Kas president Obama annab Euroopale ninanipsu?


Eelmise aasta detsembris Madriidis kuulsin Hispaania valitsuse esindajatelt, et üheks olulisemaks rahvusvaheliseks kohtumiseks nende eesistumise ajal pidi saama Euroopa Liidu ja USA tippkohtumine. Maisse kavandatud kohtumisel pidi saama transatlantiline suhe uue hoo. Mõistagi lootis Madriid president Obama  küllatulekuga siluda ka Iraagi sõja tõttu murenenud kahepoolseid suhteid.

Täna teatas aga The Wall Street Journal oma allikate kaudu, et suure tõenäosusega president Obama ei osale mais planeeritud kohtumisel Euroopa liidritega. Sõidu võimaliku ärajätmise põhjuseks tuuakse siseküsimuste olulisus enne novembrikuiseid Kongressi vahevalimisi ning ka seda, et eelmisel aastal käis president Obama Euroopas kuuel korral.

Siseprobleemidele tähelepanu pööramine ja lahenduste otsimine on mõistagi väga tähtsaks küsimuseks kõige muu hulgas ka president Obama enda tulevikku silmas pidades. Samas oleks tippkohtumisel osalemisest loobumine ikkagi päris tõsine ninanips Euroopale.

Eriti arusaamatu oleks president Obama otsus siis, kui ta näiteks eelistaks Euroopa kohtumisele külaskäiku Moskvasse, kus teatavasti 9. mail on kavandatud suurejoonelised pidustused. Samas on kindel, et Hispaania eesistumise ajal leiab aset Euroopa Liidu ja Venemaa järjekordne korraline kohtumine.

Kõige selle pealt on alust arvata, et Ameerika Ühendriikide praegusele administratsioonile pole Euroopa radariekraani keskmes. Seda oli ka arvata, sest tõusuteel on Hiina ning laiemas Lähis-Idas jagub probleeme enam kui üks.

Tõsi, NATO tasandil on Euroopa riikide ja USA koostöö märgatavalt tihedam. Kuid kaitseallianss ei tohiks jääda siiski ainukeseks ühishuvide realiseerimise formaadiks transatlantilises suhtlemises.

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Eilsetest uudistest saab lugeda, et Obama ja Medvedevi vaheline summit leiab aset sügisel, ent samas ei ole välistatud et nemad kohtuvad veel varem seoses relvalepingu allakirjutamisega.

Populaarsed postitused sellest blogist

IGAPÄEVANE FAŠISM MEIE SEAS

Are we ready for World War III?

EESTI EI LEPI ALLAANDLIKU MÕTTEVIISIGA