Hiina armee ja Venemaa hirmud


Mõned aastad tagasi kirjeldas üks minu Moskva tuttav, kes omal ajal töötas Nõukogude Liidu kindralstaabis, stsenaariumit, mis sisaldas võimalikku sõjalist konflikti Venemaa ja Hiina vahel. Ta pole Venemaal sugugi ainus, kes peab riigile suurimaks julgeolekuohuks mitte ametlikus sõjalises doktriinis viidatud NATOt, vaid eeskätt üha ambitsioonikamaks ja ressursiahnemaks muutuvat Hiinat.

Venemaa poliitilise ja sõjalise analüüsi instituudi asedirektori Aleksandr Hramtšihhini arvates on enam kui 95-protsendiliselt kindel, et kui üldse peaks Venemaad kunagi ähvardama mõni suureulatuslik sõjaline agressioon, siis see lähtub Hiinast. Tema arvates pole küsimus kas, vaid pigem millal.

Ühes oma viimases analüüsis võrdleb Hramtšihhin detailselt Vene ja Hiina relvajõudude võimekust, andes oma kodumaale hävitava hinnangu. Tema arvates on Venemaa suutlikkus kaitsta Kaug-Ida ja Siberit äärmiselt piiratud. Samas on Hiina armee relvastus (püssidest lennukiteni) ja ettevalmistus juba täna muljetavaldavad.

Kuigi tuumarelvastuse võrdluses on Venemaal suur edumaa, on omakorda Hiina tuumaarsenalis piisav hulk heidutusmaterjali. See aga takistab tuumarelva karaistamatut kasutamist, mis omakorda jätaks ikkagi eelise Hiinale.

Nimetatud instituudi analüüsid on tuntud väga kriitilise hoiaku poolest Venemaa relvajõudude suhtes. Samas on ilmne, et alles veebruari alguses heakskiidetud Venemaa sõjaline doktriin on oma ajale jalgu jäänud. Täpsemini öeldes tegeletakse seal ohtudega, mis tegelikult on kuvanatud vaid elanikkonnale arusaadavate hirmude esilekutsumiseks. Tegelikud probleemid jäävad aga targu puudutamata.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
http://www.baltija.eu/news/read/5773 eestlased osalesid holokaustis ja riik peab seda tunnistama ja kajastama eesti ajalooõpikutes ja riik peab ka seda kahetsema,paludes andeks jne.
Anonüümne ütles …
http://www.baltija.eu/news/read/5784
Anonüümne ütles …
Nonäed Mihkelson. Järelikult on Mistrali ost ju põhjendatud kui nii suur oht Venemaale.
Anonüümne ütles …
Mis kasu oleks Mistralist, kui Hiina ründaks Venemaad?
Neil ju ainult maismaa piir.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA