Gazpromi palgaline ei sobi Euroopa juhiks


Mida lähemale Lissaboni leppe jõustumisele, seda enam on hakatud spekuleerima Euroopa Liidu kahe kõrge ametikoha täitmise üle. Nii Euroopa Liidu presidendi kui ühenduse "välisministri" kohale on pakutud juba terve rida nimesid.

Loomulikult on täna veel veidi vara teha ennatlikke järeldusi ühe või teise persooni võimalustest. Silmas tuleb pidada muidugi seda, et Euroopa tippjuhtide kohad määratakse mitte otseste valimiste, vaid poliitilise kombinatoorika põhjal.

Kuigi Euroopa Parlamendi valimised andsid üldise jõudude vahekorra, jätab see siiski poliitilise vastutuse küsimuse hägusaks. Viimane on ka kindlasti üks põhjus, miks Euroopa kodanike usaldus Brüsseli vastu nii madal on.

Kui võtta neli pluss üks kohta (Euroopa Komisjoni president, Euroopa Parlamendi eesistuja, Euroopa Liidu president, välisminister ja lisaks NATO peasekretär), siis kolm nendest on täidetud.

Kolmest kaks esindavad konservatiive (kes teatavasti võitsid Euroopa valimised) ning kaks väiksemaid riike. Olemas on nii Põhjala, Lõuna kui Ida-Euroopa esindatus. Seega võiks arvata, et kahele järele jäänud kohale on head võimalused kindlasti sotsidel ning vähemalt ühel suurriigil.

Kui rahvusparlamentidel oleks siin mingi sõnaõigus, siis pakuksin omalt poolt välja, et presidendi kohale võiks kandideerida Tony Blair ning välisministriks Carl Bildt. Nii oleks üldine tasakaal paigas ning Euroopa tippkohad täidetud ka tõepoolest rahvusvaheliselt läbilöönud poliitikutega.

Nendest kahest (Blair ja Bildt) on ilmselgelt keerulisema võimaluse ees Rootsi välisminister, sest tema sirgeseljalisus ning välispoliitiline autoriteet võivad nii mõnelegi mitte meeldida. Eriti lõunapoolsetes riikides. Ka pole välistatud, et näiteks Prantsusmaa võiks ihaldada välisministri kohta endale. Kuid elame-näeme.

Ajakirjanduses tehtud vihjed ühe Nord Streami palgalise lootustest saada Euroopa Liidu presidendiks pean küll mõneti kummaliseks. Kõigile on teada, et Gazpromi enamusosalusega firma on sisuliselt Euroopa Liidu naaberriigi välispoliitiliseks tööriistaks, mistõttu ka selle teenistuses olevad inimesed pole sobilikud sedavõrd vastutusrikkale liidrikohale Euroopas. Ükskõik siis, milline nende varasem CV välja näeb.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Miks toetad Tony Blairi presidendiks? Ta loi koik oma voimalused labi Iraagi soda alustades ja inimoigusi mitte austades hiljem. Samuti on olnud nii tugevalt vastu eurole, EL yhisele kaitsepoliitikale jne. Mis kasu saaks olla, kui selline on president?
Marko Mihkelson ütles …
Kui võtta arvesse, et president on ilmselt sots ja suuremast riigist, siis peale Blairi ei näe ma kedagi teist. Kuid see pole ju veel kaugeltki otsustet.
Anonüümne ütles …
no aga miks ta sinu arust hea oleks? felipe gonzales oleks siis ju palju moistlikum, on vahemalt oma tooga ka midagi ara teinud

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?