Van der Linden segab hämades jälgi

Lubasin endale, et sellest mehest siin blogis enam ei kirjuta. Ta tõesti ei vääri liiga suurt tähelepanu. Aga ei saa ka vastamata jätta, kui ta Vene meedias ja firma Noble House Holding kodulehel avaldatu ümberlükkamise asemel hoopis mind ründab ning lihtsalt avalikkusele järjepannu häma ajab. Küsimus ei ole ju minus, vaid selles, kas ENPA presidendil van der Lindenil on Venemaal huvid või mitte.

Mulle tundub, et Rene van der Linden püüab kõigiti mööda hiilida tegelikest vastustest, mida temalt oodatakse. Van der Linden peaks eeskätt oma maine pärast muretsedes suhtlema Vene meediaga. Kuid veelgi olulisem, tööstusparki Vladimiri oblastis rajava firma enda kodulehekülg räägib täpselt samadel teemadel. Muuseas, tänane Postimees on kirjutanud päris hea artikli sesosas.

Jutt sellest, et mina oleks tema ees justkui vabandanud, on van der Lindeni nõrk kaitsetaktika. Ta kasutas seda esimest korda Tallinna pressikonverentsil, pannes mulle suhu sõnad, mida ma polnud öelnud. Muidugi ei ole see imekspandav, sest ta on ju Eestis öeldu eitamisega juba tõendanud, et tema sõnadel on teinekord tegelikkusega vähe ühist. Veelkord, ma ei näe põhjust, miks peaksin ta ees vabandama.

Kuna van der Linden kutsus mind oma pressiteates, mis avaldati ka ENPA kodulehel, üles "laimamine" lõpetama, siis saatsin täna oma esmaspäevasel pressikonverentsil tutvustatud materjalid ka ENPA poliitiliste gruppidele.

Seoses ENPA resolutsiooni 1554 (Huvide konfliktist) jõustumisega 1. oktoobril on minu arvates igati õigustatud tõstatada küsimus Rene van der Lindeni võimalikust huvide konfliktist. Seejuures ei pruugi need tõesti olla finantshuvid, mida Linden nii tuliselt eitab. Resolutsioon määratleb huvide konfliktiks ka personaalsete, professionaalsete või majanduslike huvide olemasolu. Seega ei peaks antud juhul see teema olema vaid Eesti mure, nagu seda püüab van der Linden näidata Izvestija intervjuus.

Pisidetail, mis lihtsalt on minu arvates ilmekas. Selle tööstuspargi nurgakivi avamisel (2. juuni 2007) müüri asetatud mälestusplaadil (vaata fotot) on Rene van der Linden tituleeritud kivisse raiutuna just ENPA presidendi, mitte ettevõtte juhi sõbrana. Seda viimast konstruktsiooni on just rõhutanud van der Lindeni hea tuttav, tööstusparki rajava ettevõtte juht Theodorus Schreurs oma intervjuus ETVle.

Juba üksi see, et demokraatia, inimõiguste ja õigusriikluse eest seisva rahvusvahelise organisatsiooni juht osaleb tööstusrajatise avamisel koos enda täismahus presenteerimise ja ka kivisse jäädvustamisega, on pehmelt öeldes kohatu tegevus. Eriti veel riigis, kus demokraatia, inimõiguste ja õigusriiklusega on väga tõsiseid probleeme.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Bravo, Marko!:)) Me siin vaatame, et hr. Linden eitab seda, milles teda ei suudista - see toob meid motele, et ta midagi saladuses hojab. Ausalt oelda, ma olen taiesti kindel, et ta valmistab endale jargmise ametiposti - rahakast ja rahulikut. Joudu talle:)
Manjana ütles …
mul on juba tükk aega küsimus, et miks ei võiks lindenile saata meie kohaliku omavalitsuse seaduse ja näidata, et saavad valida küll (juba ammu-ammu, kusjuures). mis mõtet on otsida, et kuhu mees raha paneb või milliste persverssustega tegeleb? see on mingi "eesti diplomaatiline stiil" vä? et võiks ju asjast rääkida.
Anonüümne ütles …
Minu meelest võiks eesti poliitikud käituda soliidselt. See, et van der Linden seda kunsti ei valda, ei ole mingi vabandus: ei ole mõtet laskuda tema tasemele.

Jah, van der Linden võiks ju vastata sisuliselt, aga kuna ta seda ei tee, siis ei ole mõtet keskenduda selle uurimisele, mida keegi on kuskil väitnud, vaid tuleks välja uurida faktid.

Kui van der Linden on valetanud, siis tuleks esitada täpne tsitaat (koos piisavalt pika "kontekstiga", et oleks näha, et see ei ole sealt kuskilt "välja rebitud"), ja see ametlikult ümber lükata või esitada ametlik protest CoE-le. Kui tal on mingid lubamatud huvid Venemaal, siis peaks ka selle uurimiseks leiduma mingi ametlik kanal: mis mõtet on sel teemal vihjeid pilduda? (Umbes sellises seebiooperi stiilis, et kuu aega tagasi räägin väidetavatest huvidest, aga alles nüüd ütlen, kes ja kus väitis, et on huvid.) Või kui mees kiidab Valgevenet, siis võiks selle küsimuse tõstatada PACE koosolekul -- et kas võtta valgevene siis täisliikmeks või mitte teha selliseid avaldusi. Või kui kiidab Venemaad, siis küsida, mida ta arvab stalinismi ülistamisest, nt viimasel paaril aastal Moskvas maiparaadil nähtud hiigelsuurtest Stalini näoga plakatitest.

Mulle on sügavalt arusaamatu ka eesti ajakirjanduse hoiak, et tegu on mõttetu mehega, kes tuleb siia mingit vene asja ajama. Ametikoha poolest ei ole ju tegu mõttetu mehega. Samuti ei saa eeldada, et ta on tingimata paha ja süüdi, võib-olla on lihtsalt loll. Kas mõni ajaleht on teinud temaga pikema intervjuu ja küsinud kõigi nende eelpool mainitud teemade kohta?
Anonüümne ütles …
Huvitav, mis on saanud Balti Venemaa Uurimise keskuse kodulehest? www.russiamonitor.org ütleb ainult, et this domain is for sale, kuid veel juulis oli seal ka sisu:
http://web.archive.org/web/20070702060628/www.russiamonitor.org/en/main.asp
Marko Mihkelson ütles …
Leole: www.russiamonitor.net
Anonüümne ütles …
aitäh!
kivisildnik ütles …
lelole - kui loll, siis liigub siin viimasel ajal üllatavalt palju kõrgel ametipostil roikuvid idioote, pole usutav
Anonüümne ütles …
kivisildnikule -- aga kui ei ole loll, siis seda enam on põhjust neid üle kavaldada ja mitte tühja asja peale närvi minna. näiteks: "jah, ka meie oleme mittekodanike pärast mures ja sellepärast ongi meil niivõrd liberaalne kodakondsusseadus." sellele ei saaks keegi vastu vaielda ja lolli kära oleks vähem.
Anonüümne ütles …
tere Marko

toetan kõigiti õige asja ajamist ning olin ise ka kohal, kui van der Linden O-de muuseumis kinnitas Amnesty raporti ülimuslikkust. seda suuremat kummastust tekitas hiljuti leitud lõik van der Lindeni poolt Eestis antud intervjuu Russia Today'le
http://tubebox.wordpress.com/2007/10/01/rene-van-der-linden-in-estonia/ (pange tähele selget tunnistust, et muulased saavad kohalikel valimistel osaleda)

kas ta annab teadlikult erinevaid kommentaare erinevatele väljaannetele või on Eesti ajakirjanikud veidi vindi üle keeranud? soovin sulle Marko külma närvi ja selget pead!

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA