Venemaa suurim julgeolekuoht ilmutas ennast taas

Tänahommikused ohvriterohked pommiplahvatused Moskva olulisimal metrooliinil kinnitavad kahjuks juba varasemat teadmist, et riigi sisemise julgeoleku suurim oht peitub keskvõimu saamatus tegevuses Põhja-Kaukaasias.

Ma nimetaksin seda Tšetšeenia lõksuks, kuhu esimesena astus juba 1994. aastal toonane Venemaa  president Boriss Jeltsin. Alates sellest ajast on Venemaa keskvõim, eriti aga Vladimir Putin, püüdnud Tětšeenias ja laiemalt Põhja-Kaukaasias toimuvat kasutada oma võimumängudes.

Kahjuks on Kremli ja Venemaa eriteenistuste tegevus aastatega mitte rahustanud piirkonnas toimuvat ja taandanud sealt lähtuvat ohtu, vaid pigem vastupidi. Ainuüksi eelmisel aastal hukkus Põhja-Kaukaasias toimunud rünnakutes enam kui 700 inimest. Kaukaasia Emiraati taotlevate islamivõitlejate mobiilusu ja arvukus on eriti viimasel paaril aastal märgatavalt kasvanud.

Moskva metrooplahvatused on ilmselt viiteks Põhja-Kaukaasias pingestunud olukorrale. Alles hiljuti kuulutas islamivõitlejate juht Doku Umarov, et peagi võib oodata rünnakuid erinevates Venemaa linnades. Pole vähetähtis, et viimasel kuul on oma elu kaotanud paar väga mõjukat islamivõitlejate liidrit. Seetõttu pole Moskva pommiplahvatustes (eriti FSB peakorteri aluses metroojaamas "Lubjanka") välistatud ka niinimetatud kättemaksuaktsiooni tunnused.

On päris selge, et taolised rünnakud ei lõpe enne, kui olukord Põhja-Kaukaasias pole põhimõtteliselt muutunud. Viimast on aga väga keeruline lähiaegadel eeldada. Tšetšeenia lõksust pole kerge pääseda, kui üldse.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Hr.Mihkelson juubeldab rääkides mingist Tsetseenia lõksust,aga et eesti on oma lõputu töötusekriisiga varsti Narva lõksus ja üleüldse eesti muulaste lõksus,see teema teda nagu eriti ei kõiguta,ikka ajab seda läänepugejalikku jura.
Anonüümne ütles …
oravate ja irl-i patroon.http://www.lucaswashier.nl/wp-content/uploads/2008/12/papa_coming_out.jpg
Anonüümne ütles …
IMO pole see sugugi Venemaa suurim julgeolekurisk. Olukord Kaukaasias on tüütult segane ja pommid tekitavad piinlikust, aga see on ka kõik. Hoopis ohtlikum on see, kui mingid riigid püüavad järjekindlalt demokraatiat edendada - see võib olla nakkav.
Nõnda on Venemaa täiesti adekvaatselt oma julgeolekuriske hinnanud.

Tõnu
Anonüümne ütles …
Ei soovi olla mingi vandenõu teoreetik, aga võttes arvesse teise Tšetšeenia puhkemisele eelnenud sündmusi ja V.Putini sõnavõtte tänaste plahvatuste valguses, paistab et süüdlased on nagu juba liiga ette teada.

Ära ei saa unustada ka üha tuure koguvaid väljaastumisi praeguse võimuladviku vastu.

Pommide plahvatamise ajastus ei saaks selles osas parem olla. Tähelepanu koondumine sotsiaalsetelt probleemidelt vaenlase leidmise küsimusele, et killustuvat ühiskonda jälle siduda.

Kristjan
Anonüümne ütles …
Pole midagi imestada et Mihkelson terrorismi õigustab, sellised poliitikud on eestile äärmiselt ohtlikud ja Irl bande tuleks võimu juurest minema kihutda seda enam et isamaalisusega pole neil mingit pistmist, see on ainult silmapete.
Pole eesti riigis asjad sugugi nii korras -vastupidi - et võtame venemaad kritiseerida.
k
Marko Mihkelson ütles …
Kes minu loost loeb välja terrorismi õigustamise, on ikka väga kirjaoskamatu tegelane.
Anonüümne ütles …
Marko,
Sinu - ja Su "vandeseltslaste" Liigi, Taro, Mikseri, Helme - sõnavõtud on alati ühte auku. Just kui maailm, s.h. hiiglaslik Venemaa oleksid üheselt mõistetavad ("N.Chomsky ei mõista Venemaa arenguloogikat")! Rahvas - tuhat ja rohkem aastaid venelastega külg-külje kõrval elanud - pööritab teie seltskonna juttu kuuldes lihtsalt silmi. Mina ka...

Loe veel oma eile Päevalehele antud usutluse juurde kirjutatud arvamusi. Võib-olla annab ka Sinul ning Su erakonnal ennast paremini - "kirjaoskuslikumalt" - väljendada? Tahes-tahtmata on eestlased rahvuslaste osas umbusklikud, kuna need kipuvad ikka rahva nimel rääkima.

Lisaks lasub Sul - rahvuslasel - suurem vastutus, kuna välismaalased võivad teie - rahvuslaste - väljaütlemisi pidada olemuslikelt eestlaslikeks, s.t. mina olen mures, kui Sinu lohaka eneseväljenduse pärast väljaspool arvataksegi, et "eestlane" itsitab surevat naabrit nähes pihku.

Tõnis Bleive
Marko Mihkelson ütles …
Ja Tõnis, mis on siis Sinu arvamine sellest sündmusest? Paljas lahmimine Kesknädala stiilis pole kuigi kaasamõtlev.
Anonüümne ütles …
...Moskva on Vene Föderatsiooni pealinn, viimane ja NATO, kuhu IRL-i heakskiidul kuulub ka Eesti Vabariik, on liitlased nn. "terrorismivastases sõjas".

Meie liitlast rünnati meie ohtlikeima (meenuta 11.septembrit, tohutuid inimkaotusi sõdades Iraagis, Afganistanis, Tšetšeenias, sealhulgas ka Londoni ning Madriidi metroorünnakutes) vaenlase poolt. Sa ei avalda kaastunnet ega esita ettepanekuid toetuseks, vaid hakkad raskel hetkel liitlast - Vene keskvõimu - parastama.

Minule tundub väga imelik. Sealjuures olin eelnevas kommentaaris - mille Sa lahmimiseks nimetad - Sinu suhtes heatahtlik ning juhtisin kõigest tähelepanu IRL-i ja ka Riigikogu väliskomisjoni suhetele avalikkusega, mõeldes, et tagasiside on vajalik. Nt. võin anda tagasidet ka Sinu tugevatele külgedele: erinevalt paljudest rahvaesindajatest või muidu ühiskonnategelastest, näid olevat suvaliste inimeste arvamusest ja laskud pisut ka aruteludesse, nagu praegu. Rahvaesindaja töö on rahvast esindada, rahva töö on oma esindajat volitada ja tegemistel silma peal hoida, ka vastukaja anda. Kodanikuks olemine on ju koostöö?

Tõnis
Anonüümne ütles …
Vabandust, parandan segase lause ära:
"Näiteks võin anda tagasisidet ka Sinu tugevatest külgedest: erinevalt enamikust rahvaesindajatest või muidu ühiskonnategelastest näid olevat huvitatud suvaliste inimeste..."
Anonüümne ütles …
mis joga see keskerakond siin ajab? mis liitlane see venmaa sin on???

keskerakond lahmimise asemel käigu välja konkreetsed samud, kuda siis venega suhteid parandada, kusjuures võiks ka põhjenda, mis siis väidetavatele sammudele ka garantiiks oleks...

alustuseks üks vihje: appeasement pole venemaa puhul kunagi töötanud.



A.
Anonüümne ütles …
tsetseenid naeravad FSB ebaonnestunud propagnada yle. olevat teatatud mehe nimi, kes aitas naisi moskvas autost valja-
Kazbek Matayev, a citizen of Naur region, Chechnya.
FSB informeerivat, et Matayev olevat voidelnud vene okupatsiooni vastu Tsetseenias. ainult et see mees ise ei elavat yldse venemaal vaid juba pikka aega prantsusmaal!!!

http://chechencenter.info/n/events/456-1.html
Unfortunately for FSB, Kazbek Matayev doesn't even live in Russia. He immigrated to France and lives there for a long time. Magomed Deniev, representative of pro-Russian militia in Chechnya, pointed out that Matayev is even older than the one Russian FSB presented.
Anonüümne ütles …
Скажите господин За Что вы нас русских не ненавидите,за деньги или по Убеждению.

Без уважения с прзрением!
Marko Mihkelson ütles …
Sündmustele veidi seletust leiab ehk siit: http://www.kavkazcenter.com/russ/content/2010/03/31/71502.shtml
Marko Mihkelson ütles …
Anonüümsele venekeelsele kommentaarile: kriitika poliitikate suhtes ei ole viha inimeste suhtes. Võiks ju sellest ükskord aru saada, kui tahetakse muidugi!
Anonüümne ütles …
Marko 19.41,
seda ma Sulle püüdsingi enne selgitada, et küsimus ei ole, mida Sa arvad (miks küll peaksid venelasi vihkama?), vaid miks jääb teatud MULJE.
Mulje on igaühe enda asi, küll aga võib kaasinimene soovi korral vastutulelikkust ilmutada.
Selle "muljega" minu arust on Eesti Vabariik ja IRL kõvasti alt läinud ja mulle tundus, et näen suurt arenguruumi; kui aga minu vastavasisuliste märkuste peale tuli järjekordne(!) hurjutus Kesknädalaga, siis... Hakkab tunduma, et rahvuslastel ikkaga ON vene-häire (mis see iganes täpsemalt ka pole)... Järelikult ikkagi ei ole arenguruumi? Järelikult mul ei maksa (enam) IRL-i valida(?)
T.B.


See, mille pärast pahandad anonüümikuga on lihtsalt sümptomaatiline. Vaata kas või teisigi kommentaare. Näiteks neid:

"to Taro 31.03.2010 10:38

Igorjok, oled haige! Ega parastamine ei kaunista kedagi...

Kujutage ette kasvõi korraks, et eesti väed tapavad Afgaanis taliibide vms pealiku...
Rootsi ja Soome kubiseb eee.... arablastest, leidub müni geenius midagi Tallinnas orgunnida...
Ja siis, kui olete juba fakti ees, et Tallinnas on sama ohvriterohke asi juhtunud loete te vene meediast rõõmust pakatavaid artikleid a la, et paras nendele amide sabarakkudele!

On meeldiv seda ette kujutada? Kindlasti mitte!
Milleks siis ikluda?
Oleme kõik inimesed, oleme kõik sarnased riigist olenemata,oskame valu tunda, oleme haavatavad ja surelikud, igaühel on kelle pärast muretseda...

Milleks mustata enda hinge selle räpase parastamisega? Milleks kahjurõõmu tunda? Igayhel on südametunnistus, mida ei saa petta!

Kas tõesti rõõmust hõiskamise eest makstakse nii palju? Ei usu!
Milles on siis asi? Alaväärsuskompleks? Solvang? Ambitsioonid?

Ei saa aru ja ei tahagi saada!
-23 +16
Papi 31.03.2010 10:37

Hea, et Taro neid lontruseid "vabadusvõitlejateks" ei nimetanud. Helme ju isegi õigustas neid naisi, kes oma isade ja vendade eest kätte maksavad. Kahjuks on enamus selliseid enesetapjaid väljapääsmatus olukorras, kus Vene vägede brutaalsus ei ole sugugi esimesel kohal. Põhiliseks teguriks on poliitiline võitlus, kus tulevase nänni nimel tuuakse ohvriks kas või enda õed ja naised. Kaukaasia reeglite järgi on naine ise süüdi, kui teda vägistatakse. Ta on süüdi, kui ta ei kuula põhupeast perekonnapea sõna, kes näiteks peab loomulikuks orjapidamist ja on selle äri tõttu kaotanud mõne oma samasugusest põhupeast poja. Ja terrorismi tõi Venemaale vist ikkagi Jeltsin. Tõsi küll, siis pidas isegi Venemaa enda "vaba ja demokraatlik" meedia neid tegelasi vabadusvõitlejateks.
-20 +11"
Anonüümne ütles …
Väga tavaline eestis et kui julged võimupoliitikuid kritiseerida, siis oled kremli käsilane.
selline mõtteviis on eestis tavaline.
Mihkelson mida vassite, te ju räägite et venemaa enda poliitika on paljuski selles süüdi.
Kirjaoskamatuses pole mind vaja süüdistada, minge ja lahmige omasugustele ullikestele, kes iga teie sõna puhta tõena võtavad.
Anonüümne ütles …
Targem on vist küsida otse: hr. Mihkelson, kas teil on natuke kahju ka, et 40 inimest terroristide käe läbi oma otsa leidsid? Või on pigem hea meel?

Lihtsalt üritan selgeks saada seda, mida artiklist ei selgunud.
Marko Mihkelson ütles …
Viimasele anonüümsele: mul on kahju kõigi traagiliselt elu kaotanud Venemaa kodanike pärast, olgu nad siis terroristide või võimude poolt tapetud. Nimekiri on kahjuks juba mitte sadades, vaid tuhandetes inimeludes. Kas see on nüüd selge?
Anonüümne ütles …
Jah, nüüd on selge.
Marko Mihkelson ütles …
http://www.csce.gov/index.cfm?FuseAction=ContentRecords.ViewDetail&ContentRecord_id=883&ContentRecordType=P&ContentType=P&CFID=31032792&CFTOKEN=67633966
Anonüümne ütles …
Millele hr Mihkelson tahab tähelepanu pöörata, on fakt, et antud plahvatused on pikemaajalise kriisi tulemus, mitte mingi hullu äkkidee.

Seda Mihkelson Venemaad kritiseerdes silmas peabki, mitte ei halvusat ei hukkunuid ega venelasi nagu Mihkelsoni kriitikud püüavad väita.

Lõppude lõpuks, Putin valis ise sõja Tšetseenias ja peale sõda on Putinil olnud pea 10 aastat, et olukorda normaalseks tsiviilühiskonnaks pöörata.

Plahvatused Moskvas ja pidevad plahvatused Dagestanis ja lähiümbruses näitavad, et tsiviilühiskonna arendamisega pole Kreml suutnud sõjajärgses Tšetšeenias hakkama saada.

Mitte miski muidugi ei õigusta ei plahvatusi ega hukkunuid - inimesed, kes kannatasid ja kannatavad, pole kuidagi vastutavad Kremli tegude eest.

Salasilm.
Marko Mihkelson ütles …
Täiesti nõus, Salasilm. Need, kellel tõeliselt toimeka ja vaba Venemaa saatus oluline, küsigu Nashilt ehk Kremlilt, miks toimus 31. märtsil (päev pärast traagilist terrorirünnakut), Triumfi väljakul disko?
Anonüümne ütles …
Vastaksin kolmele viimasele väljaütlemisele - ja pool tundi tagasi oleksingi kirjutama hakanud, kui poleks Marko päeviku arhiivi pikemalt uudistama asunud. Vaatasin 2006.a. kohta (sealt lugesin muu hulgas järgnevat:
"Kuna blogi mõtteks pole ju ühe inimese pealesurutud monoloog, siis loodan olla partneriks mõttetöös nendele, kellel on huvi ja tahtmine kaasa rääkida või vaielda teemade üle, mis otseselt või kaudselt puudutavad meid kõiki. Seepärast pole midagi paremt, kui põnev, aktiivne ja sisukas arutelu.")

Mõtlesin, et vaatan veel käesoleva aasta kirjatükke, kommentaare. Sattusin ka kirjutise, millele olin ise arvamuse lisanud, juurde: ja kas sa näe! Minu täisnime alt viisakalt esitatud küsimused ning paar mõtet on kadunud.

Tõnis
Anonüümne ütles …
http://www.nytimes.com/2010/03/31/opinion/31pape.html
uurimus sellest, et tsetseenia suitsiidiplahvatused POLE RELIGIOOSSETEL motiividel nagu vene kriminaalse valitsuse pooldajad meil sageli proovivad naidata. USA analyytikud kirjutavad, et niikaua kui tsetseenidel pole iseseisvust, jatkuvad ka need venemaale kaost toovad rynnakud.
The three of us, in our work for the Chicago Project on Security and Terrorism, have analyzed every Chechen suicide attack since they began in 2000, 42 separate incidents involving 63 people who killed themselves. Many Chechen separatists are Muslim, but few of the suicide bombers profess religious motives. The majority are male, but a huge fraction — over 40 percent — are women. Although foreign suicide attackers are not unheard of in Chechnya, of the 42 for whom we can determine place of birth, 38 were from the Caucasus. Something is driving Chechen suicide bombers, but it is hardly global jihad.
...As long as Chechens feel themselves under occupation — either directly by Russian troops or by their proxies — the cycle of violence will continue wreaking havoc across Russia.
Anonüümne ütles …
Venelasele
Toetades Venemaa demokraatlikke jõude Marko toetab venelasi. Venelased toetades oma kgbshnikuid ise vihkavad ennast.

:-)
Anonüümne ütles …
Eelmine, see on ikka ülbus kuubis!

Nahhui see meie asi on, kuidas üks teine ühiskond end korraldanud on! Kas on vaja kogu aeg ennast imetledes teiste kallal möliseda? "Oi, kui head ja demokraatlikud meie oleme, aga teie -- pähh!"

Meie asi on ise ellu jääda. Mitte naaberriike juhendada.
Anonüümne ütles …
eelmisele
ja see "Nahhui" ning "möliseda" ütlevad, kes sa oled.

http://www.ej.ru/?a=note&id=9985
vene opositsioon ärkamas.
Mihhail Berg:
"...tsivilisatsioonide kokkupõrkes osutusi tsetseenid tugevamaks venelastest, nagu baskid hispaanlastest, hindud inglastest...
Igal impeeriumil on oma algus ja lõpp. Täna näeme vene impeeriumi lõppu, mitte enam suure vaid ...(ei oska tõlkida) Võib teha näo, et see pole nii, et savijalgadel koloss on veel täis jõudu, võib kortsulised põsed täis puhuda ja kujutada endast ähvaradvat kuju, Tsetseenid osutusid tugevamaks oma iseloomult , loomu ja tahte poolest.
Vaja on Tsetseenia lahti lasta, vaja on lahti oelda suure impeeriumi kompleksist, mis täägina meie kaelas ripub, kuna vastavuses kõige levinuma suurriikliku eksiarvamusega KOIK VALLUTATUD RAHVAD ARMASTAVAD OMA TARKA JA HEAD ISANDAT. Ei, ei armasta, mitte iialgi ei armasta, ei lepi sellega, vaid saavad suure tõenäosusega meie surma, meie riigi surma ja lagunemise põhjuseks mitte aga vastupidi. Vene impeeriumi elus laip hoiab vene elu oma raudses haardes ja ei lase lahti, vaatamata sellel et ise on peaaegu hinge heitnud. Kuni pole hilja, on vaja vabaneda. On aeg, ammu on aeg."
Anonüümne ütles …
Ja kes ma siis olen? Ütle, palun. Juhul, kui leiad aega oma märgade unenägude hellitamise kõrvalt.
Anonüümne ütles …
"...ja see "..." ning "möliseda" ütlevad, kes sa oled." - kuule, äkki pöördud enne meie rahandusministri poole?
Tõnis
Marek ütles …
Ka minu arust ei ole midagi naeruväärsemat kui see, kui väike koer haugub suure koera peale.

Me oleme nõrk ja väike riik. Me oleme USA vasallriik. Tribuuti maksame oma osalemisega ameeriklaste sõdades. Me ei mängi suurt mängu -- seda teevad suured poisid omavahel.

Sellelt positsioonilt Venemaale juhiseid jagada -- naeruväärne. Eriti arvestades seda, et nii mõnigi rahvusvaheline organisatsioon on meie endi inimõigusteolukorda kritiseerinud. Me ei ole mingi demokraatia etalon.

Nii et mis oleks, kui keskenduks eelkõige iseenda vajakajäämistele? Vast läheks siis ka siinmail elu kiiremini paremaks.
Marko Mihkelson ütles …
Ilmekas näide sellest, miks ei suuda Venemaa julgeolekujõud olukorda stabiliseerida. Ehk siis vägivald sünnitab vägivalda: http://newtimes.ru/articles/detail/18939
Anonüümne ütles …
...aga kui Venemaa laseks Tšetšeenial iseseisvuda, siis ta peaks seda kogu Põhja-Kaukaasiale lubama. Kas need riigikesed saaksid omavahel läbi? Kas mõni neist omakorda ei haaraks võimu ehk taastuks olukord, kui keegi valitseb sealkandis jõuga teisi?

Kuidas selline olukord mõjutaks piirkonna (tegelikult maailma) julgeolekut, s.h. Venemaa, vanad Kaukaasia riigid, Iraan, Türgi, Iraak, islamiäärmusluse käes vaevlevad riigid? Kuidas suhtume sellisesse võimalusse meie liitlastega?
Mida ütlevad ülejäänud Venemaa rahvad ning vabariigid?
Tõnis Bleive
Anonüümne ütles …
_Ma nimetaksin seda Tšetšeenia lõksuks, kuhu esimesena astus juba 1994. aastal toonane Venemaa president Boriss Jeltsin._

Tšetšeenilaste kohta võiks Mihkelson uurida oma sõpradelt Georgiast. Mina olen tšetšeenias enne esimest sõda käinud ning enamvähem tean kuidas oli kombeks seal asju ajada. Ja ega Jeltsinil ei jäänud tõesti midagi muud üle.
Aga see selleks. Pigem oleks mul soov, et Eesti rahval võiks olla ka sellist kaukaasia julgust võidelda oma õiguste eest mitte kuulata meie poliitikute fantaseerimisi demokraatlikest ja ebademokraatlikest riikidest, mingisugustest x näitajatest millel pole reaalse eluga mingit pistmist. Keegi võiks näiteks tegeleda meil eestis oleva arstimaffiaga.
Lolli inimese tunnus on aga see kui ta räägib ainult nendest probleemidest mida ta naguinii lahendada ei suuda.
Anonüümne ütles …
Viimasele:
mulle meeldib kuulata nende inimeste arvamusi, kes ise midagi läbi elanud ning uurinud on. Alati on huvitav kuulata suvaliste eestlaste jutte vene sõjaväes kogetust - neil on arvamus eri rahvaste kohta, nad on nendega kaks-kolm aastat koos elanud. Kord olin ühes palatis kolme mehega, kes lausa koostasid tollase liidu rahvaste iseloomude pingerea armeekogemuste põhjal. "Mustad" ja leedukad olid esimesed...

Ma loodan, et Marko ikka on sõjaväeteenistuse läbinud. Laalimaldi õpikulalin on kole mõttetu, imelik, et respuublika-Marko tema selja taha on asunud!
Tõnis Bleive
valge sukkpyks ütles …
"Tšetšeenilaste kohta võiks Mihkelson uurida oma sõpradelt Georgiast. Mina olen tšetšeenias enne esimest sõda käinud ning enamvähem tean kuidas oli kombeks seal asju ajada. Ja ega Jeltsinil ei jäänud tõesti midagi muud üle."

no isegi gruusia pralamendi liikmed tegid poordumise tsetseenide poole, et nad on vainakhid molemad ning nende rahvusi ei saa lahutada...
millest te siin sonite, seltsimees? mida oli okupant jeltsinil asja teise rahvuse kodumaale!

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?