Sydneyst ja Serbiast

Midagi pole öelda - Sydney on minu üks lemmiklinnasid maailmas. Olen siin tagasi juba kolmandat korda ja pean tunnistama, et iga korraga on see Austraalia suurlinn mulle ikka rohkem meeldima hakanud.

Kõik on siin justkui olemas - päike, soojus, loodus ning võrratult palju võimalusi pakkuv eluinfra. Pole midagi öelda - siinseid elanikke, sealhulgas arvukat tublide eestlaste kogukonda võib vaid kadestada. Muideks, eestlastest on juba mõndas aega olnud üleval suurepärane näitus Sydney Powerhouse Museum'is, kus ka täna hommikul sai käidud.

Tegelikult haakuvad minu seekordsed esimesed muljed Sydneyst hoopiski ühe rahvusvahelise teemaga. Nimelt eile meie Sydney kesklinna hotelli juures leidis aset üks küllaltki häälekas kõnekoosolek. Kohalikud serblased ja nende toetajad kuulutasid sellel värvikalt ja kõnekalt, et Kosovo oli, on ja jääb Serbia osaks. Plakatid rääkisid ÜRO surmast ning USA vägivallast serblaste kallal. Kokku võis tänavajupil koos olla oma pooltuhat nooremapoolset inimest.

Kuid tähtsamad uudised on tulnud mõistagi Serbiast endast. Peaminister Kostunica soov valitsus laiali saata võib kujuneda vägagi tähenduslikuks sündmuseks lähemate nädalate sees. Kui tõepoolest peaksid kevadel, eeldatavasti 11. mail, aset leidma ennetähtaegsed valimised, siis kütab see mõistagi Serbia niigi pingelise sisepoliitilise seisu keemispiirini.

Jaanuarikuised presidendivalimised juba näitasid Serbia sisepoliitikas valitsevat lõhet. Kosovo eraldumise tunnetel on aga väga tõenäoline, et just rahvuslikult ja isolatsionistlikult meelestatud jõud võivad seekord parlamendis ülekaalu võtta. Kui sinna lisada kaalukeeleks olev Kostunica partei, siis võib eeldada, et Belgrad seisab eneseisoleerumise lävel.

Mõneti on see objektiivne paratamatus. Emotsioonid on lihtsalt liiga kõrgel, et eeldada Belgradi ratsionaalset hoiakut kasvõi Euroopa Liidu väga ahvatlevatele pakkumistele. Kuid ikkagi, pikemas vaates on Serbial vähe alternatiive Euroopa Liidu liikmestaatusele. Isegi, kui praegu teeb Belgrad mitu head sammu hoopis teises suunas.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
millest see vaikiva ajastu küsimus?kuula see ära,siis näed et pole,on vaid kiiksuga tegelaste hala.
http://www.youtube.com/watch?v=qgMgP0zYZEc
http://www.youtube.com/
watch?v=qgMgP0zYZEc

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA