Tallinna aprillirahutused 2007 = Müncheni sobing 1938

Just sellise võrdluse tõi oma eilses intervjuus agentuurile Regnum Modest Kolerov, mees, kes on tuntud Venemaa kaasmaalaste poliitika ühe ideoloogi ning velvetrevolutsioonide vastu võitlejana.

Neil päevil Kremlist hundipassi saanud Kolerovi on süüdistatud liigses radikaalses käitumises eriti Moldova, Eesti ja Gruusia suunal. Samas oleks ehk viga Kolerovi veel maha kanda.

Pole välistatud, et tema asumine ühiskondlike organisatsioonide liidu "Vaba Venemaa" etteotsa on teadlik vangerdus. See võimaldab ehk isegi julgemat tegutsemist naaberriikide suunal, milles Kremli otsene side justkui puudub.

Kuid tagasi intervjuu juurde. Võrdluse Müncheni ja Tallinna vahel tõmbas Kolerov siis, kui temalt küsiti, kas ta pole mitte liiga järsk oma poliitilistes soovitustes. "Mulle pole ükski vastutav isik ette heitnud "puudusi". Kuid, kui vaja, keegi peab olema ka "pistrik"," ütleb Kolerov ning jätkab "Aga milleni viisid "tuvide" kangelasteod, seda me nägime nii Münchenis 1938. aastal kui aprillis 2007 Tallinnas."

Selline jahmatamapanev võrdlus räägib minu arvates mitmest olulisest nüansist, mis võib avada aprillisündmuste laiemat tausta. Esiteks võib Kremli endise tippanalüütiku taoline vihje rääkida võimalusest, et aprillisündmused Tallinnas oleks pidanud tegelikult kulgema hoopis teise, palju jõulisema ja võimalik, et isegi verisema stsenaariumi järgi.

Teiseks näitab sellise võrdluse kasutamine, et Tallinna sündmuste puhul lähtuti Kremli koridorides (vähemalt siis Kolerovi kaudu) mitte niivõrd Teise maailmasõja ohvrite mälestamise kontekstist kui just laiemast poliitilisest aktsioonist Eesti, aga miks ka mitte lääneriikide vastu.

Ja muidugi annab taoline võrdlus veelkord põhjust arvata, et Venemaa lihtsalt ei saa ega taha teisiti kui kõigiti provotseerida lääneriike suhete pingestamisele. Kuidas teisiti saab ka hinnata president Putini äsjast hoiatust kunagise Kuuba raketikriisi võimaliku kordumise eest Ida-Euroopas, kui teadliku provokatsiooni.

Siit aga lõpetuseks üks järeldus. Kui Venemaa pakub lausa vägisi lääneriikidele uut Külma sõda või leebemalt öeldes Külma rahu, siis tuleb see vastu võtta. Moskvas on vist unustatud, milleni viis 20. sajandi teise poole suur vastasseis Nõukogude Liidu majanduse ja lõppeks ka riigi.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Информация
http://history.keldysh.ru/
Дорогие коллеги!
Приглашаем вас принять участие в конференции "История и математика", посвященной математическим подходам в изучении истории, методам восстановления данных и построения научных прогнозов развития человеческого общества.

Конференция состоится в Институте прикладной математики им.М.В.Келдыша РАН 29-31 октября.
Для посетителей конференции
Для включения в список желающие участсвовать в качестве посетителей должны выслать заявку на адрес history2007@keldysh.ru
Текст заявки:
1. Фамилия Имя Отчество (полностью)
2. Название организации (полное название организации)
3. Должность
4. Гражданство (для иностранных граждан формируется отдельный список)
Anonüümne ütles …
Te näitate veel "kõrgemat" taset, kui Karl Rove tiim oma rahvale Iraagi sõda väljamõeldud massihävitusrelvade ja terrorismi toetamisega õigustades. :(

Paraku on lugu selline, et kui eesti rahvast saab võimusõbraliku meedia abiga veel säärase jutuga pead segi ajada, siis venelaste juures pole see võimalik. Venelased näevad seda pläma, näevad et need on jaburad valed, ning ei usalda Eesti riiki enam, isegi mitte vihjamisi. Piisaks Putini järeltulijal NÜÜD, peale Teie pronkssõdurietendust vaid vihjata, kui oleks tal kodumaal Eesti vastase püha sõja jaoks rahva toetus olemas. Mitte keegi ei iitsatakski midagi Eesti demokraatiast või muust taolisest, sest oma ülbusega on Eesti valitsus venelaste hulgas igasuguse tõsiseltvõetavuse kaotanud. Vene rahvas TÕSIMEELI usub peale valitsuse vägitegusid, et Eesti on natsiriik. Jumal hoidku selle eest, et selle nimel veel midagi reaalselt ette ei võeta. SEE on Eestile suurim julgeolekuoht, mida aga Teie ja teie erakonnakaaslaste isekus näha ei luba. :(

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?