NATO ei tohi muutuda jututoaks


Täna hommikul Müncheni julgeolekukonverentsil esinenud NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen pakkus välja mõtte, mille kohaselt võiks Põhja-Atlandi allianss muutuda globaalseks julgeolekufoorumiks. Ta nimetas Hiinat, Venemaad, Pakistani ja Indiat, kellega NATO võiks arendada sügavamat partnerlust. Peamiseks probleemiks on mõistagi Afganistan ning rahvusvaheline terrorism.

Iseenesest on loomulik, et sedavõrd globaalsete probleemide lahendamisel areneks ka globaalne koostöö. Samas on aga kahtlane, kas NATO "ÜROstamine" on see kõige õigem viis olemasolevatele ohtudele lahendusi pakkuda.

Nagu eelmises sissekandes kirjutasin, on Venemaa arendamas näiteks sellist sõjalist doktriini, mis ei hinda NATO püüdlusi ning püüab luua tõsise vastukaalu lääneriikide alliansile. Lihtsam pole ka suhetes Hiinaga (viimasel ajal kasvanud pinged USA ja Hiina vahel).

Tegelikult peaks NATO keskenduma (mida tegelikkuses ka tehakse) praegu iseenda strateegilise kontseptsiooni ja kaitseplaanide uuendamisele. Teiseks on oluline ühtlustada alliansi liikmete arusaamist nendest ohtudest, mis võivad lähiajal kujuneda meile kõigile suurimateks väljakutseteks.

Vaieldamatult on Afganistani operatsioon väga oluline NATO tulevikku silmas pidades. Kuid seda ei tohiks mingil juhul käsitleda kui nn "elu ja surma küsimust". See on ikkagi vaid episood alliansi tegevuses ning peaküsimusena peaks tähelepanu all olema Washingtoni leppe artiklite ülerõhutamine.

Suurte huvide maailmas ei tohiks NATO tänased juhid unustada, et reaalpoliitilised kokkulepped võivad toimida, kuid nende hind võib olla oluliselt suurem, kui algul arvati. Seepärast on tähtis meil, kui alliansi väiksematel partneritel lisaks kaitsealasesse panustamisse rõhutada ka Põhja-Atlandi liidu olulisust läänemaailma väärtusruumi kaitsmisel.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Jutt on võitlusest NATO sees: sõjakas tiib VS poliitiline tiib. Selge on see, et NATO ilma USAta ei ole enam see endine NATO. Kui USA otsustab et on vähem aktiivne, siis ei jää ka NATOle muud midagi, kui vähendada oma sõjakust ning otsida poliitilist lahendust. Nii et protsessid käivad seal lähtuvalt objektiivselt kujunenud situatsioonist. Aga kes ütles, et see on paha ? Aeg on korjata kivid kokku.
Endel K. ütles …
NATO ei ole see organisatsioon, keda meie õpetama või käskima peaksime. Kahju küll, aga me pole maailma naba. Gaasitoru kallal piiksusime mis piiksusime, aga "vana" Euroopa, sealhulgas meie armsad lähimad ülemerenaabrid, ei pidanud meid endist targemaks. Kes siis rohkem esindavad läänelikku väärtusruumi, kas nemad või Eesti, Läti, Leedu ja Poola?
Unknown ütles …
Sellest nn "elu ja surma küsimusest" on mõneti raske aru saada. Ega NATO ei kao ju Afganistanis ebaõnnestudes kuhugi. Ent tundub, et just Venemaa on võtnud selle soovitud ebaõnnestumise südameasjaks - Venemaa suursaadik Natos andis sellest äsja lõppenud online julgeolekufoorumis SecurityJam selgelt mõista, et Afganistanis ebaõnnestumine on NATO lõpp, ehk siis venemaa soovunelm.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA