või ei olnud ja kelle kätetöö ta õigupoolest oli, vaid pigem kas blogipostis toodud faktide põhjal oleks alust arvata, et venemaa võim on otsustanud edaspidi eitada nsvl seost katyn'iga. minu meelest mitte, ja ma üritasin ka põhjendada oma arvamust.

salasilm:
ma väga ei tahaks langeda sõnavabaduse teema arutamisesse, kui lubad.
venemaa pole ainuke, kus igaüks pole nõus ametliku versiooniga toimuvast, mis on täiesti loomulik ja loomulik on ka see, et võimule see ei meeldi (muide, ükskõik mis võimule). see, et venemaa pole "piisavalt demokraatlik" ja seal surutakse sõnavabadust alla teiste meetoditega kui mujal - no mis teha, igaüks ei saa ühtemoodi ilus olla.
minu meelest elu venemaal pigem paraneb, kui halveneb ning see on pigem positiivne, kui negatiivne nähtus (või siis ma ei oska karta nii, nagu kardate teie).
Anonüümne ütles …
mul on ühes foorumis tuttav poolakas. ta elab praegu Iirimaal. ja sellele poolakale on öeldud seal iirimaal: "Noh, võibolla olid neil venelastel mõjuvad põhjused." Venemaal pole praegu seda Katõni raske eitada. talle on terves Euroopas tehtud väga kergeks pääsemine igasugu süüdistustest.

need kõige ohtlikumad kommunismi hukkamõistu suunalise diplomaatia nullijad pole mitte Venemaal, vaid igal pool meie ümber. Inimesed, kellele ei lähe korda see mis....mis lihtsalt ei lähe neile korda.
ja alati usutakse seda keda on kasulikum uskuda.
Anonüümne ütles …
Täpselt, Marko

Kuid ka meil on oma "Katyn" Venemaaga ja me peame järjekindlalt nõudma, et kurjategijate ametlik järeltulija meie rahva ees ja ka maailma avalikkuse ees vabandab!

Vähemaga me ei nõustu!

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?