Kaksikute ajastu lõpp Poolas?

Opositsiooni võit Poolas tähistab teataval määral umbusalduse avaldamist riigi juhtkonna senisele poliitilisele liinile, mida olid senini edendanud kaksikutest president ja peaminister. Kas see on ka mõningane kergendusohe Euroopale, selgub alles pärast uue valitsuse moodustamist ning selle läbisaamist vähemalt kuni 2010. aastani ametis oleva presidendiga.

Paari aasta eest presidendivalimistel kaotanud Donald Tuski võimalik tõus peaministriks annab lootust, et Poola võib taastada oma positsioone Ida-ja Kesk-Euroopa suurjõuna, parandades samal ajal läbisaamist Saksamaa kui teiste pisut kohkunud partneritega Euroopa Liidus.

Tusk on lubanud tõsiselt töötada Poola tagasiviimiseks Euroopa Liidu peajoonele, sealhulgas on ta võtnud eesmärgiks minna eurole üle 2012-2013. aastaks. Samas on Tuski valimiseelsed lubadused vägede kohesest väljatoomisest Iraagist ning USA raketikaitsesüsteemide üle tõsisemalt vaielda on kindlasti rohkem populistliku alatooniga ning võivad jahutada Washingtoni ja Varssavi suhteid. Samuti on lahtine, millise pöörde võiksid võtta Poola hoiakud Venemaa suunal.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA