Võidusambast iseenda naba imetlemata

Eestlastele on teinekord kombeks oma naba imetleda. Väikese riigi ja rahvana on raske alati piisavat perspektiivi või distantsi omada. Seepärast kisuvad mitmedki vaidlused meil lehmakauplemiseks, kus sageli jääb kannatajaks üllas idee.

Midagi ligilähedast on praegu toimumas Vabadussõja võidusamba ümber. Kohati on asi läinud ikka päris jaburaks ja lausa kurjakski. Vaata, et kohe kutsutakse lausa riiki pöörama, et aga võidusamba rajamisele jalg ette panna.

Monument, mis peaks meid ühendama, kipub populistide ja propagandistide kihutustöö tulemusel hoopis eesti ühiskonda mõrasid lööma. Kas pole nonsenss, et pronkssõduri teisaldamine ühendas meid rohkem, kui Vabadussõja võidusamba rajamine.

Nii see ei peaks kohe mitte olema. Ma olen päris kindel, et võidusamba avamise järel võtavad ka kõige suuremad kriitikud selle omaks. Ja mitte selle pärast, et trots pole siin kuigi mõistlik, vaid samba tegelikult päris hea lahenduse ja ka lõppeks hädavajalikkuse pärast.

Tegelikult näitab see vaidlus mitte üksnes eestlaste "arhitektuurilise maitse kirjusust", vaid meie ühiskonnas nappivat enesekindlust ja kokkulepet oma mineviku keerdsündmuste väärikaks meenutamiseks. Ja see ei puuduta üksi Vabadussõja mälestamist.

See on ohtlik, sest ajaloorelv on tänapäevalgi mõne riigi välispoliitilises arsenalis tähtsal kohal. Aga ühiskonna identiteediselgroo painutamist saab just läbi ajaloo väärpeegeldamise kõige paremini teha.

Sümbolitena rajatavad sambad või monumendid on üks osa iseenda identiteedi tugevdamisest ja eluterve rahvusliku uhkustunde kinnistamisest. Vabadussõja võidusammas on kindlasti just selle funktsiooni täitjaks.

Ja loomulikult ei maksa kõige selle juures unustada tähtsamat - inimest. Sammas pole ju üksi abstraktse filosoofilise idee kehastuseks, vaid ennekõike konkreetsete inimeste konkreetsete tegude meenutamiseks.

Vabadussõja veterane kahjuks meil enam ei ole. Kuid veel on elus Teises maailmas Eesti vabaduse eest võidelnuid. Need, kes soovitavad rajada sammas 10 aasta pärast, mõtlevad kindlasti vaid iseendale ja mitte nendele, kes Eesti vabaduse eest olid valmis oma elu andma.

Seda siirast ootust kogesin hästi ka täna Sydney Eesti majas, kui kohtusin Eesti Sõjaveteranide Liidu liikmetega (pildil). Enam kui 15 aastat kestnud vaidlused tuleb ükskord teoks realiseerida, tunnustades sellega ühendavalt kõiki Eesti vabaduse eest võidelnuid ja langenuid.

Kommentaarid

Unknown ütles …
suur konflikt on otsustamise viisi arvestades täiesti ootuspärane.

aga ma ei ole veel kunagi aru saanud, mida see sammas meile annab? mis on pärast samba valmimist parem kui enne seda?

kas me oleme siis rohkem ühtsed? (lubage muiata)

või kas siis on poliitikutel mugav koht, kuhu pärgasid panna ja ennast pildistada lasta? (ilmselt on see vastus õigem)
KT ütles …
põhimõtteliselt on vaja (miks, see on liiga pikk jutt)

kas just sellist? ei ole kindel.

kuid et ta saaks ükskord tehtud ja ving lõppeks, olen valmis ka seda projekti toetama.
Anonüümne ütles …
Ise arvan et sambaga tuleks teha nagu pronkssõduriga, aga vastupidiselt: lihtsalt püsti panna. Esimesel päeval oleks meedia ümber, poliitikud ka, aga järgmiseks päevals oleks asi unustatud.
Unknown ütles …
jajah, see ongi väga paljude meelest kõige tugevam argument: "pange lõpuks ükskõik mis asi püsti, siis lõpeb see vingumine ära."

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA