Kas Euroopa Liidu välispoliitika prügikastis?

Uskumatu, kuid näib olevat tõsi. Hispaania populaarne nädalakiri Interviu avaldas oma viimases numbris kuuel leheküljel äratrüki Hispaania välisministeeriumi erineva salastusastmega memodest, mis ajakirjanikul läks korda kätte saada sõna otseses mõttes prügikastist.

Asja teeb eriti jahmatavaks see, et terves ulatuses säilinud dokumentides on juttu päevakajalistest ning väga tundlikest rahvusvahelise elu teemadest. Üks memodest kirjeldab näiteks Euroopa Liidu liidrite hiljutist kohtumist Lahtis, kus valmistuti õhtusöögiks Venemaa presidendi Putiniga.

Nagu memodes ikka, on siingi ära toodud riikide positsioonid ja arvamused. Kõik lahti ja avatud nagu kandikul. Mida enamat soovida nendel, kes püüavad Euroopa Liidu keerulise köögipoolega tutvust teha. Luurajatel igatahes kõvasti tööd vähem.

Lisaks nn Lahti memole on ajakirjanike kätte sattunud dokumentide hulgas Hispaania peaministri kirjavahetus Euroopa Komisjoni juhtidega, NATO liikmemaksu kohta käiv aruandlus, suursaadikute ettekanded erinevatest riikidest, analüütilised ülevaated olukorrast Kuubal ja Afganistanis, diplomaatide finantsaruandlus ja muu.

Muide, täna hommikul BBC venekeelses raadioprogrammis osaledes tuli Euroopa Liidu ja Venemaa suhetest kõneledes veelkord veenduda, et jutt Moskva vaatevinklist käib ikka ja ainult lähtuvalt võitja-kaotaja mudelist.

Hispaania välisministeeriumi "prügikastiskandaal" on kahjuks tõsiseks viiteks, millises logisevas seisus on Euroopa Liidu välis- ja julgeolekupoliitika. Paraku annab see juhtum veelkord innustust nendele, kellele oleks kasulik hoida Euroopat lõhestatuna ning strateegiliselt nõrgana.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

UUE VALITSUSE VÄLISPOLIITIKA JA VÄLJAKUTSED

Are we ready for World War III?