Miks Stalin tuleb tagasi?

Kes ei mäleta, siis täna 55 aastat tagasi suri Jossif Stalin - 20. sajandi üks verisemaid diktaatoreid. Muidu polekski ju erilist põhjust selle türanni surma meenutada, kui et vägisi naaseb Venemaa argipäeva Stalini isikukultus. Tänane Novõye Izvestija on seda päris julgelt lahanud.

Mõned numbrid on ikka päris kõhedad. 42 protsenti venemaalastest arvavad, et riigile on vaja just Stalini-laadset juhti. Kahele kolmandikule üle 60aastastest on Stalin sümpaatne. Kuid veelgi ilmekam on ikkagi noorte Stalini-meelsus: 36 protsenti on nõus andestama türannile kõik kuriteod, kuna ta viis riigi võidule Suures Isamaasõjas.

Kui siia lisada veel Venemaa värsketes ajalooõpikutes kajastuv Stalini rehabiliteerimine ja heroiseerimine või monumentide ja tänavanimede üllitamise soov, siis mureks on põhjust küllaga.

Minu arvates seletab Stalini rehabiliteerimise fenomeni suurepäraselt kirjanik Boriss Strugatski, kelle meelest väljendub selles Venemaa pidurdunud feodalism. Kultus liidri ja tugeva käe ees on just nendeks märkideks.

Kuid veel üks nüanss. Stalin võitis sõja. Ja see on kaasaegse Venemaa identiteedi peamine lugu. Me võitsime sõja ja võitjate kuritegude üle ei vaielda. Olgugi, et hukkunuid oli miljoneid. Ja paljud nendest, kes täna jumaldavad Stalinit, kaotasid oma peres kellegi just nimelt selle sama "ülla liidri" tegevuse tõttu.

Ahvatlus alluda abstraktse kõrgema tahtele on Vene ajaloo üks saatuslikumaid põhijoone, mis kõige enam pärsib riigi moderniseerimist. Võtan seda veidi avada ka reedeses Diplomaatias. Kuid eelöeldud numbritesse peaks siiski suhtuma päris tõsiselt. See on märgiks hoiakutest, millele kindlasti ka Kreml oma PR-tehnoloogiates mängib. Ja kindlasti ei tooda seesugused eelistused demokraatlikku mõttelaadi.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Noortel on lihtne stalinisse kui sõja võitjasse suhtuda: nemad isiklikult pole kogenud ei sõja õudusi ega ka stalini repressioone.Noored oma siiras idealismis aga samas suures sisemises ebakindluses vajavad mitmesuguseid "heeroseid" ja vene noortele sobib stalini heeros imehästi. Oluline nende jaoks pole see, mida stalin päriselt tegi, vaod oluline on see, et stalin vastaks nn. heerose ootusele.

Hoopis tähtsam küsimus on vahest, kas asi jääb lihtsalt eeskujuks või hakatakse masse mingitele "tegudele" suunama: on väga suur vahe, kas, ütleme inimesed põlgavad ja sildistavad üksteist või muudet- akse põlgus ja sildistamine ametlikuks politikaks(juudid Saksamaal 30ndail).

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA