Mis sünnib homme Venemaa linnades?


Homne päev saab enam kui paarikümnes Venemaa linnas olema teataval määral lakmuseks sellele, millist mõju on Moskva terrorirünnakud avaldanud inimeste valmisolekule tulla tänavale ning vaikides protesteerida riigi põhiseaduse sätete eiramise vastu võimude poolt. Samas on ka näha, milline võib olla võimude reageering üha laienevale opositsiooniliikumisele.

Traagilised sündmused Moskvas on mõistagi šokeerinud Venemaa pealinna elanikke. Viimati juhtus Moskva metroos midagi taolist kuus aastat tagasi. Vaatamata võimude korduvatele lubadustele hävitada terroristid, on juhtunud vastupidine. Keskvõimu poliitika Põhja-Kaukaasia suunal, nagu sellest kirjutasin eilses kommentaaris, on läbi kukkunud. Vägivald, mida rakendati 1994. aastal probleemi lahendamiseks, on tootnud üha uut vägivalda.

Seepärast võib juba ette kindel olla, et peaminister Vladimir Putini tänane järjekordne "värvikas" lubadus terroristid hävitada on määratud läbikukkumisele. Juba üksnes Ramzan Kadõrovi toetamine Moskva poolt on selge märk valikutest, mis ei too Venemaa kodanike huvidele vastavat lahendust.

Kuid tagasi homse juurde. "31. päeva liikumine" on viimase 9 kuu jooksul toonud Moskvas ja mitmetes teistes Venemaa linnades iga kuu viimasel (31ndal) päeval tänavatele sadu inimesi, kes vaikides on protesteerinud põhiseaduse koosolekuvabaduse paragrahvi (mis on 31.) eiramise vastu. Homme peaks see aktsioon toimuma enam kui 20 linnas.

Teatavasti on viimasel ajal mitmel pool Venemaal suurenenud rahulolematus eeskätt peaminister Vladimir Putini tegevuse vastu. Aktsioonid ja miitingud tema tagasiastumise vastu on olnud kasvavas tempos.

Seepärast on eriti oluline jälgida, kas eilne kurb sündmus on järjekordseks ettekäändeks Putinile oma võimu päästmiseks. Üheks esimeseks eesmärgiks võib seejuures olla aktiviseerunud kodanikuühiskonna ja opositsiooniliikumise vaigistamine, nagu täna arvas üks liikumise Solidaarsus liidritest Boriss Nemtsov.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Ай, Моська - знать, она сильна,
коль лает на слона ....
И. В. Крылов
Господин Мхклсн!
Вам не надоело ёрничать в адрес России ??
Anonüümne ütles …
http://www.svobodanews.ru/content/article/1998015.html
Aleksejeva, Nemtsov teatasid, et ei osale homme, sest et leinapäev.
Kuulge, Mihkelson. Jätke venelasi rahule kasvõi üheksaks päevaks, vastavalt õigeusu tavadele... las nemad sängitavad oma surnuid mulda. Ja siis jätkate edasi oma... ei leia sellele nimetust...
No mis inimene te selline olete ? Häbi peaks olema
Anonüümne ütles …
Глава Московской Хельсинкской группы Людмила Алексеева приняла решение не участвовать в акции в защиту свободы собраний, которая должна пройти 31 марта на Триумфальной площади в Москве.
Anonüümne ütles …
_Kuulge, Mihkelson. Jätke venelasi rahule kasvõi üheksaks päevaks, vastavalt õigeusu tavadele... las nemad sängitavad oma surnuid mulda. Ja siis jätkate edasi oma... ei leia sellele nimetust...
No mis inimene te selline olete ? Häbi peaks olema_

Millele hr,. Mihkelson tähelepanu osutab, et võimud sooviksid seda kurba sündmust kiirelt ära kasutada oma populaarsuse tõstmiseks, annaks hea ettekäände maha suruda "kahjulikke" elemente ja juhtida tähelepanu kõrvale majanduslikelt probleemidelt.

Salasilm.

PS. Nikolai Patrušev, kes on vene julgeolekunõukogu peasekretär, on juba interfaxile öelnud, et Gruusia seotust sündmusega ei saa välistada.
Anonüümne ütles …
Ma luban endale natukene spekuleerida "31. liikumise" teemal.
Et see teema tuuakse esile meil siin Eestis, peaks ju Mihkelsoni artikli lugejatele signaliseerima, et erinevalt VFist Eestis sellist probleemi pole. Aga kas see on nii ?
Oletame, et keegi sooviks , võimudega kooskõlastamata, koguneda regulaarselt kord kuus teatud kohas pealinnas. Kusjuures loobutakse võimudega kooskõlastamisest lausa demonstratiivselt. Alternatiivsetest läbiviimise koha pakkumistest demonstratiivselt loobutakse. Mina väidan, et ka Tallinnas on teatud magusamad kohad, kuhu teoreetiliselt 31.liikumise Eesti ekvivalent oleks soovinud ilmtingimata koguneda, meil on väga delikaatsed kohad, ning kogunemispaik peab olema ilmtingimata kooskõlastatud võimudega. See on normaalne, ja te mõistate seda. Kui võimudega ei kooskõlastata, siis see ei ole normaalne, see on egoistlik, see on seaduste eiramine, see on eneseeksponeerimine, see on sisuliselt tülinorimine.
Miks siis kiita 31.liikumise tegutsemist Moskvas, samal ajal kui sellise liikumise ekvivalendil Eestis oleks võinud tekkida absoluutselt samasugused probleemid ka siin.
Anonüümne ütles …
Eestiga on jälle nii,et Narva läheb ilusti venemaa koosseisu,kuna kriis süveneb ja töötus kasvab ja väga varsti vihkab kogu eesti rahvas eelkõige parempoolseid kommareid ja veidi vähem kesikuid.
Anonüümne ütles …
Eestlane on eesti keelt rääkiv venelane,sest mõlemad on ateistlikud rahvad ja kuna sarnane tõmbab sarnast,siis eesti sobibki rohkem srü-sse,aga mitte euroopasse.
Anonüümne ütles …
Цуг,
30.03.2010.

Трубоукладочное судно Castoro 6 прибыло в шведские воды. В настоящее время оно стоит на якоре у побережья острова Готланд на расстоянии около 675 км от начальной точки газопровода рядом с Выборгом (Россия) и 550 км от его конечной точки в районе Грайфсвальда (Германия). Укладка первой линии газопровода Nord Stream начнется после завершения настройки и проверки оборудования на судне, а также после прибытия рабочей бригады.
Anonüümne ütles …
Цуг,
30.03.2010.
Трубоукладочное судно Castoro 6 прибыло в шведские воды. В настоящее время оно стоит на якоре у побережья острова Готланд на расстоянии около 675 км от начальной точки газопровода рядом с Выборгом (Россия) и 550 км от его конечной точки в районе Грайфсвальда (Германия). Укладка первой линии газопровода Nord Stream начнется после завершения настройки и проверки оборудования на судне, а также после прибытия рабочей бригады.
Marko Mihkelson ütles …
Tänastest sündmustest Moskvas: http://www.kasparov.ru/material.php?id=4BB372B3C734D
Anonüümne ütles …
Putini valitsus ja vene rahvas ei seisa sugugi ühtse rindena, nii ei ole see ju ka Eestis, et kogu rahvas toetaks valitsuse ja paremerakondade poliitikat.
Huvitav et võtate pidevalt Venemaad kritiseerida, isegi selliste traagiliste sündmuste taustal, kuid samas on oma riigis asjad korrast ära.
Eesti kaugenemine demokraatiast, ajakirjandusvabaduste piiramine, ülisuured sotsiaalsed probleeid, nagu töötuse kasv pea 50 protsenti viimastel aastatel, elatustaseme langus, palkade vähenemine..
Aga see ole teada asi, kui siseriiklikud probleemid käivad üle jõu, siis hakatakse välisvaenlast otsima, tuleb vägagi tuttav ette juba Eesti mitte nii kaugest ajaloost.
Anonüümne ütles …
Parempoolsed pronksiöö korraldajad pööratakse pagendusse või visatakse vangi,normaalne stsenaarium oravatele ja irl-ile.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA