Vene Iskanderid suunatakse ikkagi NATO vastu


Venemaa päevaleht Kommersant avaldas täna artikli, mida ei saa kindlasti jätta tähelepanuta. Täpsemini ei saa jätta tähelepanuta Vene Föderatsiooni maavägede ülema kindralpolkovnik Aleksandr Postnikovi avaldust, mille kohaselt paigutatakse kõige kaasaegsemad mobiilsed ballistilised raketid Iskander Eesti piiri vahetusse lähedusse Luugasse.

Teatavasti on Iskanderidega ähvardatud varemgi, kui president Dmitri Medvedev lubas vastukaaluks USA raketikilbi plaanidele paigutada raketid Kaliningradi. Hiljem loobuti sellest plaanist, kuid nüüd näib, et ikkagi on NATO liikmesmaad võetud kirbule.

Luuga lähistel asuvad metsad on koduks 26. raketibrigaadile, kus siiani on relvastuses 100-kilomeetrise tegevusraadiusega taktikalised raketikompleksid Totška. Iskanderide tulek muudaks tegevusraadiuse korraga viis korda suuremaks, mis võimaldaks kirbul hoida kõiki Balti riikide sihtmärke.

Pole sugugi väheoluline, et Kommersandis rõhutati just nimelt Balti riikide jäämist Luugasse kavandatud Iskanderide laskeulatusse. Kommersant ka viitas, et Balti riikide, seega NATO reaktsiooni ei pruugi kaua oodata. Seega justkui ettekavandatud provotseerimine.

Kindral Postnikovi avaldus ning võimalik raketipaigutus ei tohi kindlasti jääda NATOs tähelepanuta. Kuigi Venemaa president Medevdev teatas enne oma Pariisi visiiti intervjuus ajakirjale Paris Match, et NATO pole Venemaale siiski mitte kõige olulisemaks ohustajaks, ei saa Moskva jääda "ükskõikseks üha laieneva sõjalise bloki suhtes".

Kahjuks räägib Iskanderide toomine kaugelt Siberist Pensa ja Birobidžani alt läänepiiridele Venemaa järjekindlast tegevusest NATO vastu, mis pole kaugeltki kooskõlas selle partnerluse vaimuga, mida aegajalt rõhutatakse.

Tagasi tulles täna Tallinnat külastanud Prantsuse Euroopa asjade riigisekretäri Pierre Lellouche'i sõnade juurde võiks lõpetuseks retooriliselt küsida: kui Euroopa arvab, et Külm sõda on lõppenud, siis kas seda ikka arvab ka Venemaa? Ja millised võiksid olla need esimesed read sellel uuel leheküljel NATO-Vene suhetes, mida me praegu kirjutaksime?

Kommentaarid

Qiilaq ütles …
Eks ta ole tähelepanuväärne jah, kuigi esialgu rohkem sõnalise ähvardusena: nagu ma ka enda ajaveebis märkisin, on Venemaal nii Iskanderite kui üldse uuema relvastuse evitamisega kohe väga tõsiseid raskusi, sest neid va uusi relvi on sõna otseses mõttes loetud arvul... Luuga brigaadi täiskomplekteerimiseks tuleks nähtavasti kogu Venemaalt kõik olemasolevad Iskanderid kokku koguda :-)
Anonüümne ütles …
no kui neil praegu neid uusi relvi polegi, siis varsti saavad tänu Prantsuse relvamüügitehingule olema :-(
Qiilaq ütles …
Prantsusmaalt kõlasid sõnad, et müüakse ainult laev, ilma "relvastuseta" - kuigi see on veidi kahtlane, sest sõjalaevalt ikka "relvastust" ära võtta on keerukas. Aga kui ka Venemaa saab ujuva karkassi, ega siis sellega tõesti suurt rohkem midagi pole teha, kui kasutada õppimiseks, nagu nad ka ise on väitnud, sest neil endal pole just palju, millega seda täita... (või õigemini, tegelikult ju Mistralile vähemalt põhimõtteliselt sobivaid süsteeme on ka Venemaal olemas, aga nendega on sama häda nagu Iskanderitegagi - et süsteemid nt ostetavale Mistralile paigutada, tuleks need taas kogu Venemaalt kokku korjata...)
Anonüümne ütles …
http://www.eeru.net/2010/02/26/ne-sprashivajte-chto-estoniya-sdelala-dlya-vas/
Anonüümne ütles …
marko, saa juba üle. ma saan aru, et paanika tekitamine on sinu töö, aga äkki vaatad uue ameti? või ütled oma leivaisadele, et eestlased on anyway nii selgrootud ja meeletuid alaväärsuskomplekse põdev rahvas, et neid pole mõtet enam hirmutada. ja kui juba sõjaks läheb, siis venemaad ei tasu kindlasti karta. ajalugu on näidanud, et karta tasub ikka ainult omasid. eestlast ahistas ja küüditas ikka teine eestlane, kes suurele peremehele väga meele järele tahtis olla.

selles mõttes mulle eestlaste tublidus meeldib. selleks, et saaks naabrile ära panna ollakse valmis pimesi teenima keda iganes, kasvõi seda suurt ja vihatud venemaad.

aga paanikaosakonnale edu. ma siiralt loodan, et teid ükspäev suletakse. ja ma siiralt loodan, et nii marko, tema leivaisad ja ka ülejäänud eestlased endale munad ja sirge selja kasvatavad. seniks aga klähvige aia taga edasi, maailm astub edasi, kerge muigega.
Marko Mihkelson ütles …
Et siis millest üle saada? Vist on see küsimus valesti adresseeritud. Kui keegi peaks millestki üle saama, siis ikka vist need, kes kujutavad vabas maailmas endale ohtu.
Anonüümne ütles …
Huvitav kas eelmisel kommentaari kirjutajal on blondid juuksed, helesinised silmad, roosa aluspesu ja pulgakomm suus?
Anonüümne ütles …
Tähendab et ikka nüüd juba üle eelmine.
Prnt ütles …
Selles on siin rebu küll, et venelastel pole meid kollitada vajaga kui hirmu külvavad meie endi riigiisad.

Aga asja juurde tagasi. Kuhu siis lõpuks Venemaa peaks oma relvad viima? Kusagile taigasse, marilastele mänguasjadeks? Marko, ma teen sulle ettepaneku järgmisel Riigikogu istungil tõsta üles teema Eesti naabrite suhte ähvardavatena tunduda võivatest tegudest ning viia kogu Eesti kaitsevägi ühes tehnikaga Vilsandile, kus keegi ei mõistaks seda vääriti.

Teine küsimus veel. Kui venelased viisid oma raketid Kuubale, siis vedasi ka ameeriklased oma kola sinna lähemale. Kui nüüd Eestis korraldatakse NATO õppused, koos rasketehnikaga, siis KUHU täpselt peaks venelased oma inventari vedama? Need õppused toimuvad nende jaoks ju praktiliselt piiritsoonis.
Marko Mihkelson ütles …
Viimasele: milles seisneb hirmu külvamine? Kui sa loo läbi loed rahulikult, siis mõistad, et tegemist on meile väga tõsise julgeolekukeskkonda mõjutava sammuga. Sinu kummalise loogika kohaselt ähvardab NATO Venemaa julgeolekut. Kaitsevõime tuleb ikkagi rajada reaalse ohu vastu. Venemaale ükskõik kust mujalt kuid mitte Eestist või Soomest. Kas oled nõus?
Anonüümne ütles …
Mis see meie asi on, kus Putin oma rakette hoiab? Hoidku kus tahab. Seda enam, et kuulu järgi tal neid rakette veel polegi. Täielikult sulepeast väljaimetud teema minuarust.
Anonüümne ütles …
Loomulikult on see teema välispoliitikaanalüütikule tähelepanuväärne, aga samas ei maksaks sellest sellist numbrit teha, nagu päevalehed on teinud. Kus mingid niikuinii kergesti teisaldatavad raketid parajasti asuvad, ei ole Eesti tavakodaniku jaoks oluline.

Nõustun, et päevalehed on selle teema järjekordselt üle paisutanud, kuid siin blogis on ta täiesti oma kohal.
Anonüümne ütles …
Miks te vaatate iga venemaa tegevust või tegevusetust ainult selle üksiku sündmuse valguses, vaadake ikka laiemalt, vaadake kõiki sündmusi korraga, näiteks gruusia, ukraina, valgevene, arctic sea, läänemere gaasitrass, nato raketikilp, sõjaline koostöö soomega jne...
Elage ikka nii minevikus kui olevikus ja tulevikus.
Anonüümne ütles …
мушка не мушка, а вообще что такое это нато.
Anonüümne ütles …
мушка не мушка, а вообще что такое это нато.
Anonüümne ütles …
мушка не мушка, а вообще что такое это нато.
Anonüümne ütles …
Viimasele anonüümsele: nato eto stoto plohoe tvoem zadnitse.
Anonüümne ütles …
_Kui keegi peaks millestki üle saama, siis ikka vist need, kes kujutavad vabas maailmas endale ohtu._

oma tõetera oli selles kommentaaris sees mis soovitas Markol üle saada. Eestlane on ikka paras uss teise eestlase jaoks. Seda näeb igapäev kasvõi tööjuures. Kõik hoiavad omaette, üritavad üksteist maha teha suures koondamishirmus. Vaadates kasvõi netikommentaare siis domineerib pidev virisemine, vingumine ning ärapanemine... kui kritiseerid valitsust siis oled kohe venemeelne ning paki kohvrid ja sõida minema. Miks see nii on? Venemaa venemaaks ja seal neil miljon probleemi aga miks peavad mind huvitama mingid venemaa probleemid kui meil siin probleeme rohkem kui küll. Kui me ei oska omavahel sõbralikult läbi saada siis miks me seda veel venemaalt või teistelt ootame? Demokraatia ja vaba maailm on toredad sõnad küll mida pidevalt korrutada aga kunagi võiks nagu tegudeni ka jõuda mitte ainult lobiseda.
Unknown ütles …
Minu lemmikkommentaar antud teemal on yhelt meie poliitikult. Ta meenutas nimelt, et juba Lenin ytles omal ajal: "The Capitalists will sell us the rope with which we will hang them."
bondage sex ütles …
Very interesting! I have no expert, but I want have to know more and more, on your blog just interesting and useful information.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA