Eesti välispoliitika võtmeküsimus

Eileõhtuses ETV valimisdebatis rääkisime Euroopa Liidu välis- ja julgeolekupoliitikast. Pooleteise tunni sisse jäi paraku küllalt vähe seda, mida Eesti ise oma välispoliitilistes ettevõtmistes just täna peaks väärtustama ning esile tõstma.

Minu arvates pole praegu olulisemat küsimust, kui kõik, mis seotud Eesti majandusliku julgeoleku ja selle jätkusuutlikkuse tagamisega. Juba üksi see, et nõrga majandusega riik on välis- ja julgeolekupoliitiliselt lihtsamini haavatav, peaks olema ilmne kõigile. Seega esimese sammu välispoliitika ja selle elluviimiseks vajalike vahendite tugevdamiseks saame teha eeskätt riigieelarve tasakaalsutamise ning uute tuluallikate loomisega.

Välismajanduspoliitikale senisest suurema tähelepanu pööramise vajaduse tõstatasin Riigikogu väliskomisjonis juba enam kui aasta tagasi. Hea meel on tõdeda, et tegelikult on olukord täna tunduvalt parem kui arutelu alguses.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis on valminud Eesti ettevõtluse rahvusvahelisustamise strateegia Made in Estonia ning ka välisministeerium on tublisti kasvatanud aktiivsust ettevõtjate aitamisel välisturgudele.

Loomulikult ei tähenda eelöeldu, et me peaksime vähendama tähelepanu tähtsatele julgeolekupoliitilistele teemadele, Euroopa Liidu ja NATO sidususe kasvatamisele või kahepoolsete suhete edendamisele kolmandate riikidega. Samas on välismajanduspoliitika just see valdkond, kus meil on veel parajalt arenguruumi ning milles edu saavutamine on võtmeküsimus Eesti majanduse uuele tõusule kaasaaitamisel.

Kommentaarid

Andreas ütles …
välisministeeriumi kasulikkuse kohta tuleks küsida ka ettevõtjatelt. Eestil puudub äridiplomaatia, saatkonnad tõlgivad kohalikke lehti memodeks, mis tuhandete kaupa koju saadetakse lootuses, et keegi neid loeb.

millised on eesti välismajanduslikud huvid? millist rolli mängib meie välispoliitika väliskaubandusbilansi struktuur?
kuidas näevad välispoliitikakujundajad majandussuhteid riiklike huvide kontekstis? (kui eesti välispoliitika koondiks lugeda iga-aastaseid välisministrite vastavaid ettekandeid riigikogu ees, siis on vastus ilmne - ei näegi; eesti välispoliitilised võtmeprojektid on 100 000 eurosed osalemised marginaalsetes outreach ettevõtmistes jmt)

optimist oled, Marko.
tegelikult mina ka, aga eelkõige selles mõttes, et ma usun eesti ettevõtjate võimesse hakkama saada.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA