Rogozini uus lend või sundpagulus

Kui läheb nii, nagu Reuters eile Kremli allikatele viidates teatas, siis saab Venemaa järgmiseks esindajaks NATO juures Dmitri Rogozin. Kui nii, siis on ta Venemaa esimene tsiviilisikust esindaja kaitsealliansi juures, sest kaks varasemat on olnud kindralipagunites mehed.

Rogozin on oma senises karjääris olnud paras jänesehaakide tegija. Juba 1990ndate aastate algusest on ta pidevalt püüelnud Kremli aupaiste lähedust, kuid alati on ta jõudnud lootusetusse tupikusse. Seejuures on ta alati ennast passitanud rahvusšovinistliku liiniga, olles 2006. aasta novembrist ka liikumise "Vene marss" eesotsas.

Rogozini võimalik nimetamine Venemaa esindajaks NATO juures teenib korraga sisuliselt kahte eesmärki. Muidugi siis, kui see ikka teoks saab. Esiteks on Rogozini senine NATO-vastasus kahasse marurahvuslike hoiakutega Moskva signaaliks Läänele - me ei pea seda organisatsiooni kuigi tähtsaks.

Kuid isegi olulisemaks peaksin ma nende analüütikute arvamust, kelle meelest saadetakse Rogozin lihtsalt poliitpagendusse. Kuna Rogozin on võimude poolt eesseisvaid valimisi silmas pidades kõrvale tõrjutud, siis ehk otsustati tülikast poliitfiguurist lihtsalt nõukogulike meetoditega vabaks saada. Samas saab selle sammuga lüüa justkui kaks kärbest ühe hoobiga.

Siiski ei saa jätta märkimata ühte helgemat aega Rogozini karjääris, kus ta Riigiduuma väliskomisjoni esimehena etendas suhteliselt pragmaatilist rolli Kaliningradi teema käsitlemisel kõnelustel Leedu ja Euroopa Liiduga. Seetõttu oleks ehk liiast üle tähtsustada või dramatiseerida Rogozini võimalusi uues võimalikus ametis. Venemaa prioriteedid on kindlasti mujal. Tõsi, NATO laienemisele vastuseis kuulub nende hulka.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
See Moscow newsi uudis on küll huvitav, sest Interfaksile teatasid mehed, et teevad filmi neonatsismist Baltikumis.
KT ütles …
no ma ei tea ... pagenduseks saaks nimetada saadikukohta Lätis või Luksemburgis, kuid NATO juures .... mitte vast niivõrd? pealegi - juhul kui kunagi hakatakse jõudma Gruusia NATO'stumiseni, on Rogozin parasjagu häälekas mees väljapressimistel ... või siis ikka läbirääkimistel:)
Marko Mihkelson ütles …
No päris viimane koht ta muidugi pole, kuid täna ju ei otsusta saadikud ega esindajad midagi Vene enda käitumises. Palju me teame näiteks praegusest Vene esindajast NATO juures Konstantin Totskist. Pigem siiski usun, et Rogozinile oli vaja sooja kohta, et ta Venemaal äärmusjõude väga üles ei ässitaks.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA