Elagu Venemaa 1913. aasta piirides!

Nendel päevadel kuulsin ühelt oma allikalt lugu, mis seoses Venemaa agressiooniga Gruusia vastu sunnib tähelepanelikkusele. Asi juhtus augustis 1999, kohe pärast Vladimir Putini nimetamist Venemaa uueks peaministriks.

Valitsusjuhi kabineti ooteruumis võeti kangemat kraami. Juhuslikule sisenejale pakuti samuti ühineda toostiga, mille ütles karmi olekuga mees. Ta valas välja ning toostitas, ootamatult - Elagu Venemaa 1913. aasta piirides!

See oli Igor Setšin (pildil). "Pagunitega" tõlgina sai Setšin Putini usaldusisikuks juba 1990ndate aastate algul. Tänaseks on Setšin esimese asepeaministrina Putini peamisi nõustajaid ning mõjuvõimas mees energeetikas. Just tema viis läbi Jukose hävitamise ning Hodorkovski vangi saatmise.

Setšin on Venemaa tänase valitsuse üks salapärasemaid tegelasi. Ta pole avalikkuse ees kuigi sage külaline, sest temale on parimad otsused salajased otsused. Ja ometi oli see bravuurikas toost justkui ettekuulutus. On ka ju Putin öelnud, et 20. sajandi suurimaks geopoliitiliseks katastroofiks oli Nõukogude Liidu kokkuvarisemine.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
nemad on ilmselgelt sittapead. ma vihkan kommuniste aga milline inimene te olete kui pooldate inimest kes avas tuld GRAD'ga magava linna peal "oeldes 2 tundi varem otse-eetris, et hommikul algavad rahukxnelused....

ootan teiepoolset kiidulaulut kui venemaa hakkab pommima tallinnat kus magate teie ja teie perekond

keda te uskute? neid kes polnud Tshinvalis? kui ei usalda venekeelset meediat siis leidke internetis Ukraaina Inter kanali reporterite lugu kes viibisid tol hetkel linnas ning kxike n2gi...

PhD tudeng, Cam.Uni., UK
Anonüümne ütles …
Neile, kes siin nenede gradide kalla hädaldavad: vaenlane liikus Tsinvalisse ja kuna aega ette valmistada polnud,(Shaakasvili ilmselt ei uskunud, et venemaa otseselt sekkub) põrutatigi gradidega.


Märkimisväärne on see, et Tsinvali linnapea koos kõrgemate ametnikega lasi paar päeva varem koos paljudega linnast jalga. Seega oli varem venelastel linna ära võtmine jõuga ette planeeritud ja seletada seda, kuda Shaakasvili alustas, pole mõtet.

Ilma venemaa otsese sekkumiseta poleks Tsinvili kandis ühtegi Gruusia Gradi toimetanud (ilmselt).

Neile, kes väidavad, et Lõuna osseetia pole Gruusia osa, siis ametlikult on küll ja osseetide lahkulöömise küsimuses pole ühegi korralikku st rahvusvaheliste vatlejatega referendumit toimunud ja ma võin kihla vedada, et venemaa okupatsiooni all ei toimu ka.
Anonüümne ütles …
j2rjekorne jama nagu alati, pole sina oled ilmselt kursis sellega, et kokkupxrked leidsid aset ka enne 8 vxi 7-ndat augustit kus gruusia v2ed tulistasid miinipildujatega LO-t olles pandnud oma v3ed gruusia kylades, kui LO separatistid neile vastaksid siis kohe ilmuks Gruusia pressiteade mis syydistaks LO tsiviilelanike tulistamist. Kuna pommitamine oli suurim mis kunagi sel maal juhtunud oli hakkati inimesi saatma PO-sse. miks venemaa pommitab stadioonid ja teised tsiviilehitised aga lihtselt sellep2rast, et n2iteks Goris GRAD-seadis oli paigutatud staadioonil, jne. jne.

referendum LO statuute kohta on aset leidnud v2hemalt kaks korda (enne demagoogiat levitamist tee endale selgeks kysim2rgi all olev teema) 90-ndates ja sel sajandil.

ettevalmistuse kohta pead sa teadma, et vene v3ed jxudsin linna vaid 2 p2eva moodudes kysides eelnevalt YRO julgeoleku nxusolekut ja kuna ta viivitas ning kohapeal hukkusid vene "rahuvalvajad" siis tehti otsus minna LO-sse. Vastavalt Gruusia poolt sxlmitud lepega kui mingis olukorras LO-s hukkuvad "rahuvalvajad" siis omab neid sinna saatnud riik sekkuda militaarselt piirkonda, j2lle tee endale selgeks vastavate, allkirjastatute leppete sisu selegeks!!!! enne dialoogisse minekut.

ma vxin korrata lxpmatult, ava oma silmad, 2ra usu kxike, propoganda k2ib igal pool, sina ilmselt oled tutvunud aint yhe allikaga, xppi vxxrkeelt ei pea see kyll vene keel olema - prantsuse, hispaania, saksamaa omi - ning tee oma silmaring laiemaks
Anonüümne ütles …
kui pole selge siis kordan GRAD'i vxttis Gruusia kasutusele 7-ndal augustil ning lxpetati seda kasutamast 9-ndal augustil kui venemaa v2ed jxudsid Tshinvalisse ning kiiresti tehti GRAD'i sealdised otstarbetuks. 2ra mulle r22gi siin, et GRAD hakkati kasutama kui venemaa tuli Tshivalisse, sellist jama ma kuulan esimest korda, sul on terve linn pealtn22gijaid, isegi CNN ja BBC sellest on teatanud
Anonüümne ütles …
Mul pole siia midagi lisada, et kogu seda jama on üleval hoidnud venemaa, ka rahuvalvajad ei tegelenud oma sihipärase tegevusega.

Venemaa ilmselgelt on ohverdanud LO oma ambitsioonides, ilmselt kas LO ei saa sellest aru või on sunnitud kuuletuma venemaale.

Ossedid vene võimu all ei saa teha hiirepiuksugi, gruusiaga on võimalik läbi rääkida, täpsemalt, gruusia võim pole lihtsalt selline, et teine pool vait suruda.

Äkki selgitad, mispärast Venemaa "rahuvalvajate kaitseks" oli juba mitu kood kogunud piiri äärde vägesid?

Reide ja pommitamisi on piiril varemgi olnud, kus tõde täpselt asub, ei tea keegi.

Ma lihtsalt ei ole nii naiivne, et usun jutte Venemaa "päästemissioonidest". Sõltumata, mida Shaakasvili tegi või poleks teinud, oleks venelased sisse tunginud niikuinii. (mingil põhjusel vihkab putin Shaakasvilit juba pikemat aega) Lääs vaatab ju praegugi abitult pealt.

Grusiinid pole ka mingid inglid, aga vähemalt Shaakasvili ajal üritatakse teha "lääne nägu", mis küll ei taha õnnestuda, aga neile on võimalik reaalset survet avaldada.

Tsinvili pommitamiseks pidi Shaakasvilil tekkima tõsine põhjus, ei tasu unustada, et KÕIK ta nõunikud läänest (sh USAst) hoatasid, et jõu kasutuse puhul ta läänest toetust ei saa.
Anonüümne ütles …
marko pani blogi jälle:) mine ole vahepeal rates või myface vms...
Anonüümne ütles …
Üks fakt on jäänud täiesti kahe silma vahele siinses arutelus. Juba kahe nädala jooksul enne konflikti algust pommitati LO poolelt Gruusia külasid. Kas tulistajateks olid Vene "rahuvalvajad" või siis LO sõdurid, see pole siiani selge. Gruusia juhtkonnal ei olnud muud valikut kui rünnata seda piirkonda kust tulistati. Nad ei saanud lihtsalt kauem pealt vaadata kuidas tsiviilelanikke tapetakse. Muide, see info ei pärine mitte ajakirjanikelt, vaid otse sündmuskohalt, mitmest erinevast allikast. Ja see, et kaks nädalat toimus Grusiinlaste provotseerimine, on fakt. See oli selge provokatsioon, loodetigi, et Grusiinlaste kannatus katkeb. Enne Gruusia külade tulistamist olid Venelaste poolt juba ettevalmistused rünnakuks tehtud, selle kohta juba on ka ajakirjanduses palju infot.
Suur viga mille Grusiinid tegid oli see, et selle kahe nädala jooksul kui nende külasid pommitati, ei teavitanud nad sellest piisavalt rahvusvahelist pressi. Või kui seda tehtigi, siis piisavalt vähe. Tõsi, veidi on nüüd ka pressis selle kohta infot liikunud. Näiteks Gruusia presidendi nõunik rääkis sellest ka CNN uudistesaate teleintervjuus, paraku aga liiga hilja, alles siis kui Vene väed juba sees.
Anonüümne ütles …
nendele esimestele kommenteerijatele. pole liiga palju mõtet spekuleerida, kes ja millal ning millest täpselt tulistama hakkas.

Venemaa agressiivsust Gruusia suunas tuleb vaadata ikkagi oluliselt pikemal ajateljel, augusti alguseks olid sündmused jõudnud lihtsalt taas keemistemperatuurini ja gruusia (sääse) kannatus katkes. Eneselegi ootamatult otsustas üks sääsk veel väiksemat liigikaaslast rünnata(lõuna-osseetiat), millegi pärast uskumata, et vene karu võiks kõige eest kätte maksta, täie rauaga.

ma ei saa veel ikka aru, kuidas paljud inimesed(rohkem vist vene meedia jälgijad) ei suuda mõista, mismoodi lõuna-osseetia konflikt on seotud terve Gruusia pommitamisega (sadamad, linnad, naftatoru, lennujaamad, magistraalid jnejne), riigi militaarvarustuse hävitamisega ja abhaasia kodori oru vallutamisega. proportsioonid ja vastumeetmed pole mitte natuke, vaid ikka tohutult paigast ära.

Lisaks on Vladimitrid murdnud oma sõna juba nii palju, et endiste NL riikide õnneks saavad Prantsusmaa, Saksamaa ja Itaalia lõpuks ka otsese näite, milline on Venemaa tegelik pale - nafta- ja gaasirahast end õhku täis tõmmanud suur jõmm, kes selle asemel, et parandada oma riigi elanike katastroofilist sotsiaalmajanduslikku olukorda, näeb vaenlast hoopis demokraatlikes riikides ja liitlasi autoritaarsetes ühiskondades, kes on tegelikud ohuallikad (Hiina, Süüria, Iraan).


ja see GRADi argument - kui Gruusia tegi kõiki neid asju, millest Venemaa pasundab (genotsiid jne), siis miks on küll nii, et rahvusvahelisi organisatsioone ei lasta endiselt tshinvalisse? venelasena tahaks küll võimalikult kiiresti ja mõnuga neid filmima tõendusmaterjali, et grusiinid paika panna. See tekitab aga küsimuse, mida Venemaal siis varjata on? Enese või tema vaikival nõusolekul toimuvat grusiinide tapmist?


ps. salasilm - miša kutsus putinit mõni aeg tagasi kääbuseks. selle arvele võib personaalse viha küll panna :)
tambet ütles …
Et kommenteeriks siis ka teemat (vaielda võib ju mujal) - meile kõigile oleks ilmselt tervislikum, kui eeldadagi Venemaalt soovi oma piire laiendada. Ehk siis suurem konflikt on nende sellise kursi puhul vältimatu, küsimuseks jääb ainult aeg ja koht.
Kui kogu läänemaailm suudaks seda endale tunnistada ja vabaneda tobedast naiivsusest, oleks ehk lootust lääne poolel haarata initsiatiiv sündmuste juhtimisel. Hetkel, Gruusia taustal, on lääne pool rohkem kahjuks kommentaatori rollis.
Kahetsusväärne on, et lastakse rahumeeli domineerida ühel jõul, kes on seda tänapäeval ainult ehk energiamüügi mõttes ja ülejäänus elab külma sõja mälestustes.
Anonüümne ütles …
Mulle on see GRAD-ide kasutamine miskipärast selguseta. On esitatud väiteid, et GRAD-e kasutati põhja poolt Tsinvalit tulistades. Kas grusiinid tulistasid põhja suunalt?

Kahjuks on küll ka tõsi, et ka Gruusia poolt on paisatud ettrisse infot, mis hilejm on osutunud paanikast lähtuvaks kartuseks, mitte tegelikkuseks. On edastatud fakte enne, kui neist on saanud faktid.
Unknown ütles …
..ehk peab vene end mongoli-tatari riigi õigusjärglaseks ja tahab kogu ala uuesti tankidega läbi kärutada kus nende "esinanemad"hobustega?Miks muidu säärane ülbus kogu maailma suhtes?
Unknown ütles …
..venemaad tuleb kõvemini "pitsitada",et nad Georgiast välja saada-siis kiiresti NATO liikmeks ja UKRAINA ka..Muidu kasvab süües isu.
Muidumeez ütles …
Et kõigile oleks selge, siis siin on link Venemaa 1913. aasta piiridele:

http://www.nicholasandalexandra.com/virtual1999/images/russmap.gif
Anonüümne ütles …
huvitavad kommentaarid samas pole midagi uut, debaat siin pole selles kes on syydi vaid selles, et MIKS GRUUSIA vximud lasid GRAD'ga MAGAVA linna peal eelnevalt teatas ju Saakashvili otse-eetris (leidke see ometi yles!), et hommikul algavad rahakxnelused. sellele on olemas venemaa, ukraina ja tyrgi reporterite tunnistusi.

veel: linnas oli palju OSCE vaatlejaid miks nad KXIK lahkusid linnast kaks tundi enne kui sxda algas? miks keegi OSCE grupist viga pole saanud, miks nad vait olevad nyyd nagu neid pole olemaski seal olnud!? nii palju siis rahvusvahelistest orgunides, kas te ikka arvate, et p2rast seda keegi LO-s laseb veel "rahvusvahelist" ja "objektiivset" gruppi oma maale?

on selge, et ebastabiilsus LO-s on see mida venemaa ihkab, jutt pole selles, ma kardan v2ga oma perekonna eest kes elab ida-virus ehk siis v2gagi l2hedal piirile, milleks teha sellisi avaldusi mis venemaad vihkama paneb? milleks teha seda mida teised nii vxi naa ytlevad olles samas palju kaugem venemaast ning omades mingit vahendit enda kaitseks.

gruusia okupeerimine peab olema hukka mxistud kuid mxistlikult mitte populistlikult. me palgame oma taskust poliitikuid keda ma eriti siin maal ei n2e. mida nad on teinud selleks, et eesti majanduslikult h2sti pysti seisaks, palun oelge mulle millised leped on sxlmitud mis meie majandust edendadaks? paraku on alles kaotused
Anonüümne ütles …
unustasin siia lisada, et "rahuvalvajatel" peale AK-47 ning kaht vxi rohkem BTR-i teist varustust polnud seega pole vximalik miinipildujatest tuld gruusia kylade peal panna nende kaela peal, miinipildujad on LO separatistidel olemas. lisaks tuli nende vahel k2is pidevalt ning surma saanud nii grusiinlased kui LO elanikud selles vxib lihtsalt veenduda leides internetis infot sxjale eelnevast ajast.
Anonüümne ütles …
to anonüümne: venemaa positsioon on selline, et sõltumata sellest, mida meie siin teeme, ajavad nad meie suunal ikkagi oma jura edasi.

Päts lootis küll vait olemisega hullema ära hoida, aga ega venelased teda selle eest ei tänanud ega hoidnud see neid tagasi.


Mõeldagu: Shaakasvili ründab Tsinvilit siis kui vene väed on kohale toodud, õppusedki peetud ja saavutatud lahinguvalmidus...Midagi siin ei klapi...
Anonüümne ütles …
Kui juba jutt salakujudest siis huvitav on Mihail Lesin. Ehk propaganda süüsteemi looja.
http://www.kremlin.ru/state_subj/27849.shtml
Anonüümne ütles …
Alustame sellest, et kust see GRAD'i jutt? Kas see on sama allikas, kes rääkis, et:
-grusiinid alustasid agressiooniga (oma enda riiki rahvusvaheliselt tunnustatud piirides on raske okupeerida)
-grusiinid alustasid esimesena (raske on mitte reageerida kui terroristid tulistavad sinu külasid kahuritest ja miinipildujatest 3-4 päeva vältel)
-grusiinid rikkusid vaherahu (7.aug oli see grusiinide ühepoolne deklaratsioon, mida LO terroristid ei järginud, vaid vastupidiselt suurendasid kahurite ja miinipildujate kaartule ulatust. Samal ajal "rahuvalvajate" komandör, vene läbirääkija ja LO esindaja saatsid gruusia läbirääkija Tshinvalis (söitis kohale) lihtsalt pikalt, selgitades, et "kumm on katki")
- jubedustest, mida grusiinid on Tshinvalis toime on pannud (rahvusvaheline ajakirjandus ja HRW ei ole tuvastaud mitte ühtegi Vene propaganda poolt esitatud fakti, mitte ühtegi. Vastupidiselt on nad kinnitanud gruusia väiteid)
- Tshinvali on maapealt pühitud (ajakirjanike fotod ega satelliitfotod seda ei kinnita)
- 2000 hukkunud tsiviilisikut (HRW ja ka vene enda prokuratuur üllatusena on nüüdseks kinnitanud, et ohvreid on ca 150)
jne. jne.
Nii ja nüüd jutt GRAD'ist? Kust te seda võtate? Ega ometi sealt samast allikast? Ega ometi see sama allikas, kelle sõna keegi enam pärast EL eesistuja poolt vahendatud vaherahu kokkuleppest mittekinnipidamisest ei usalda? Ega ometi see info ei ole vahendatud meeda poolt, mille võimudest rippumatust ja meediavabadust on hinnatud samaväärseks Iraaniga?
KT ütles …
muidumees - tänan vist ainsa asjakohase kommi eest, ehkki su link jääb siin aknas poolikuks

ehk saab nii parem, kui panna see kahes osas ja siis ise veebiaknas kokku kleepida
http://www.nicholasandalexandra.com
/virtual1999/russmap.html
Anonüümne ütles …
See Gradi jutt haiseb. Ma muidugi mingi militaarvirtuoos ei ole, aga asjandus on sisuliselt "katjusa", ehk siis reaktiivmiinipilduja. Tavalisest miinipildujast eristab seda, et esiteks on lõhkepea ja heitelaeng koos, mistõttu saab laskekaugust reguleerida vaid laskeseadme tõusunurgaga, kui ei ole mingi spetsiaallaskemoon. Ja teiseks ei ole tal tagasilööki, mistõttu saab lasta seda autolt. Näiteks EKV 81mm miinipilduja surve maapinnale on 60tonni ja seda ei pea ükski liikurmasin vastu. Gaas väljub laskesedme tagaosast, nagu granaadiheitjal või tagasilöögita suurtükil ( mida asi tegelikult ongi) . Aga siin on probleem, et suure nurga ( näiteks üle mägede) sellega lasta ei saa. Sest muidu lükkab laskeseadme tagant väljuv gaas veoauto üle nipli.Relvakonstruktorid teavad seda ka ja minu teada selle relva tõstenurk üle 45 kraadi ei tohiks olla. Ma vaatasin kättesaadavaid kaarte, väidetavaid Gruusia armee võimalikke positsioone Tšinvali linna ümbruses ja tekkis 2 küsimust. 1. Kas sellist relva sellistes tingimustes ( maastik, Gruusia armee positsioonid versus Tšinvali linn, primitiivne bussoolsihik paneb võimaliku tulejuhi ohtlikku olukorda ja peale selle on küllaltki ebatäpne nagu ka laskemoon. ) oli üleüldse võimalik kasutada, ehk siis kas grusiinide sigadus tehniliselt võimalik ka oli? Ja teine küsimus on, et Gruusia armeel oli ametlikel andmetel 150 GRAD tüüpi reaktiivmiinipildujat. Kuhu nad kadusid? Tšinvali -Gori suund on sedalaadi asjanduse kasutamiseks ju ideaaalne. Üksainus maantee piki orgu. Muidugi on asjandus tänapäeva mõttes luts, maanteele oleks kukkunud ainult heal juhul 1 miin paarikümnest aga sellistes maastikutingimustes oleks abiks seegi. See jutt lõhnab vandenõuteooria järele, aga vähemalt avaliku info kasutajale jääb küll mulje, et neid GRAD,e polnud seal ligiläheduseski. Kaardi pealt vaadates tundub selle relva kasutamine Tšinvali vastu nõudvat üliprofessionaalseid tulejuhte ja laskureid . Ja kui paar päeva hiljem oli aeg neid relvi "sihtotstarbeliselt" kasutada, oli kogu kamp kadunud koos relvadega kadunud nagu vits vette. Mõni asjatundja võiks edasi kommenteerida.
Anonüümne ütles …
Venemaa pole antud konflikti puhul aru saanud, et rahuvalve missiooniks on alati kaitsta mõlemat osapoolt vastastiku vägivalla eest, antud juhul oleks pidanud LO provokatsioonidele reageerima Venelased ise, mitte gruusia. Kuna Venemaa seda ei teinud, ei jäänudki grusiinidel muud üle kui rünnata. Moskva on valetanud ja valetab kõige kõrgemal tasandil pidevalt eesotsas presidendiga ja seda otseeetris. Gruusia hakkas mingil hetkel lahmima hirmust pressiteateid, mis on täiesti mõistetav.
See, et kogu jama on provotseeritud Venemaa poolt on selge kui ajaliselt jälgisite sõjaseisukorra ja sõja kuulutamise teateid. Venemaal on LO ja Abhaasia suhtes vägagi selged huvid, mida näitas ka kogu Moskvas toimunud komejant. Anonüümne võiks vaadata rohkem BBC, CNN, Euronewsi ja võrrelda neid Interfax'i jm venemaalt väljastatava meediaga. Olen jälginud konflikti algusest alates eri uudiseid. Selge on see, et tõde on kuskil vahepeal, aga alatu on õigustada Venemaa sissetungi suveräänse riigi territooriumile eriti veel seda aastal, millal Venemaa pidi oma väed vastavalt lepingule Gruusiast st LO ja Abhaasiast välja viima (vt Entsüklopeedia).
Anonüümne ütles …
Grad, Grad... Tuletaks meelde mis toimus peale Mikheili saamist Georgia presidendiks - igasugu "põnevad" trikid Venemaa poolt. Minu teada "aitas" Vene armee "remontida" raudteed Lo-s juba kevadel ja on infot, et sõjaväevarustus(kütus ja muu pudi-padi) tuli ka tükkmaad varem kohale. Selles valguses võib öelda, et Georgia tegi ennetava käigu. Natuke huumorit kah - http://nemyrych.livejournal.com/81319.html
Anonüümne ütles …
Täpsustuseks,
minu kommentaar oli esimesele anonüümsele (PhD tudeng, Cam.Uni., UK).
Jätaks tiitlid ja elulood CV-desse ikkagi, sest kindlasti on siin ka PhD-sid, mitte PhD tudengeid.
Anonüümne ütles …
Siin tunnistab grusiin ise üles, et nemad olid selle sõja planeerinud. Lambad.Kuhu meedia vaatab?
http://www.ap3.ee/Default2.aspx?ArticleID=30c975b8-c676-4019-bec2-c71b3122ac44&open=sec
Anonüümne ütles …
Gruusia erisaates väitis Eesti-Gruusia Seltsi esinaine Maka Shaharadze(peast kirjutasin, loodan, et õieti), et Tshinvali pommitas puruks vene lennuvägi.
Anonüümne ütles …
Nimi Kaur

Vanust seda palju, et käinud veel Nõukogude armees. Ja ka eakaaslased seal käinud. Kõigi arvamus selline, et pole olemas väeosa, kus läheks KORRAGA käima 100 tanki. Seega oli Venemaa valmistunud selleks sõjaks. (Ja ei muutu venemaal paarikümne aasta jooksul midagi)
Anonüümne ütles …
Ivan, kahjuks oled ise lammas. Kujuta ette, et nt Tartu on Tshinvali. Tartus hakkavad märatsema suur hulk relvastatud venelasi, kas Sa arvad, et antud olukorras jätab Eesti sõjavägi asjasse sekkumata? Kas Sa arvad, et see annab õiguse Venemaale Eestit rünnata? Kui jah, siis sellisel juhul on Sul väga madalalaubaline arusaam. Kui on soov elada teises riigis, tuleb ka austada teise riigi keelt ja kombeid. Venemaa käitumine on pidevalt soosinud separatismi antud regioonis, loe kasvõi seda mida Interfax'i kaudu kõrgem juhtkond ja nukuvalitsused nimetatud regioonidest on öelnud. Venemaa ajaloost ja väikerahvastest ei tea Sa vist muhvigi. Kuidas kaotati 2005 aastal permikomi autonoomia, kus 60% elanikkonnast olid permikomid. Vene rahval võiks oma juhtide pärast häbi olla. Kõik Venemaa väikerahvad tuleks vabaks lasta, sest rahvusidentiteedi ja kultuuri säilimist toetatakse seal häbiväärselt vähe. Samas üritatakse ka oma lähinaabrite rahvusidentiteedi kasvu iga võimalikul moel takistada ja maha tampida. Häbi Venemaale ja venelastele, kes seda toetavad....sest selline käitumine on röövli käitumine, mida on ka Gruusias näha.
Anonüümne ütles …
ka tulistasid magavat bresti linna ainultse polnudki vene linn vaid äsja poolalt võetud
Anonüümne ütles …
Gradid ja linn ... jah loomulikult on sellistes oludes nagu Tshinvali (kitsas oru põhjas, küngaste vahel na gu peo peal) ainus võimalus seda vallutada - oma elavjõudu vähegi säästes - eelneva tõsise turmtulega. See on õpiku järgi.
Ja polnud see mingi magav linn, LO omakaitse keldritest kõmmutamas sisuliselt igas kvartalis tsiviilide vahelt.
Eks Gruusia sõdurid ilmselt arvasid et linn on päris tühi tsiviilidest, nii on ka mõned jutud liikunud kuidas Tshinvali jõudnud grusiinid vaatavad suva õuele, näevad seal vanainimest ja ei jõua ära imestada "Püha jumal mida teie siin teete ..."
No mis teha, sai FSB oma tahtmise kätte ... provotseeris edukalt... Ehk saab siit õppust võtta.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?