Mis toimub Gruusias?

Tänased uudised ühe Gruusia sõjaväeosa väidetavast valitsusvastasest mässumeelsusest vahetult enne NATO partnerlusprogrammi raames homme algavaid staabiõppusi vaid süvendab arvamist, et kellegi huvides on vägisi olukorda Gruusias tõsiselt destabiliseerida.

Osa opositsioonist on tänaseks muutunud täiesti mittekonstruktiivseks, eelistades poliitilistele läbirääkimistele liiklusblokaade. Nende ainus soov on legaalselt valitud võim kõrvaldada. See aga omakorda lõhnab lootusel provotseerida võime jõukasutusele ehk teisisõnu sisesegaduse külvamisele.

Samal ajal on Venemaa tugevdamas oma sõjalist kohalolekut Abhaasias ja Lõuna-Osseetias. Läinud nädalal viidi "piirivalve" eesmärgil nendesse okupeeritud aladele 1800 FSB üksuslast. Väidetavalt on seal kokku umbes 10 000 hea ettevalmistuse ja relvastusega Vene sõjaväelast.

Kõige selle juures levivad väsimatult jutud sellest, et eelolevatel kuudel võib Vene sõjamasin uuesti liikvele minna. Ühe järjekordse ennustuse või vihje leiate intervjuust tšetšeenide löögirühma Vostok endise liikmega.

Selles situatsioonis peaksid Euroopa Liidu välispoliitika juhid väga teraselt jälgima olukorda. Gruusia küsimust on võimalik otsati arutada juba eeloleval neljapäeval idapartnerluse avaüritusel Prahas, kuid loodetavasti on teema päevakorras ka ELi välisministrite järgmisel korralisel kohtumisel 18. mail.

Kommentaarid

Sandor Elias ütles …
Täiesti nõus, aga ma usun, et ajastus,mil riigipöördekatse "avastati", ei ole sugugi juhuslik. Väitsid ju ka Gruusia enda allikad, et kavatsusest teati juba 2 kuud. Ma täiesti usun, et Venemaa üritab midagi nö "susserdada", aga võib-olla tuleks ka Šaakasvilile kasuks, kui ta natukene läbipaistvamat poliitikat ajaks. Läänes need asjad nii mustvalged ju ei paista.
KT ütles …
mnjaa ... pähe ronib paralleel - Kuveidi nimel mindi Iraaniga sõtta.
Marko Mihkelson ütles …
Vaadake seda uudisrida: http://www.newsru.com/world/05may2009/zagovor.html
Marko Mihkelson ütles …
või ka siit: http://www.apsny.ge/base/news-1.php
tambet ütles …
Kui ainuke jõud, keda Venemaa tegelikult arvestab, ei tee talle selgeks, et hoidku eemale, siis tulebki uus turnee.
Vali Dool ütles …
Eelmise sõja venepoolne viga oli vilets PR. Veast õpiti ja nüüd tehakse kõik õigesti - tekitatakse negatiivset fooni, rahulikult, samm-sammult. Ja siis juulis, kui Euroopa rahvas parasjagu meediat ei jälgi, tekib uus SRÜ riik, NATO or not. Barakk ei jaksa seal sõdida. Kooskõlastab venemaa laienemise ja tegeleb oma asjadega edasi.
Pronto ütles …
Ma tuletaks Vali Doolile meelde, et Gruusia astus SRÜ-s välja alles 2006 aastal -- umbes tollal, kui võimuladvikus hakkas küpsema plaan Lõuna-Ossetias ning Abhaasias riigikord jõuga kehtima panna. SRÜ sees oleks see mõeldamatu olnud. Omale seljataguse garanteerimiseks hakat püüdlikult NATO-ga sahmerdama, kulutades relvastusele pea veerandi oma eelarvest ning poliitilise kapitali kogumiseks saadeti Iraaki väikeriigi kohta müstilised 2000 meest. Praeguseks on muidugi selge, et ülejooksikutel ei salli kumbki pool ning see, et sul on suurem vend, ei tähenda automaatselt seda, et ta tuleb sinu esimese kutsumise peale töölt ära ja annab kõikidele sinu klassikaaslastele, kes ennast viisakalt üleval ei pea tahvli ees korraliku keretäie.
Vali Dool ütles …
No meid kui ülejooksikuid küll salliti. See sallimine on ikka reaalpoliitikas kinni, mitte niiväga isepäise lapse kasvatamises.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?