Eesti võiks rajada saatkonna Austraaliasse

Seekordne külaskäik Austraaliasse Riigikogu esinaise Ene Ergma delegatsioonis andis mulle suurema kindluse väita: Eesti valitsus ja eeskätt välisministeerium peaksid tõsiselt kaaluma meie saatkonna avamist Canberras.

Teatavasti on Eesti rajamas lähemal paaril aastal oma esindused kolme uude riiki – Egiptusse, Iisraeli ja Indiasse. Need on mõistagi väga olulised ja samas ka kulukad otsused. Kuid ilma esindatuseta sellistes maailmapoliitika keskustes pole mõeldav ka Euroopa Liitu kuuluva väikeriigi Eesti globaalne toimimine.

Kohati on Eestis kuulda kriitikat, et miks me peame kuhugi kaugele oma saatkondi rajama ja nii riigi raha kulutama. On täiesti ilmne, et Eesti võimalused oma saatkondi rajada on piiratud ning iga vastav otsus peab olema tõsiselt läbi mõeldud.

Kui lisaks kolmele nimetatud uuele saatkonnale üldse lisa mõelda, siis eeskätt peakski see olema just Austraalia. Nagu varem kirjutasin, on Eestil Austraalias eelmise aasta novembrist suursaadikuks Peeter Miller. Tema alaline residents asub Jaapanis. See on kahtlemata suur samm edasi ning seda oli meie visiidi ajal sellel nädalal ka väga hästi tunnetada.

Saatkonna rajamise kasuks Austraalias räägib korraga mitu tegurit. Esiteks on Austraalia meie väga selge ning pühendunud liitlane ühise väärtusruumi jagamisel ning kaitsmisel. Teiseks on Austraalia eesti kogukond arvukuselt viies maailmas (Eesti kõrval muidugi) ja ainus nii suur, kus puudub Eesti saatkond.

Kolmandaks on Austraalia suurepäraseks väravaks Kagu-Aasiasse ning Vaikse ookeani regiooni. Siit saaks korraga katta nii Uus-Meremaad kui Indoneesiat kui teisi riike ja teemasid. Neljandaks on meie kahepoolses kauba- ja teadmistevahetuses olemas suur kasvupotentsiaal. Ja viiendaks - Euroopa Liidu 27 liikmesmaast on oma saatkond Canberras 23 riigil. Puudu on üksnes Luksemburgi ja Balti riikide esindused. See viimane on ikka päris kõnekas fakt.

Selle loo juures olev pilt on aga tehtud eile, kui teel Sydneyst Canberrasse peatusime kuulsas eestlaste külas Thirlmere'is.

Kommentaarid

Priit ütles …
Kas Eesti saatkondade halduskulud on ka avalikult leitavad? Kui suured on prognoositavad kulutused Egiptusse, Iisraeli ja Indiasse saatkondade rajamisel?
Nõustun 100%, et need esindused on vajalikud, aga lihtsalt teadmishimust tahaks teada kasvõi ainult kulutuste suurusjärku.
NB! Eelmise kommentaatori Guhni näol on tegemist viirusega
Anonüümne ütles …
ma ei tea, kas eesti riigi ressursid on nii head, et ka Austraaliasse saaks palju investeerida. Samas on riigil raha piisavalt, et kui poliitiline tahe on olemas, saaks ka korralikum esindus sinna tehtud! Muidugi oleks see hea, seda enam, et Austraalias elab ka ikka palju eestlasi, kelledest suurem osa on küll Austraalia kodanikud. Olen ise 2 korral pikemalt Austraalias viibinud. ka Thilmeres käinud. Austraalias elab ka palju soomlasi. Ise olen Soome kodanik Helsingist. Marko Mihkelson on minu maailmavaatega peaaegu täielikult kokku sobiv tubli eesti mees. Jätka samas vaimus!
Anonüümne ütles …
Nõustun 100%. Eestlaste kogukond on siin väga suur ning Working Holiday programmiga ning ka tavalise turismiviisaga siia reisivate eestlaste arv kasvab väga suure kiirusega igal aastal!
Üldse on Eesti Austraaliaga senimaani väga vähe koostööd teinud, seda nii poliitiliselt kui ka majanduslikult. Ainukene Eesti peaminister, kes siin käinud on, on Mart Siimann. Lisaks käis veel Signe Kivi Sydney olümpiamängudel. Eesti saatkond aitaks oluliselt parandada meie esindatust antud regioonis, sest ka Uus-Meremaa on nt meile oluline riik.
Anonüümne ütles …
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA